Nuskambėjo nuosprendis buvusiai Visagino merei – belangės išvengė | Diena.lt

NUSKAMBĖJO NUOSPRENDIS BUVUSIAI VISAGINO MEREI – BELANGĖS IŠVENGĖ

Panevėžio apygardos teismas ketvirtadienį buvusiai Visagino merei Daliai Štraupaitei skyrė trejų metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę.

Teismo atstovė Jolita Gudelienė BNS informavo, kad buvusiai merei skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

„Tokią bausmę teismas skyrė įvertinęs, kad ji anksčiau nebuvo teista, nuobaudų neturėjo, dirbanti“, – kalbėjo teismo atstovė.

Skirta ir 15 tūkst. eurų bauda

Taip pat D. Štraupaitei skirta daugiau nei 15 tūkst. eurų bauda, o per trejus bausmės atidėjimo metus ji įpareigota neišvykti iš gyvenamosios vietos be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos sutikimo.

Tokią bausmę teismas skyrė įvertinęs, kad ji anksčiau nebuvo teista, nuobaudų neturėjo, dirbanti.

Be to, buvusiai merei trejiems metams atimta teisė būti paskirtai į pareigas valstybės institucijose.

„Iš jos konfiskuojama turto už 12,2 tūkst. eurų, nes teismas pripažino, kad būtent tokios vertės kyšių, ar kitos materialinės naudos ji gavo“, – teigė teismo atstovė.

Dar vienas D. Štraupaitei reikštas kaltinimas – dėl teismo įpareigojimo nevykdymo - buvo panaikintas, suėjus senaties terminui.

Kitą bylos kaltinamąjį – bendrovės „Active construction management“ (buvusi „Irdaiva“) akcininką Irmantą Kubilių teismas išteisino, pripažinus, kad byloje nebuvo surinkta pakankamai jo kaltės įrodymų.

O įmonės „Stouneta“ vadovas Gintautas Vaitiekūnas pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu ir jam skirta 3,7 tūkst. eurų bauda.

Teismas nustatė, kad buvusi Visagino merė paėmė kyšius iš kelių verslininkų už tai, kad jų vadovaujamos įmonės būtų kviečiamos dalyvauti savivaldybės rengiamuose viešuosiuose pirkimuose, taip pat už gerų santykių palaikymą.

Be to, teismas išsiaiškino, kad D. Štraupaitės nurodymu kai kurie savivaldybės darbuotojai darbo valandomis atliko įvairius darbus tuometės merės ir jai artimų asmenų namuose.

Įrodyta ir tai, kad buvusi merė savo pačios ir artimųjų asmeniniais tikslais naudojosi savivaldybei priklausančiu transportu. Darant šiuos nusikaltimus buvo klastojami Visagino savivaldybės oficialūs dokumentai – darbo apskaitos žiniaraščiai, kelionės lapai.

„Skirdamas bausmes kaltinamiesiems, teismas atsižvelgė į tai, kad baudžiamasis procesas truko ilgiau nei penkerius metus, iš jų trejus metus byla buvo nagrinėjama teisme. Tačiau įvertinta ir tai, kad pati D. Štraupaitė vilkino bylą – nedavė parodymų ikiteisminio tyrimo metu, apklausos nebuvo baigiamos dėl jos pačios ar jos motinos sveikatos problemų. Ji atsisakydavo priimti šaukimus, neatvykdavo į apklausas. Iš 48 teismo posėdžių net 16 posėdžių neįvyko arba iš dalies neįvyko dėl D. Štraupaitės ligos, sveikatos būklės ar kitokių su ja susijusių priežasčių“, – pranešime cituojamas teisėjas Valdas Meidus.

D. Štraupaitei prokuroras ankstesniuose posėdžiuose yra siūlęs skirti penkerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę, septyneriems metams atimti teisę eiti pareigas valstybinėse institucijose bei konfiskuoti turto už 17,5 tūkst. eurų.

Kitiems kaltinamiesiems – I. Kubiliui prokuroras siūlė skirti 50 tūkst. eurų baudą, o G. Vaitiekūnui 10 tūkst. eurų baudą. Jie kaltinti prekyba poveikiu.

Nei D. Štraupaitė, nei verslininkai kaltės nepripažįsta.

D. Šraupaitė: tai – politinis susidorojimas

Dėl kyšininkavimo nuteista buvusi Visagino merė D. Štraupaitė sako, kad ketvirtadienį priimtas teismo sprendimas yra politinis susidorojimas, todėl planuoja jį skųsti ir sako sieksianti įrodyti, kad yra nekalta.

„Kitaip Panevėžys ir negalėjo paskirti tokį šou pradėjęs, kai su antrankiais vedžiojo. Jeigu jis būtų kitaip paskyręs, tai jiems visiems reikėtų atsistatydint iš savo pareigų. Jie paliko tą patį kaltinamąjį aktą tiesiog teisme neįsiklausę į visų liudytojų parodymus. Mes skųsime sprendimą. Tai yra tiesiog nesąžininga ir aš vis tiek įrodysiu savo tiesą. Tai yra politinis įsakymas“, – BNS sakė buvusi Visagino merė.

Kitaip Panevėžys ir negalėjo paskirti tokį šou pradėjęs, kai su antrankiais vedžiojo.

„Jokiais būdais nepripažįstu savo kaltės. Tai yra tiesiog susidorojimas ir aš tikrai nenusileisiu. Dabar eis toliau skundas ir mes tai įrodinėsime Vilniuje, nes, kaip STT pareigūnas pasakė, kad jūsų didžiulė problema, jog patekot į Panevėžį“, – pridūrė ji.

„Neėmiau kyšių. Aš manau, kad nepiktnaudžiavau tarnyba. O kyšiai? Ką reiškia – kyšiai? Kodėl jie yra neatrasti? Parodykit nors vieną kyšį. Tegu atsiranda nors vienas žmogus, kuris davė man kyšį“, – teigė D. Štraupaitė.

„Rezultatas yra rezultatas, bet jis yra absurdiškas, atsiprašau. Apsivogę, prisiėmę kyšių nusikaltėliai negauna tokių bausmių, tai čia ir matosi, kad tai yra susidorojimas. Ar galėjo būt kitoks rezultatas? Kitokio rezultato ir negalėjo būt Panevėžy“, – pridūrė politikė.

Ji šiuo metu yra Visagino tarybos narė, priklausanti buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujamai „Lietuvos Laisvės Sąjungos (liberalų)“ partijai.

Politikė teigė neplanuojanti atsisakyti tarybos mandato.

„Ne, neplanuoju. Yra nekaltumo prezumpcija. Ar nematot pagal nuosprendį ir tokią baisią bausmę, kad tai yra susidorojimas? Bet čia jau atskira tema, dar kalbėsiu apie tai“, – teigė D. Štraupaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Nuomone

Kam tas triukšmas, jeigu jau iš anksto viskas nuspręsta.

Emma23

vplan.com/diena - yra puikus projektas suaugusiems, ieškantiems sеkso partnerio!

Čiubaka

Įdomu kaip masiuliui sekasi?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS