Prodiuseris: „Eurovizijos“ atranka – žiauriausias televizinis konkursas | Diena.lt

PRODIUSERIS: „EUROVIZIJOS“ ATRANKA – ŽIAURIAUSIAS TELEVIZINIS KONKURSAS

Nacionalinė „Eurovizijos“ atranka  – žiauriausias televizinis konkursas, mat čia, priešingai nei kituose muzikiniuose projektuose, niekas nepagražinama ir dalyvių klaidos niekaip netaisomos. Taip sako nacionalinės atrankos prodiuseris Lauras Lučiūnas ir prideda, kad šiemet konkursas – be galo skaidrus.

Prodiuseris tikina, kad šiemet paraiškas teikusių kompozitorių geografija – kaip niekad plati, tačiau patys aktyviausi lietuvių atrankoje – švedai. „Didžioji „Eurovizija“ šiemet vėl vyks Švedijoje. Švedai vieni iš didžiausių šio konkurso entuziastų. Jie noriai dalyvauja, noriai žiūri, jiems tai – išskirtinis įvykis. Todėl ir švedų kompozitoriai parodė ne šiaip didelį, bet nerealų dėmesį mums ir atsiuntė labai daug dainų“, – pasakoja prodiuseris.

Jo teigimu, šiemet užsienio šalių kompozitorių paraiškų sulaukta neįtikėtinai daug: konkursui pateikta per 170 dainų. „Kai kurios jų krito iš karto. Būna tokių, kurie bando sugudrauti, ir tą patį kūrinį duoda rinktis kelioms šalims. Tokius labai greit atsekam ir jų dainos toliau konkurse nebedalyvauja – nei čia, nei niekur“, – sako L. Lučiūnas.

Jo teigimu, be galo svarbi ir pačių atlikėjų nuomonė. „Kelis metus iš eilės girdėdavosi tam tikrų nusiskundimų: turiu dainuoti tą dainą, o gal ji man nelabai tinka ir t. t. Šiais metais jie turėjo galimybę rinktis tai, kas jiems tinka, ir paskui bendrauti su pačiais dainų kompozitoriais, jeigu to norėjo. Kai kuriems kažkas buvo pritaikyta pagal jų norus. Tad atlikėjams galimybės yra visiškai lygios: ir tiems, kurie atėjo su savo dainomis, ir tiems, kurie atėjo be“, – įsitikinęs L. Lučiūnas. Prodiuseris pastebėjo, kad nacionalinės atrankos dalyviai daugiausiai ir rinkosi švediškus kūrinius. Taip, jo teigimu, yra todėl, kad švedų kompozitoriai labiausiai suvokia „Euroviziją“ kaip televizijos šou, be to, daug metų iš eilės šį konkursą filmuoja švedų kompanija.

„Švedija ir „Eurovizija“ tiek daug susiję, kad natūralu, jog kiekvienas atlikėjas tose dainose randa labai daug įvairovės. Žiūrint į švedų kompozitorių dainas, kurios dalyvavo „Eurovizijoje“, dainuojant švedų ar kitiems atlikėjams, visos jos buvo labai skirtingos, ir atlikėjai atrankoje šeštadienį bus skirtingi“, – žada L. Lučiūnas. – Juo labiau kad tapo madinga, jog prie kūrinio dirba grupės žmonių, ištisos komandos, tad viskas ne tik išjausta, bet ir apgalvota profesionaliai“. Šeštadienį 21 val. per LRT TELEVIZIJĄ transliuojamoje atrankoje šį kartą lietuvių autorių kūrinių klausytojai nebeišgirs. „Daugiausiai lietuvių kompozitorių dainų yra ten, kur atlikėjai jau atėjo su dainomis, – prieš tai buvusiose dviejose laidose ir tose, kurias išvysime ateityje“, – aiškina pašnekovas.

L. Lučiūno įsitikinimu, svarbu tai, kad galutinį rezultatą lemia labai įvairūs vertinimai. „Kiekvienoje laidoje turime keturis užsienio kompozitorius. Tai – labai garsūs vardai kompozitorių pasaulyje. Gal tie žmonės nėra matomi scenoje, bet užkulisiuose jie – didesnės žvaigždės už visus atlikėjus kartu sudėjus. Svarbu, kad atspindėta jų, kaip kompozitorių, nuomonė. Ir kartais, kaip teko pastebėti praėjusį šeštadienį, lietuvių komisijos, užsienio komisijos ir žiūrovų nuomonės išsiskiria. Viskas specialiai padaryta taip, kad būtų kuo objektyvesnis vertinimas“, – tikina L. Lučiūnas. 

Jo žodžiais, tai – išskirtinis komisijos bruožas. „Mums reikalingos jų subjektyvios nuomonės, tačiau, jei pastebėjote, pirmosios vietos dažnai sutampa, nes gera daina visur yra gera daina, geras atlikimas – visur geras atlikimas, tai nepriklauso nuo to, iš kokios šalies kilęs kompozitorius ir kokį pasą turi“, – sako pašnekovas.

Iš karto po laidos filmavimo užsienio komisijos nariams siunčiamas netvarkytas konkurso įrašas ir jie girdi ir mato lygiai tą patį, ką ir žiūrovai. „Eurovizijos“ atrankos konkurse žiūrovai kartais girdi, kad esama vokalinių klaidų, tačiau, L. Lučiūno pasakojimu, specialiai priimtas sprendimas, kad tokios klaidos niekaip netaisomos. „Ir čia nėra nieko pagražinto, kaip sudainavo, taip ir yra. Tai – žiauriausias televizinis konkursas, nes kiti komerciniai projektai tam ir kuriami, kad atrodytų ypatingai gražiai“, – tikina prodiuseris.

Ne mažiau svarbi, pašnekovo teigimu, ir žiūrovų nuomonė: „Žmogaus neįmanoma apgauti, jei daina gera – gera, jei blogai dainuoja – tai akivaizdu, vieša, atvira. Manau, kad šiais metais konkursas – be galo skaidrus. Nėra galimybių niekam susitarti, visi turi balsuoti čia ir dabar“, – galvoja L. Lučiūnas.

Jis pasakoja, kad kai kurie atrankoje dalyvaujantys dainininkai stebina pasiruošimu ir rimtu požiūriu į konkursą. „Daugelis dalyvių turi komandas, režisierių, savo apšvietimo idėjas. Labiau patyrę atlikėjai turi ir kamerų planus, kas mūsuose yra labai reta, bet profesionalai artistai tai daro ir, sakyčiau, privalo daryti. Privalo domėtis galutiniu vaizdu, nes „Eurovizija“ yra ne tik dainos, bet ir vaizdo konkursas. Sceninis pastatymas, judesys – viskas yra labai svarbu, todėl pasiruošusieji iš karto išsiskiria“, – kalba L. Lučiūnas.

Nacionalinę „Eurovizijos“ atranką žiūrėkite šeštadienį 21 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

skaitytoja

Man labai įdomu, kodėl beveik visi dainininkai apsirengę juodai. Atrodo kaip pagrabiniai giedotojai. Negi negalima išeiti į sceną ryškesniems, spalvingesniems? O gal taip reikia. Gal kas pakomentuotų?

RKE

O tie uzsienio komisijos nariai tai kazkokia nesamone-is visu pakampiu surinkti muzikanteliai !

permai dalyvius i eurovizija

sukomplektavo komisija, l.mazai zmoniu domisi sia atranka-galima spresti pagal balsavatoju skaiciu,pasirodymai vienodi ir ikyrus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS