G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių | Diena.lt

G. NAUSĖDA: VALDANČIOSIOS KOALICIJOS FORMAVIMAS PRIMENA XIX AMŽIŲ

Išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad formuojant naują valdančiąją koaliciją svarbu ne tik dalintis postus, bet ir vertybines nuostatas, nes, pasak jo, šiuo metu vykstančios derybos jam primena XIX amžių.

„Matau valdančiosios koalicijos pastangas tą naują koaliciją formuoti, ieškoti sąlyčio taškų, tik šioje vietoje man tai galbūt truputį primena XIX amžiaus vestuves, (...) kai piršliai derina kraičio dydį, derina kažkokius kitokius finansinius arba turtinius dalykus, bet jaunoji ar jaunasis dar tiksliai nežino, ar vienas kitam tinka ir patinka“, - trečiadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda.

Pasak jo, potencialiems valdančiosios koalicijos partneriams yra būtina orientuotis ne vien į kėdžių Vyriausybėje pasidalinimą, bet ir vertybines nuostatas, kurios atspindėtų Vyriausybės programoje.

„Tikiuosi, kad per artimiausias savaites išaiškės ir tam tikros vertybinės nuostatos, kurių pagrindu reikėtų sudaryti šitą koaliciją. Vien tik portfelių pasidalinimas arba susitarimas, kam koks ministro postas atiteks yra būtina, bet akivaizdžiai nepakankama sąlyga. Kita svarbi sąlyga turi būti (Vyriausybės. - ELTA) programa arba vertybinės nuostatos. Tam tikras vertybines nuostatas aš matau, kad jos kristalizuojasi“, - teigė G. Nausėda.

Išrinktasis prezidentas atkreipė dėmesį, kad derybose dėl koalicijos formavimo turi būti neužmirštas ir finansinės atsakomybės aspektas.

„Reikalausiu, kad šitie dalykai būtų derinami su finansinio tvarumo sąlygomis“, - teigė G. Nausėda.

Į koalicines derybas nesikiš

G.  Nausėda teigia, kad į koalicines derybas dėl valančiosios daugumos Seime jis nesikiš. Pasak jo, tai partijų asmeninis susitarimas ir prezidento institucija čia neturi jokios prerogatyvos.

„Nemanau, kad prezidento priedermė kištis į koalicijos formavimą. Noriu labai aiškiai pabrėžti, kad nė viena iš tų frakcijų, kurios buvo pas mane apsilankiusios ir yra potencialios būti koalicinėmis partnerėmis, nė su viena nekalbėjau taip, kad būtų suprastas kaip mano raginimas jungtis prie koalicijos. Manau, šito prezidentas daryti negali, ir tai yra pačių partijų apsisprendimo reikalas", - teigė jis.

Seimas pats turi apsispręsti, koks pirmininkas geriausiai galėtų vadovauti.

Pasak jo, Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pozicijos klausimą jis taip pat palieka deryboms bei Seimo narių apsisprendimui. G. Nausėda taip pat teigia, kad nesvarbu, kas bus Seimo pirmininkas, jis žada su juo susitikti dar iki Prezidento inauguracijos.

„Kaip ir klausimas dėl Seimo pirmininko, tai yra Seimo prerogatyva. Seimas pats turi apsispręsti, koks pirmininkas geriausiai galėtų vadovauti. Jeigu bus patvirtintas, paliktas ar išrinktas naujas Seimo pirmininkas, su juo žadu susitiktu dar iki prezidento inauguracijos", - sakė G. Nausėda.

Opozicija patikino, kad netrukdys

G. Nausėda tvirtina gavęs patvirtinimą iš opozicijos atstovų, kad valdantiesiems nebus trukdoma formuoti Vyriausybę

G. Nausėda trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad pastarąją savaitę vykusiais jo iniciatyva surengtais susitikimais su parlamentinių partijų lyderiais yra patenkintas, nes, tvirtino jis, iš politikų sulaukė nuoširdžių atsakymų.

„Aš manau, kad iš daugelio iš jų aš išgirdau sąžiningą ir gan nuoširdų atsakymą. Taip pat iš opozicijos partijų lyderių, kurie, mano dideliam pasitenkinimui, konstatavo, kad jie tikrai netrukdys Vyriausybės formavimui ir, jeigu matys, kad ta valdančioji koalicija yra pajėgi dirbti, o ne tik vegetuoti – jie tokią Vyriausybę rems. Nebūtinai kiekvieną jos sprendimą, bet, principinius dalykus, biudžeto įstatymo projektą, tokius dalykus jie yra pasirengę paremti“, - kalbėjo G. Nausėda.

Sukritikavo valdančiuosius

Jeigu šalies vadovo metiniuose pranešimuose nebūtų kritikos – nebūtų prasmės tokių pranešimų skaityti, sako G. Nausėda, komentuodamas Dalios Grybauskaitės antradienį pareikštą kritiką valdantiesiems.

„Jeigu visi pasidžiaugia savo dideliais laimėjimais, spaudžia vieni kitiems rankas – vadinasi, metinis pranešimas nepasiekė savo tikslo. Jo tikslas – ne tik džiaugtis tuo, kas pasiekta, bet ir nubrėžti gaires ir įvertinti tai, kas padaryta blogai“, – teigė išrinktasis prezidentas trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje.

G. Nausėda ne tik teigė, kad valdantieji yra verti kritikos, kurios susilaukė paskutiniame kadenciją baigiančios prezidentės metiniame pranešime, tačiau turėtų atsisakyti ir laikinųjų Seimo komisijų organizavimo, kurios, teigė jis, nėra demokratijos atributas.

„Valdančioji koalicija turėtų pripažinti, kad buvo padaryta klaidų, kad yra tam tikrų sprendimų, kurie veda mus į šoną nuo rinkos ekonomikos ir tai tikrai nėra sprendimai, kurie padėtų įgyvendinti gerovės valstybę“ ,– sakė G. Nausėda,

Jis pabrėžia, kad galvoje turi sprendimus, susijusius su siekiu išryškinti valstybinio kapitalizmo pranašumus. Pasak jo, tokie sprendimai tik kuria privilegijuotus rinkos dalyvius ir nėra tinkamas kelias valstybei.

Išrinktasis prezidentas užsiminė ir apie valdančiųjų organizuotas laikinąsias tyrimų komisijas.

„Kapstymasis praeityje iki galo nežinant, ar šių tyrimų rezultatas nėra politiškai angažuotas, arba – atvirkščia pasakysiu – iš esmės numatant arba žinant, kad toks tyrimas gali būti paprasčiausias sąskaitų suvedinėjimas. Tai nėra demokratinės valstybės atributas ir, manau, kad kuo mažiau turėsime tyrimų komisijų, užsiimančių pseudoistoriniais tyrimais, tuo bus geriau, nes Seimas galės užsiimti savo veikla“,– apibendrino G. Nausėda.

Prezidentė D. Grybauskaitė savo paskutinį, dešimtąjį, metinį pranešimą skaitė antradienį Seime. Jame netrūko kritikos valdantiesiems. Pasak prezidentės, valdančiųjų Konstitucijos nepaisymas ir karinga arogancija veda į destrukciją.

Pakeistų keletą ministrų

G. Nausėda teigia, kad šiuo metu tikrai mato ministrų, kuriuos būtų galima pakeisti. Bet pirmiausia, pasak jo, reikia su ministrais susitikti, kad šie atsakytų į jam rūpimus klausimus.

„Tikrai taip (ar yra pakeičiamų ministrų. – ELTA). Aš kol kas nenoriu kategoriškai teigti. Aš tik teigiu, kad kai kuriems ministrams turiu daugiau klausimų, ir tai susiję su jų veiklos sritimis. Aš nenoriu sakyti, kad iš minėtų ministrų, šie ministrai yra keistini", – teigė jis.

Aš tikrai nenorėčiau įvardinti, kiek tokių ministrų yra, o dar pamirščiau kurį nors ir dar paskui gailėsiuosi, kad per mažai pasakiau.

Paklaustas, kiek tokių pakeičiamų ministrų yra, G. Nausėda nekomentavo.

„Aš tikrai nenorėčiau įvardinti, kiek tokių ministrų yra, o dar pamirščiau kurį nors ir dar paskui gailėsiuosi, kad per mažai pasakiau", – teigė jis.

Išrinktasis prezidentas G. Nausėda yra minėjęs, kad daugiau klausimų nei įprasta tarp visų dabartinės Vyriausybės narių turėtų socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui ir žemės ūkio ministrui Giedriui Surpliui.

Vėliau išrinktasis prezidentas patikslino, kad nė vienam dabartinės Vyriausybės ministrui neturi tokių priekaištų, kurie neleistų kalbėtis dėl tolesnio jų darbo Ministrų Kabinete. Pasak jo, net ir anksčiau įvardinti ministrai, kuriems jis pirmiausia turėtų klausimų, savo pareigas galėtų tęsti, jei atsakytų į rūpimus klausimus.

ELTA primena, kad „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) bando formuoti valdančiąją koaliciją. Kaip viešai skelbiama, pasirašius naują koalicinę sutartį, numatančią kitokias ministerijų kvotas koalicijoje dalyvaujančioms partijoms, keistųsi dalis šios Vyriausybės ministrų.

Komanda formuojama

G.  Nausėdos teigimu, jo patarėjų komanda yra intensyviai formuojama. Jis džiaugėsi, kad niekas nebando daryti įtakos šiems svarbiems apsisprendimams.

„Mūsų konsultacijos sparčiai stumiasi į priekį. Šiandien aš galėčiau pasakyti, kad jau matau būsimą Teisės skyriaus vadovą“, - trečiadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda. Jis pridūrė, kad konkrečios pavardės, pasak jo, dar nenorėtų atskleisti, nes laukiama galutinio patvirtinimo. Tai, atskleidė išrinktasis prezidentas, yra žmogus, dirbantis valstybės tarnyboje.

Pasak G. Nausėdos, ekonomikos ir socialinių reikalų patarėjų grupė prezidentūroje yra neproporcingai didelė, tad, jo teigimu, pastaroji bus skaidoma į dvi dalis – ekonomikos ir finansų grupę bei socialinės apsaugos ir sveikatos reikalų grupę. G. Nausėdos teigimu, greitu metu bus surastas finansų ir ekonomikos grupės vyriausiasis patarėjas, o socialinės apsaugos ir sveikatos reikalų grupės vadovo kontūrai, pasak jo, taip pat jau po truputį aiškėja. Netrukus, teigė G. Nausėda, bus žinoma ir nacionalinio saugumo bei gynybos grupės vadovo pavardė.

„Aš tikrai įvykdysiu pažadą, kurį esu visiems sakęs – iki liepos 12 d. paskelbti jei ir ne absoliučiai visų pagrindinių patarėjų pavardes, tai tikrai daugumos“, - sakė G. Nausėda.

Anot jo, tai, kad niekas nebando kištis ir daryti įtaką jo komandos formavime, tik įrodo, jog rinkimuose jis dalyvavo kaip nepriklausomas kandidatas.

„Niekas absoliučiai jokios įtakos nedaro. Mes galime labai ramiai ir kryptingai, nuosekliai ieškoti tų potencialių kandidatų, su jais susitikinėti ir šitame procese mums niekas netrukdo“, - teigė G. Nausėda.

ELTA primena, kad po rinkimų rezultatų paskelbimo, G. Nausėda patvirtino, jog jo komunikacijos vadovas bus Aistis Zabarauskas, kuravęs komunikacijos sritį ir rinkiminės kampanijos metu. Taip pat, atskleidė jis, savo prezidentinės komandos svarbiame vaidmenyje mato ir buvusį Kauno vicemerą Povilą Mačiulį.

G. Nausėdos inauguracija vyks liepos 12 d.

GALERIJA

  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
  • G. Nausėda: valdančiosios koalicijos formavimas primena XIX amžių
I. Gelūno / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

che

nu tipo tik koncervai siuolaikiski...

...

Tai kad ir pati 'partinė' kova tai viduramžių reliktas, anuometiniai rūmų perversmai, skirtumėlis tik toks kad tuomet buvo sutarta nuversto karaliaus nežudyt, bet palikt jam galimybę ir vėl bandyt laimę (bet va pas mus iš Pakso ir tai buvo atimta). Ir kaip anuomet liaudžiai buvo nusispjaut į tuos rūmų perversmininkus (nors ir tuomet ja būdavo remiamasi, ir tuomet pakakdavo norinčių 'į rūmus' papult), taip ir dabar tos 'partijos' populiarumo Tautoje NETURI (pagal populiarumą visumoje (kaip koalicijos) jos išvis neturėtų į Seimą patekt). DEJA, viduramžių dvasia dar gyva, ir tos 'partijos' SAU ir toliau uzurpuoja išskirtines teises, MES turim NE demokratiją, o TIK partokratiją, po 'rinkimų' tos gaujos mumis ir dalijas, ir KOL tos 'partijos' bus, TOL niekas ir nesikeis. (ir TIK nereikia mums MELO kad esą tos 'partijos' yra demokratijos garantas, jos - tokia pati ATGYVENA kaip ir karaliai).

SUSIJUSIOS NAUJIENOS