G. Paluckas: D. Grybauskaitė aštuonerius metus buvo negailestinga partijoms | Diena.lt

G. PALUCKAS: D. GRYBAUSKAITĖ AŠTUONERIUS METUS BUVO NEGAILESTINGA PARTIJOMS

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas įvertino dvi kadencijas trukusią prezidentės Dalios Grybauskaitės politiką partijų atžvilgiu.

Pasak socialdemokrato, aštuonerius metus D. Grybauskaitė partijoms buvo labai neteisinga ir, tik likus dvejiems metams iki kadencijos pabaigos, teigiamai pakeitė, pasak jo, politinei sistemai nenaudingą savo retoriką ir poziciją. 

„Dalios Grybauskaitės politika arba retorika partijų atžvilgiu buvo nenaudinga politinei sistemai apskritai. Savotiškas praregėjimas ar labai malonus sutapimas yra tai, kad paskutinius dvejus metus Dalia Grybauskaitė galų gale pasakė, jog politinės partijos yra politinės sistemos stuburas, nes visi kiti atsirandantys dariniai sukelia sumaištį, suklaidina žmones, išnyksta be atsakomybės. Galiu tiesiai šviesiai pasakyti – visai politinei sistemai ir politinėms partijoms Dalia Grybauskaitė savo retorika aštuonerius metus buvo labai negailestinga ir dvejus paskutinius metus mėgino tai kompensuoti, pabrėždama demokratijos svarbai politinių partijų vaidmenį“, - „Žinių radijui“ sakė G. Paluckas.

Stiprių moterų Lietuvoje verkiant reikia

G. Paluckas neatskleidė, už ką ketvirtadienį balsavo išankstiniuose rinkimuose, tačiau įvardijo abiejų kandidatų į šalies vadovus stipriąsias puses, pažymėdamas, kad stiprių moterų poreikis Lietuvos politikoje yra.

Komentuodamas kandidatės Ingridos Šimonytės potencialą Prezidento rinkimuose, G. Paluckas džiaugėsi, kad antrajame Prezidento rinkimų ture yra lyčių balansas.

„Stiprių moterų, protingų, aktyvių politikoje, verkiant reikia tam, kad tai būtų kaip pavyzdys (...) kitoms moterims“, - „Žinių radijuje“ penktadienį teigė jis, pridūręs, kad tai gali imponuoti nemažai žmonių.

Pasak socialdemokrato, kalbėtis apie moteris politikoje labai svarbu.

„Politika yra dominuojama vyrų, tai moterų atėjimas ir pritraukimas nėra toks paprastas dalykas. Dažnai moterys, būdamos ir gudresnės, ir protingesnės, ir su išsilavinimu, tiesiog tokios ambicijos nepareiškia, nes trūksta gerų pavydžių, kad galėtų be baimės veržtis į priekį“, - sakė G. Paluckas.

Dažnai moterys, būdamos ir gudresnės, ir protingesnės, ir su išsilavinimu, tiesiog tokios ambicijos nepareiškia, nes trūksta gerų pavydžių, kad galėtų be baimės veržtis į priekį.

Vis dėlto, LSDP pirmininko teigimu, daugybei jo partijos narių daro įspūdį Gitano Nausėdos deklaruojamas gerovės valstybės modelis. Tačiau, pažymėjo G. Paluckas, partija lieka neutrali ir paramos nereiškia nė vienam konkrečiam kandidatui, nes abu kandidatai nėra socialdemokratai.

Stuburo neturėjimas ir oportunizmas

G. Paluckas teigia, kad partijų pareikštas palaikymas kandidatams į prezidentus, jokios įtakos rinkėjui neturi. Pasak jo, tiek „valstiečiai“, tiek „socdarbiečiai" bei liberalai, pareiškę palaikymą Gitanui Nausėdai, įsivarė save į kampą, nes kandidato vertybės visiškai nesutampa su partijų kryptimis. G. Paluckas tokį partijų pareikštą palaikymą vadina oportunizmu bei stuburo neturėjimu.

„Pirmiausia, ką tai pasako apie Liberalų sąjūdį, kuomet jie paėmė ir parėmė kandidatą, kurio pažiūros labai tradicionalistinės, o patys liberalai ilgą laiką jojo ant žmogaus teisių arkliuko per visus frontus. Tai kaip tai vertinti? Oportunizmas. Pažiūrėkime, ką tai sako apie „valstiečius“. Jų lyderis lygiai prieš tris savaites teigė, kad, kas balsuos už G. Nausėdą, tas tegul nedrįsta balsuoti už „valstiečių“ kandidatus EP. Kaip tai suprasti, kuomet viskas pasikeičia 180 laipsniu kampu per tris savaites, aš jau nešneku apie kitus pareiškimus. Tai rodo, kad politinė jėga neturi jokio stuburo ir vertybių. Visiškas oportunizmas, siekiant trumpalaikės naudos, sekant vėjo kryptį“, - „Žinių radijui“ teigė G. Paluckas.

Tai rodo, kad politinė jėga neturi jokio stuburo ir vertybių. Visiškas oportunizmas, siekiant trumpalaikės naudos, sekant vėjo kryptį.

G. Paluckas atsakė ir į Gedimino Kirkilo kritiką, kad LSDP, neparemdami nė vieno kandidato, bijo prisiimti atsakomybę. Pasak G. Palucko, skirtingai nei kitos partijos, LSDP turi socialdemokratišką kryptį bei vertybes, kurios neatitinka nė vieno kandidato pozicijų, todėl, tvirtino jis, jo vedami socialdemokratai ir išliko neutralūs kandidatų į prezidentus atžvilgiu.

Mes tikrai nevengiame atsakomybės, abu kandidatai save pristato centro dešinės kandidatais. I. „Šimonytės ekonominis modelis – liberalus, ir debatuose tai išryškėjo. G. Nausėdos pažiūros labai tradicionalistinės, ir mūsų progresyviam sparnui, kuris pasisako už žmogaus teisias, tai ypatingai kliūna (...) mūsų rinkėjų lūkesčiai yra absoliučiai kiti. Jie nori tvirtos, europietiškos, socialdemokratiškos partijos“, - teigė jis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) valdybos posėdyje priimtas sprendimas Prezidento rinkimuose remti ekonomistą Gitaną Nausėdą.

Gana aiškius apsisprendimus jau yra pateikusios kitos parlamentinės partijos.

Tvarkos ir teisingumo pirmininkas Remigijus Žemaitaitis taip pat tikino, kad „formalaus partijos sprendimo dėl remiamo kandidato Prezidento rinkimuose tikriausiai nebus“. Jo teigimu, patys skyriai turės apsispręsti, kurį kandidatą labiau palaiko Prezidento rinkimuose.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis jau anksčiau yra teigęs, kad partija nebus linkusi pareikšti paramos kandidatams.

„Mes to nepraktikuojame, kadangi tai būtų nesąžininga rinkėjų atžvilgiu. Turgus mums nepriimtinas. Mes paramos nedaliname, manau, kad žmonės patys žino, už ką balsuoti“, - Eltai yra sakęs V. Tomaševskis.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininko G. Kirkilo nuomone, valdybos sprendimas bus remti G. Nausėdą.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas Eltai teigė, kad formalaus partijos sprendimo dėl remiamo kandidato Prezidento rinkimuose nėra. Jo teigimu, valdyboje vyko balsavimas, ir dauguma pasitikėjimą pareiškė ekonomistui G. Nausėdai, bet, pasak pirmininko, tai tik patariamoji valdybos nuomonė liberalių pažiūrų žmogui.

Socialdemokratų partijos lyderis G. Paluckas Eltai sakė, kad LSDP nepalaikys nė vieno kandidato.

ELTA primena, kad pirmąjį rinkimų turą laimėjo I. Šimonytė, surinkusi 31,31 proc. balsų. Antrasis, nedaug nusileidęs laimėtojai, liko G. Nausėda su 30,94 proc. rinkėjų palaikymu. Antrasis Prezidento rinkimų turas bei EP rinkimai vyks gegužės 26 d.

GALERIJA

  • G. Paluckas: D. Grybauskaitė aštuonerius metus buvo negailestinga partijoms
M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Ir teisingai .Kiek sėdinčių sociakdemokratų partijoje ,konceratorių ir liberalų partijose veltėdžių,baisu .Nieko nedirba ,kaip ir pats Paluckas,tinginių gvardija.Tik vardan savo praturtėjimo .Tokie seimo nariai ti naikina šalį...

Artūras

Manau Lietuvoje daugiau nebus tokio bukagalvio prezidento...

Petras

Paluckai, nustok vizgines uodega pries kandidatus, atsistok ant dvieju koju ir pradek rupintis partijos reikalais .Atsibodai saves reklamavimu, kas veda ir toliau partijaa i ...MATAI PATS BET NIEKO NEDARAI

SUSIJUSIOS NAUJIENOS