Seimo pirmininkė: S. Skvernelio priekaištai dėl Partnerystės įstatymo – neteisingi | Diena.lt

SEIMO PIRMININKĖ: S. SKVERNELIO PRIEKAIŠTAI DĖL PARTNERYSTĖS ĮSTATYMO – NETEISINGI

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad opozicijos lyderio Sauliaus Skvernelio išsakyti priekaištai, kad Partnerystės įstatymą buvo pernelyg skubama priimti – neteisingi. Ji taip pat teigia ne visai sutinkanti su opozicijos lyderio priekaištais dėl to, esą partnerystės sąvokos apibrėžimas įstatymo projekte yra pernelyg panašus į santuokos apibrėžimą. Vis tik kitas opozicijos lyderio išsakytas pastabas Partnerystės įstatymo projektui Seimo pirmininkė yra pasirengusi svarstyti.

„Opozicijos lyderio nuomonę žinau. Nesutikčiau dėl vieno, kad tai buvo buldozeriu daroma. Iš tiesų tikrai ne taip. Mes jau 20 metų nesugebame partnerystės reglamentuoti. Ir, manau, kad tiek jau buvo kalbėta per šį pusmetį apie tą įstatymo projektą, kad tikrai nebuvo nei pernelyg didelės skubos, nei neatsižvelgimo“, – „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė taip pat teigia ne visai sutinkanti su opozicijos lyderio priekaištais dėl to, esą partnerystės sąvokos apibrėžimas įstatymo projekte yra pernelyg panašus į santuokos apibrėžimą. V. Čmilytė-Nielsen akcentuoja, kad kalbant apie dviejų žmonių santykius, jų apibrėžimai visada bus panašūs.

„Man atrodo, kad tai yra labai patogus skydas oponentams, kalbant apie tai, kokie yra minusai šio įstatymo, sakyti, kad pernelyg didelis panašumas (į santuoką – ELTA). Bet mes puikiai suprantame, kad kai kalbame apie dviejų žmonių santykius, artimų žmonių santykius, tai vienaip ar kitaip apibrėžimai jų visada bus panašūs. Teisės departamentas čia nemato jokio prieštaravimo nei Konstitucijos straipsniams, nei apskritai visai logikai. Taigi, aš manyčiau, kad šioje vietoje tai tiesiog yra bandymas rasti pretekstą nebalsuoti už tokį įstatymą“, – akcentavo parlamento vadovė.

Visgi ji pabrėžė, kad kitos opozicijos lyderio išsakytos pastabos Partnerystės įstatymo projektui yra svarstytinos.

„Dėl kitų pastabų tikrai, manau, kad galima atsižvelgti. Vakar su opozicijos lyderiu apie tai kalbėjome ir, manau, kad kalbėsimės artimiausioje ateityje“, – sakė Seimo pirmininkė.

Seimo pirmininkė taip pat teigia dėl Partnerystės įstatymo projekto iš anksto prognozavusi apylygius Seimo balsavimo rezultatus.

„Žinojau, kad balsavimas bus apylygis, skaičiavome balsus prieš balsavimą, ruošdamiesi jam. Vakar susiklostė taip, kaip susiklostė, žinoma, kad apmaudu, tačiau, kita vertus, įstatymo projektas yra parengtas pakankamai kokybiškas, jam yra kelios pastabos, į jas būtina bus atsižvelgti ir darbas ties partnerystės įstatymu tikrai nesustoja“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Aš manau, kad šis pirmas bandymas parodo, kad šiame Seime valios priimti tą įstatymą yra bent dvigubai daugiau nei prieš kelerius metus, kai 2017 metais panašų teikiau. Ir rudenį, manau, kad su juo sugrįšime“, – pridūrė ji.

Seimo pirmininkės manymu, nors po pateikimo įstatymui buvo nepritarta, tik laiko klausimas, kada Lietuvoje šis įstatymas bus priimtas.

„20 Europos Sąjungos valstybių, viena ar kita forma reglamentuoja partnerystės santykius. Toks įstatymas būtų aktualus dideliam skaičiui žmonių, porų, Lietuvos piliečių, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių pasirenka nesudaryti santuokos. Ir, manau, kad ta vakarietiška, žmogaus teises gerbianti kryptis, yra ta kryptis, kuria Lietuva eina. Tai tikrai sutinku, kad tai yra tik laiko klausimas“, – patikino ji.

ELTA primena, kad Seime antradienį jau pateikimo stadijoje buvo atmestas ir grąžintas tobulinti daugybę emocijų visuomenėje keliantis lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projektas. Iniciatyvą palaikė 63 parlamentarai, 58 balsavo prieš ir 7 susilaikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

seimo "pirmininkė" \\\\\.../////

muliažas.

Wwwwe

Taip, stūmė buldozeriu, lipo per žmonių galvas LGBT armijos tarnai, lyg dangus griūtų.. . Kitų problemų nebemato. Čmilyrės skaičiai iš oro...

S.

KGB karininko dukra tapusi neteisėto seimo pirmininke toliau griauna Lietuvos valstybę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS