Atskaitos taškai | Diena.lt

ATSKAITOS TAŠKAI

Baigiantis metams, tradiciškai renkamas ryškiausias praėjusių dvylikos mėnesių įvykis. Tradicija kiek keista, atsiradusi, matyt, iš mūsų, egocentrikų, noro visur matyti išskirtinumą, iš kasdienės rutinos, ramios įvykių tėkmės baimės.

Nereikia stebėtis, kad būna metų, kai vertinimo kriterijai gerokai išplečiami, nes visą pasaulį sudrebinančios įvykių bombos paprasčiausiai nesprogsta. Tik kartais metai tokie turtingi įvykių, kad jų pakaktų ir visam dešimtmečiui.

Būtent tokie buvo ir besibaigiantys 2020-ieji. Gal todėl šen bei ten pasirodantys pasaulio įvykių apžvalgininkai blaškosi tarp asmeninių prioritetų, savo regionui svarbių įvykių ar tiesiog tų, kuriems papildomos svarbos suteikė įtaigūs naujienų srautų vaizdai.

Dauguma pagrindiniu besibaigiančių metų įvykiu vadina pandemiją – ji diktavo tiek eilinių planetos gyventojų, tiek valstybių vadovų sprendimus. Tačiau būtent šis, sulig paskutine 2020-ųjų akimirka nesibaigsiantis reiškinys nustelbė tuos metų įvykius, kuriuos derėtų vadinti naujais atskaitos taškais: Elono Musko "SpaxeX Dragon 2" skrydį į kosmosą ir pasikėsinimą į Aleksejų Navalną.

Pirmasis privačios bendrovės surengtas pilotuojamas kosminis skrydis žymi ateities vektoriaus pradžią, simbolizuoja progresą, rodo, kokią pridėtinę vertę visai žmonijai gali turėti vieno žmogaus dvasinis kapitalas ir apskritai, kad optimizmas ir yra tas pasaulį išgelbėsiantis grožis.

Antrąjį įvykį galima lyginti su Pirmąjį pasaulinį karą įžiebusiu išpuoliu prieš princą Ferdinandą. Pasikėsinimas į asmenį naudojant cheminį ginklą – šis faktas griauna iliuzijas, kad XXI a. civilizuotas pasaulis pagaliau pateisins savo vardą ir kovos su, pvz., mirtinais virusais, o ne politiniais oponentais.

Nustelbė tuos metų įvykius, kuriuos derėtų vadinti naujais atskaitos taškais: Elono Musko "SpaxeX Dragon 2" skrydį į kosmosą ir pasikėsinimą į Aleksejų Navalną.

Kalbant dar tiksliau – išpuolis prieš A.Navalną paneigė, kad dabartinė Rusijos valdžia priklauso civilizuotam pasauliui pagal XXI a. apibrėžimą ir todėl laikytinas lygiaverčiu tarptautinės arenos žaidėju. Geroji žinia nebent ta, kad dalis Rusijos visuomenės yra gerokai progresyvesni nei jos formalieji lyderiai, o dar vienas išpuolis naudojant "Novičiok" šį progresą tik pagreitino. Apie tai byloja ir optimizmo įkvepia egzilyje gyvenančių rusų indėlis į Rusijos demokratinimą, A.Navalno gelbėjimo operaciją bei pastarojo pasirinkimas būti ne disidentu-mirtininku, bet naujos kartos politiku, prieš režimą naudojančiu XXI a. ginklus – teisines priemones ir viešumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Asilėnui

metų ivykis vienas - rytas prakiša visas rungtynes

Asilėnas

Metų įvyjkis vienas - Šaras paliko žalgiri

norėčiau nesutikti

Nesutikčiau su nuomone,kad Navalnas - regioninio lygio politikas,o pasikėsinimas į jįRusijos ar Europos - įvykis. Putino juk irgi niekas nelaiko regioninio lygio politiku.Kalbama apie žmogų,kuris kol kas yra didžiausią potencialą būti alternatyva V.Putinui, turintis asmuo. Kita priežastis, kodėl pasikėsinimo nederėtų laikyti regioniniu įvykiu: naudotas "Novičiok" - ginklas, kurį visam pasauliui (ok, bent jau Vakarams) Rusija įsipareigojo sunaikinti ir sakė jo nebeturinti. Pabandyta dukart nunuodyti režimui nepalankius rusus, viena britė nunuodyta per klaidą, keli britai apnuodyti tiek, kad sveikatai padaryta bais žala; bulgarų verslininkas per plauką liko gyvas, - kol "apyvartoje" esama bent lašo "Novičiok" negalima jo laikyti regioninio lygio problema. Trečia priežastis, kodėl pasikėsinimas į Navalną - ne regioninio lygio problema: pas regioninio lygio asmenis pasaulio politikos lyderiai ligoninėn neateina, į įnauguraciją nekviečia..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS