Be duonos ir žaidimų | Diena.lt

BE DUONOS IR ŽAIDIMŲ

"Panem et circenes!" ("Duonos ir žaidimų"). Jau daugiau nei du tūkstančius metų Vakarų Europoje netyla šis romėnų poetui ir satyrikui Juvenaliui priskiriamas šūkis.

Buvo laikas, kai paprasti Romos piliečiai be jokių skrupulų tai išrėkdavo į veidus valdantiesiems, kuriems, kaip tada, taip ir dabar, prieš rinkimus vis prireikdavo prastuomenės politinės paramos.

Senovės Romoje valdžios siekiantieji į tokius reikalavimus atsižvelgdavo, nes neturėjo kito pasirinkimo. Tada patricijai dalydavo pinigus, maistą, kviesdavo liaudį pasižiūrėti gladiatorių kautynių ar kitų kruvinų reginių.

Nors Romos minios šūkis ir liudija kilnesnių tikslų stoką, vis dėlto pilietinė sąmonė tais laikais buvo būtent tokia.

Kas pasikeitė šiandien? Politikai labai norėtų atverti gausybės ragą, kad tik užsitikrintų savo ateitį dar penkeriems ar ketveriems metams. Bet pinigų dalyti neleidžia įstatymai.

Kai kam dėl to labai gaila. Didelė dalis šiandieninės minios, kaip ir Senovės Romos laikais, mieliau paimtų pinigus, mažiau skrupulingi – maisto davinį. O jau visai demoralizuotieji paprašytų surengti ir gladiatorių kautynes ar kokią viešą egzekuciją labiausiai nekenčiamam asmeniui.

Bet laikai pasikeitė. Ir vargsta siekiantieji valdžios, ieškodami subtilesnių būdų, kaip palenkti į savo pusę vis labiau nirštančią gentį.
Sutikime, darbas ne iš lengvųjų. Veltui dalijamomis gėlių sėklomis taip lengvai, kaip į dulkes pažėręs sidabrinių saują, rėmėjų nesurinksi.

Ką daryti? Tai irgi labai senas klausimas, kuris jau kelis šimtus metų kamuoja mūsų didžiąją kaimynę. Bet kalba ne apie tai. Džiaugiamės, kad ji bent jau į mūsų rinkimus akivaizdžiai nesikiša. Nors kas ten žino.

Taigi valdžios siekiantys didieji nūnai taip nusiminę, kad šį kartą visai rankas nuleido. Rinkimų kampanija – katastrofiška. Kai kurie neįstengė net savo abrozdėlio gatvėje išsikelti ar laikraštyje išsispausdinti.

Esą ir taip plebėjai turi žinoti, kad į rinkimus jiems ateiti privaloma. O štai ir ne. Yra tokia teisė ir nebalsuoti. Kažin kiek šį kartą bus tokių, kurie supykę neis į rinkimus, nes negavo nei duonos, nei žaidimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jis

jie prades klykti, kad reikia gelbeti tevyne, kai iskils karo gresme...,bet tada plebejai pasakys: tai ir gelbekite patys...

Kęstutis Grubliauskas

Manau, kad politika kaip koks narkotikas ar šokoladas iš reklamos- "kartą paragavęs negali sustoti". Politikai labai nenori grižti į darbą už tautišką atlyginimą ir visomis išgalėmis kabinasi to "skanėsto". Gal reiktu pradėti juos rinkti Maidano principu? Kam vaidinti tą demokratiją. Susirinko gatvėje tauta, nepatinkantį-lauk, gražiai kalbantį į Olimpą. Net senovės Romai nosį nušluostytume ir nereiktu brangiai kainuojančių rinkimų.

Ot

Yra dar ir tokių, kurie neis į rinkimus, nes nėra ką rinkti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS