Kai norai didesni už galimybes | Diena.lt

KAI NORAI DIDESNI UŽ GALIMYBES

Lietuvos banko atliktas tyrimas atskleidžia iškalbingus skaičius. Šeštadalis šalies gyventojų turi finansinių įsipareigojimų, beveik pusė iš jų daiktus pirko išsimokėtinai, o kiek daugiau nei ketvirtadalis skolinosi vartojimo išlaidoms. Finansinis aktyvumas savaime nėra blogas reiškinys – jis katalizuoja ekonomikos apytakos sistemą. Tačiau tas pats tyrimas verčia rimtai abejoti, ar visi jos dalyviai suvokia savo vaidmenį: trečdalis pasiskolinusiųjų prisipažįsta nesugebantys įvykdyti savo finansinių įsipareigojimų.

Kitaip tariant, žymi dalis linkę skolintis negalvodami apie padarinius. Kai reikia naujos sofos, televizoriaus, telefono, automobilio, kelionės, noras tampa didesnis nei atsakomybė – taip ir prieš savo šeimą.

Bemaž penktadalis pasiskolinusiųjų yra įsipareigoję smulkiųjų kreditų bendrovėms – tiems, kurie duoda po nedaug, bet už santykinai didžiausius procentus. Negana to, greituosius kreditus ima mažiausias pajamas gaunančios šeimos, o lengviausiai ir nedideles sumas skolinasi mažesnių miestų ir kaimo gyventojai – tie, kieno perspektyvos šiandien paimtą skolą rytoj grąžinti su procentais yra pačios menkiausios. Neatsitiktinai, matyt, bemaž kas dešimtas naujas paskolas planuojančių apklaustųjų prisipažino skolinsis tik tam, kad padengtų skolas. Sąmoningo ir bent išprususio ekonomikos apytakos sistemos dalyvio tai nė kiek neprimena – veikiau alkoholizmo liūne įklimpusį varguolį, kuris rytą siekia stikliuko tam, kad numalšintų vakarykščio lėbavimo sukeltą troškulį.

Galėjome numanyti, tik nedrįsome garsiai pasakyti: lengvo pasiskolinimo galimybės mus užklupo gerokai per anksti, nepasirengusius suvokti šio veiksmo padarinių. Nesuvokdami, kad greitieji kreditai – it greitai svaiginantis lengvas alkoholis, nemenka dalis šalies žmonių elgiasi it paaugliai, kurių protinė branda, sąmoningumas, smarkiai atsilieka nuo fizinių galimybių.

Jau kitą savaitę įsigalios apribojimai, gerokai suvaržysiantys greitųjų kreditų verslą: įmonės privalės kritiškiau įvertinti, ar klientas sugebės grąžinti paskolą, bus apribotos galimybės reklamuotis. Tačiau lengviausi būdai paslysti tebelieka. Tie, kuriems labai labai reikės, ir toliau galės skolintis telefonu ar internetu. Galima tik spėlioti, kiek žmonių ir kaip ilgai dar svaiginsis galimybėmis lengvai pasiskolinti, kad vieną dieną pabudę suvoktų: šių kvaišalų šalutinis poveikis gerokai pranoksta teigiamą naudą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS