Olafo testas | Diena.lt

OLAFO TESTAS

Simpatingas tas animacinio filmo "Ledo šalis" personažas – sniego senis Olafas. Graži jo svajonė išvysti vasarą ir pasikaitinti saulėje. Drąsi. Su polėkiu. O svajoti, sakoma, reikia teisingai, – tuomet išsipildo.

Štai svajoja pandemijos išsekinti tautiečiai apie Kalėdas kaip apie realiausią džiaugsmą šiuo hedonistiniu badmečiu. Žiū, išsipildė – sostinėje dar spaliui neįpusėjus išdygo Kalėdų eglutė! Tiesa, greitai paaiškėjo, kad tai buvo instaliacija reklamai. Kalėdinių verslų greitasis juk anksti pajuda. Nė Vėlinių žvakių nenurinkus kai kuriuose prekybos centruose jau sūpuojasi burbulai ant išpuoštų eglių.

Išlaukti Kalėdų šių laikų žmonėms – vis sunkesnė užduotis. Pamirštame, kad visos svarbiausios metų šventės išsidėsčiusios tam tikru kalendoriniu atstumu. O gal ne pamirštame – tiesiog imame ignoruoti. Alkdami malonumų imame ir peršokame nepatogius sau kalendorinio vyksmo slenksčius. Pasninkas? Susilaikymas? Kam, verčiau iškart nerti į linksmybių sūkurį! Užsinorėjo vienos garsenybės vaikas penkerių metų sukakčiai Kalėdų? Prašom! Rugsėjį žiba išpuošta žaliaskarė, o po ja pūpso gimtadienio dovanos. Feisbuko bendruomenė džiūgauja, giria mamytę už išradingumą. Ir niekam nė mintelė nesukirba, kad Kalėdos be Jėzaus gimimo – kaip gimtadienis be solenizanto.

Išlaukti Kalėdų šių laikų žmonėms – vis sunkesnė užduotis. Pamirštame, kad visos svarbiausios metų šventės išsidėsčiusios tam tikru kalendoriniu atstumu.

Šiemet, panašu, Kalėdos daugeliui taps terapijos priemone gydyti pandemijos padarytas žaizdas. "Jei tik mano dukrai būtų geriau, aš ir dabar eglutę rėdyčiau. Žmonėms džiaugsmo reikia. Pandemija mums tokį adventą užtaisė..." – nė kiek Kalėdų ankstintojų nesmerkia nuo COVID-19 sveikstančios dukros mama.

Išties mūsų laukia ilgas koronaviruso sunkmetis. Ir kiekvienam iš mūsų kaip Olafui vasaros reikia svajonės išsipildymo: kad priartėtų džiaugsmas, padėtas už išbandymo tiltų. Ir nebetveriame jokių sielos pamokų, kurios pagal įprastą rėdą veda į šventę. Kalėdų papročių sugebėjo laikytis net ir tremtyje, nuolatiniame skausme ir sielvarte, įkalinti lietuviai. O mums, kaip niekada sočiai ir patogiai gyvenantiems, tai jau nepakeliama našta?

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS