Politinės miegapelės | Diena.lt

POLITINĖS MIEGAPELĖS

Dabartiniai rekordiniai kainų šuoliai gali būti tik infliacijos žiedeliai. Iš už Atlanto atsirita infliacijos cunamis. Ekonomistai gresiančius finansinius pavojus turėjo nujausti. Bet. Iki paskutinės akimirkos buvo dalijamasi optimistinėmis prognozėmis apie bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą. Nors akivaizdu, kad tik pasakose pupos ir BVP auga iki pat daungaus. O ant žemės be saiko auga tik kainos.

Ką daro Briuselio ir Vilniaus politikai? Nieko. Jie mažiausiai suka galvas, kas bus, kai finansinė stichija iš Jungtinių Valstijų pasieks Europą. Per visas krizes cunamiai dalį gyventojų nuskandina. Ir tai – tik jų pačių bėda.

Patikimiausias lakmuso popierėlis – komerciniai bankai. Brangsta paskolos. O ir jų išdavimo sąlygos griežtėja. Bankai nenori rizikuoti pinigais, nes tai jų pinigai. Visos valdžios mėgsta rizikuoti pinigais, nes tai ne jų, o mokesčių mokėtojų pinigai. Be to, trūkstamus milijardus biudžetui nesunkiai galima pasiskolinti net pačiais sunkiausiais laikais.

2008-ųjų pasaulinės krizės metu Vyriausybė skolinosi daugiau kaip už 10 proc. metines palūkanas. Žvėriški procentai. Tik prieš porą metų šių skolų atsikratėme persiskolinę geresnėmis sąlygomis. Bet. Vis tiek skolingi. Ir kasdien vis labiau. Valdžia, atrodo, to nepastebi. Svarbesni tarptautinių agentūrų įvertinimai, kad mūsų skolinimosi reitingai išlieka aukšti. Vadinasi, toliau taip pat bus skolinamasi.

Visos valdžios mėgsta rizikuoti pinigais, nes tai ne jų, o mokesčių mokėtojų pinigai.

Vieną gražią dieną, kuri tikrai nebus graži, Europos Vadovų Taryba ims skambinti pavojaus varpu dėl nevaldomos infliacijos. Bus per vėlu. Jau ir dabar kainos keičiasi keletą kartų per parą. Jų šokinėjimas geriausiai matyti degalinių švieslentėse. Tik ant parduotuvių lentynų gulinčių prekių kainų pokyčius sunkiau pastebėti.

Ar kas nors pinga? Taip. Nors ir didinami atlyginimai, tačiau realiai darbo jėga pinga. Norint nusipirkti tokią pat prekę, kaip prieš metus, tenka ilgiau dirbti. Tokia yra realybė, o ne ta, apie kurią mėgsta pasakoti politikai. Jie į viską žiūri pro rožinius akinius. Ir visada viską pramiega. Lyg būtų miegapelės.

Gairės: kainos, kyla kainos, BVP
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Nuomone

Cia dar prie pacio ir patys zmones yra iprate gyvent ne pagal kisene o taip kaip dabar eitu vel seimo langu dauzyt jei kas is pokitiku pasakytu situacija tokia ir tokia tagi pradesim gyvent pagal kisene ir jei pradetu tai igyvendint na reiketu labai daug kareiviu tvarkai kad salis atsilaikytu ir nezlugtu

Nuomone

Nemiega tie politikai zino ir mato tiesiog nera tiek politines jegos kad butu galima kazka pakeisti jei pabandysi tai padaryt tai tiesiog politiskai nusizudysi tikrai yra galingu asmenu kurie minta tais paskolu pinigais europos parama per valstybinius uzsakymus ir jie tikrai padarys kad taip ir liktu kad ir toliau galėtu visu tuo maitintis gyvenime yra teke siaip draugiškai snekuciuotis su buvusiu seimo nariu jis atbuvo viena kadencija isejo ir daugiau ten kojos nekele tai klausiau nu pasakyk kaip ten kas istikruju pasake tiek nesvarbu ka tu nori padaryt nesvarbu uz ka tu nori balsuoti yra partijos nuomone ateina ir pasako kaip turi balsuot ir nesvarbu kad tau koks oponentu pasiūlymas tikrai patinka ir nuo to saliai bus tik geriau tikroji galia ne partijos ar valdantieji tikroji galia yra tie kurie gali paveikt jas kad tiktu ju interesams o visi tie rinkimai opiumas liaudžiai kad va mes balsuojam mes kazka galim pakeist su savo balsu

Tai kad gal

Ušpiskio, karbovskio raudonsnukiams paaiškink. Kiek šie kremliaus šūnelių amb ir šatrijis lenciūginiai gali kenkt Lietuvai, šiuo sunkiu laikotarpiu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS