B. Johnsonas – per ryškus, kad liktų nematomas | Diena.lt

B. JOHNSONAS – PER RYŠKUS, KAD LIKTŲ NEMATOMAS

"Hasta la vista, baby", – tokiais Terminatoriaus žodžiais savo kalbą parlamente baigęs Borisas Johnsonas po kiek daugiau nei trejų metų ir 44 dienų paliko Didžiosios Britanijos premjero postą. Ką dabar darys charizmatiškasis, šiandien svetur labiau nei namuose mėgstamas politikas?

Laukia knygos

B.Johnsono biografas Andrew Gimsonas įsitikinęs: Borisas – tikrai ne tas žmogus, kuris palieka postą tam, kad ramiai pasitrauktų į nuošalią vietą ir, pvz., panirtų į labdaringą veiklą vietos bažnyčios naudai.

Prieš pradėdamas politinę karjerą B.Johnsonas buvo gerai žinomas ir gerai apmokamas žurnalistas. Net ir būdamas politiku, jis toliau rašė žurnalams ir laikraščiams, o šios veiklos atsisakė tik tapęs ministru pirmininku.

Kaip rašo BBC, "Daily Telegraph" už savaitines skiltis jam mokėjo 275 tūkst. svarų sterlingų per metus. Galimas daiktas, dėl galimybės publikuoti B.Johnsono tekstus konkuruojantys leidiniai dabar sutiks mokėti gerokai daugiau.

Ekspertai spėja, kad leidėjai už teises į knygą jam sumokėtų mažiausiai 1 mln. svarų sterlingų.

Rašyti B.Johnsonas galėtų ne vien reflektuodamas aktualijas, bet ir rašydamas memuarus – tai tradicinis buvusių premjerų, prezidentų būdas pasirūpinti pajamomis. Ekspertai spėja, kad leidėjai už teises į knygą jam sumokėtų mažiausiai 1 mln. svarų sterlingų (1,17 mln. eurų).

Knygų B.Johnsono biografijoje jau būta: skaičiuojant su laikraščiuose skelbtų tekstų rinkiniais, jis išleido jų jau aštuonias. Tarp jų – ir į lietuvių kalbą išversta jo kelrodės žvaigždės Winstono Churchillio biografija, politinė satyra "Septyniasdešimt dvi merginos".

Tačiau veikiausiai, prieš sėsdamas prie savųjų memuarų, B.Johnsonas  baigtų rašyti Williamo Shakespeare'o biografiją, prie kurios jau dirbo septynerius metus. 2015 m. "Hodder & Stoughton" už 0,5 mln. svarų sterlingų nusipirko teises į būsimą knygą "Shakespeare: The Enigma of a Genius" ir tikėjosi ją išspausdinti 2016 m. Tačiau tuomet įvyko vadinamasis "Brexit" referendumas, B.Johnsonas tapo užsienio reikalų ministru, paskui – premjeru, tad knygą apie gilią praeitį teko aukoti nūdienos problemoms.

Pajamų šaltinis – kalbos

Vietoj darbo prie knygos – arba pertraukomis tarp rašymo – buvęs premjeras galėtų imtis viešų kalbų. B.Johnsono pirmtakė Theresa May vien už devynis pasirodymus šiemet susižėrė 715 tūkst. svarų sterlingų. Antra tiek pasisakymų jos laukia šiemet.

B.Johnsonas turi patirties ir šioje srityje. 2019 m. kovą, kai jau buvo palikęs T.May vyriausybę, bet dar nebuvo premjeras, jis vos už dvi viešas kalbas – banko darbuotojams ir Indijos žiniasklaidos koncerno susitikime – gavo daugiau kaip 160 tūkst. svarų sterlingų.

Lordas Adney-Listeris, dirbęs B.Johnsono patarėju šiam einant Londono mero ir premjero pareigas, mano, kad politikas kalbėtų jam pačiam svarbiomis temomis, pavyzdžiui, apie Ukrainą ir tai, kad Vakarai turi nenuilstamai ją remti kovoje su Rusija.

"Akivaizdu, kad B.Johnsonui labai rūpi pinigai ir tai, kad jų turi mažiau nei daugelis jo draugų. Taigi jis darys viską, ką gali, kad ištaisytų padėtį", – BBC citavo politikos mokslų profesorių iš Londono Timą Bale'ą.

Planuose – sugrįžimas

Kita vertus, pasitraukęs iš vieno svarbiausių postų šalies valdžios politikoje, B.Johnsonas nebūtinai paseks Davido Camerono, po pralaimėto "Brexit" referendumo pasitraukusio ne tik iš premjero posto ir parlamento, bet ir iš politikos, pavyzdžiu.

"Kaip Cincinatas, grįžtu į savo lauką", – antradienį savo dabar jau buvusios rezidencijos prieigose pasakė B.Johnsonas, omenyje turėdamas V a. pr. Kr. gyvenusį romėną Lucijų Kvinkcijų Cincinatą. Kuklumo ir pilietiškumo pavyzdžiu tapęs Cincinatas, Romą užpuolus sabinams, buvęs atitrauktas nuo darbo savo ūkyje – Senato prašymu, paskelbtas diktatoriumi. Operatyviai sumušęs sabinus po kelių dienų  grįžo į savo ūkį, tačiau po kelerių metų vėl tapo diktatoriumi, kad numalšintų plebėjų sukilimą.

B.Johnsonas vis dar turi Bendruomenių Rūmų nario mandatą, nors lordui Adney-Listeriui sunku įsivaizduoti, kad buvusį premjerą tenkintų eilinio parlamentaro vaidmuo.

Be to, teoriškai jo parlamento nario teisės gali būti suspenduotos dėl tos pačios priežasties, dėl kurios teko atsistatydinti: jei parlamento komitetas nuspręstų, kad į vadinamąjį pandemijos vakarėlių skandalą įsipainiojęs politikas sąmoningai apgavo parlamentą.

Bet kokiu atveju ambicijų, o ir galimybių B.Johnsonas turi pernelyg daug, kad neišmėgintų laimės 2024 m. vyksiančiuose rinkimuose ir nepakovotų dėl balsų savo rinkimų apygardoje šiaurės vakarų Londone. Ar šie rinkimai vėl atvertų jam rezidencijos Dauningo gatvėje duris? W.Churchillis 1945 m. prarastą premjero portfelį susigrąžino 1951-aisiais. Tik "Terminatoriaus" gerbėjams trečiosios filmo dalies teko laukti kiek ilgiau – dvylika metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Oi, nu, oi

Žiūrėkit į jo fiziologiją. Ką primena? Kiaulių fermoje ne tokį kuilį Matėt? Na, va. Kuilys turi žmogaus dokumentus. Ir net žviegia kažką.

nuomonė

Manau, bus labai geras NATO vadovas.

TOKIUS SUNKU IŠNAIKINTI...

Tokie, kaip Džonsonas, Grybauskaitė, Landsberginė šutvė savo tautų IŠDAVIKAI ir NAIKINTOJAI labai sunkiai išnaikinami. Jie kaip amarai ar gyvatės - išnaikinti vien oje vietoje, suranda landas įsitvirtinti kitur...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS