E. Macronas: nuo gaisto nukentėjusi Dievo Motinos katedra bus atidaryta laiku | Diena.lt

E. MACRONAS: NUO GAISTO NUKENTĖJUSI DIEVO MOTINOS KATEDRA BUS ATIDARYTA LAIKU

  • 2

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) penktadienį pažadėjo, kad 2019 metais nuo gaisro nukentėjusios Paryžiaus Dievo Motinos katedros atstatymas bus baigtas laiku – atidarymas planuojamas kitų metų gruodį.

„Laikysimės termino“, – žurnalistams sakė E. Macronas, apsilankęs katedroje likus lygiai metams iki numatytos datos.

E. Macronas iš pradžių pažadėjo atstatyti Paryžiaus Dievo Motinos katedrą per penkerius metus – iki kitų metų vasarą vyksiančių Paryžiaus olimpinių žaidynių.

Tačiau paaiškėjus, kad atstatymas gali trukti kur kas ilgiau, jis nustatė naują terminą.

Po 2019 metų balandžio 15 dieną į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktą objektą nusiaubusio gaisro, kuriame anksčiau kasmet apsilankydavo apie 12 mln. lankytojų, atstatymas susidūrė su sunkumais.

Prancūzijos sostinės panoramoje jau pradėjo ryškėti naujoji katedros smailė, kuri bus visiškai užbaigta, kai mieste vyks olimpinės žaidynės.

Šimtai darbininkų skuba atstatyti likusią katedros dalį iki 2024 metų gruodžio 8 dienos, kai ji vėl bus atidaryta visuomenei.

Nauja smailė yra identiška ankstesnei, XIX amžiuje sukurtai architekto Eugene'o Viollet-le-Duco (Eženo Violė-le-Diuko).

Iki metų pabaigos ąžuolinė konstrukcija turėtų pasiekti 96 metrų aukštį.

Prieš nuimant pastolius, smailė bus padengta švino ornamentais.

Vėliau bus užbaigti kiti katedros elementai, o po to bus galima pradėti stogo rekonstrukciją.

Penkerių metų termino buvo atsisakyta po to, kai keletą mėnesių buvo atidėti restauravimo darbai, nes per gaisrą išsilydė daugiau kaip 300 tonų švino stoge, o visa aplinka buvo užteršta nuodingomis dalelėmis, kurias ne taip lengva pašalinti.

Pirmąją žiemą dėl stipraus vėjo pareigūnams teko kelis kartus stabdyti darbus, o 2020-ųjų pradžioje Prancūzija, kovodama su koronaviruso plitimu, paskelbė karantiną.

Praėjus beveik penkeriems metams po gaisro, trys tyrimą atliekantys teisėjai vis dar aiškinasi, kas jį sukėlė.

Atlikus pirminį tyrimą paaiškėjo, kad tai greičiausiai buvo nelaimingas atsitikimas, o viena iš versijų – elektros sistemos gedimas arba neužgesinta cigaretė.

E. Macronas sakė, kad bus skelbiamas konkursas šešiems šiuolaikiniams katedros vitražams sukurti. Tai vienintelis XXI amžiaus akcentas istoriniame objekte, kuris kitu atveju bus atstatytas toks pat, koks buvo.

E. Macronas taip pat paskelbė, kad Paryžiaus centre bus įkurtas muziejus, skirtas Dievo Motinos katedrai, jos istorijai, menui ir nuolatinei rekonstrukcijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Klaidos akis bado

Klaidas taisykit, beraščiai!

Neber kantrybes

Nuo gaisto? Gal jus jau pradekit rusiskai rasyti, vistiek kremliui dirbat...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS