Rusija: Maskvos ir Pekino pozicijos dėl JAV ir karo Ukrainoje yra panašios | Diena.lt

RUSIJA: MASKVOS IR PEKINO POZICIJOS DĖL JAV IR KARO UKRAINOJE YRA PANAŠIOS

  • 0

Rusijos užsienio reikalų ministerija po pirmadienį įvykusių aukščiausio rango diplomatų derybų pareiškė, kad Maskvos ir Pekino pozicijos dėl Jungtinių Valstijų ir konflikto Ukrainoje sprendimo yra labai panašios.

Pareiškimas paskelbtas po to, kai Kinijos diplomatas Wang Yi (Vang I) savo keturių dienų vizitą Maskvoje pradėjo susitikimu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Tai dar vienas iš dviejų strateginių sąjungininkių aukšto lygio kontaktų.

„Buvo konstatuotas šalių pozicijų panašumas dėl JAV veiksmų tarptautinėje arenoje, įskaitant antirusiško ir antikiniško pobūdžio veiksmus“, – teigė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Šalys išsamiai aptarė dabartinę padėtį Ukrainoje, atkreipdamos dėmesį į bandymų išspręsti krizę neatsižvelgiant į Rusijos interesus ir, juo labiau, jai nedalyvaujant, beprasmiškumą“, – priduriama pranešime.

Wang Yi taip pat S. Lavrovui atskleidė, apie ką kalbėjosi per savaitgalį vykusias derybas su Joe Bideno (Džo Baideno) patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu (Džeiku Salivanu), sakoma pareiškime.

Rusija ir Kinija dažnai giria savo partnerystę „be ribų“ ir ekonominį bei karinį bendradarbiavimą.

Kinija stengiasi parodyti, kad užima neutralios tarpininkės poziciją, tuo pat metu siūlydama Maskvai gyvybiškai svarbią diplomatinę ir finansinę paramą didėjant Rusijos tarptautinei izoliacijai.

Pasak Kinijos valstybinės žiniasklaidos, Wang Yi pakartojo Pekino pozicijos dokumentą dėl Ukrainos konflikto, kuriame raginama rengti taikos derybas. Šį dokumentą, kai jis buvo paskelbtas anksčiau šiais metais, Jungtinės Valstijos ir NATO įvertino skeptiškai.

Pasak Kinijos naujienų agentūros „Xinhua“, Wang Yi sakė S. Lavrovui, kad plane „atsižvelgiama į visoms šalims rūpimus saugumo klausimus ir padedama šalinti pagrindines konflikto priežastis“.

„Nuolatinė geros kaimynystės draugystė, visapusiškas strateginis bendradarbiavimas ir abipusiai naudingas Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimas ir toliau prisidės prie kiekvienos šalies vystymosi ir atgaivinimo“, – pridūrė jis.

Vizito metu Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus Nikolajaus Patruševo kvietimu Wang Yi turi surengti konsultacijas saugumo klausimais.

Kovą Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) su valstybiniu vizitu lankėsi Maskvoje ir pareiškė, kad abiejų šalių santykiai įžengia į naują erą.

Liepą vienas Vladimiro Putino padėjėjas sakė, kad Rusijos prezidentas planuoja spalį apsilankyti Kinijoje.

Praėjusią savaitę Vladivostoke vykusiame kasmetiniame Rytų ekonomikos forume V. Putinas Kinijos vicepremjerui Zhang Guoqingui (Džang Guočingui) sakė, kad Rusijos ir Kinijos ryšiai „pasiekė absoliučiai precedento neturintį istorinį lygį“.

Po savaitgalį Maltoje vykusių derybų su JAV prezidento J. Bideno patarėju nacionalinio saugumo klausimais Kinijos vyriausiasis diplomatas pirmadienį pradėjo kelias dienas truksiančias saugumo konsultacijas su Rusijos pareigūnais.

Užsienio reikalų ministras Wang Yi, kuris tuo pat metu užima aukščiausią valdančiosios Komunistų partijos užsienio politikos postą, iki ketvirtadienio lankysis Rusijoje, kur dalyvaus strateginėse saugumo konsultacijose, nurodė Užsienio reikalų ministerija.

Wang Yi į Maskvą atvyko kitą dieną po to, kai Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) išvyko iš Rusijos po šešias dienas trukusio vizito, kurio metu surengė derybas su V. Putinu kosmodrome Tolimuosiuose Rytuose, apsilankė lėktuvų gamyklose ir apžiūrėjo branduolinį užtaisą galinčius nešti strateginius bombonešius bei modernų karo laivą. Kim Jong Uno kelionė pakurstė Vakarų susirūpinimą dėl neteisėtų ginklų, skirtų kovoms Ukrainoje, sandorių.

Savaitgalį vykusiuose susitikimuose su J. Sullivanu Wang Yi aptarė Ukrainos klausimą. Abi šalys derybas apibūdino kaip nuoširdžias, dalykiškas ir konstruktyvias, bandydamos stabilizuoti pašlijusius santykius ir išspręsti nesutarimus dėl saugumo, prekybos, technologijų ir žmogaus teisių. Konkrečios informacijos apie derybas nebuvo paskelbta.

Gairės: karas Ukrainoje, JAV, Kinijos ir Rusijos pozicijos, bendradarbiavimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS