JAV tęsiasi protestai, AT priėmus moterų teisę į abortus panaikinantį sprendimą | Diena.lt

JAV TĘSIASI PROTESTAI, AT PRIĖMUS MOTERŲ TEISĘ Į ABORTUS PANAIKINANTĮ SPRENDIMĄ

Teisės į abortą gynėjai šeštadienį visoje Amerikoje antrą dieną protestavo prieš istorinę Aukščiausiojo Teismo nutartį, vienai konservatyviai valstijai po kitos imantis skubiai uždrausti šią procedūrą.

Giliai poliarizuotoje šalyje atsirado naujas susiskaldymo lygis: tarp valstijų, kurios dabar arba netrukus panaikins 1973 metais federaliniu lygiu įtvirtintą teisę į abortą, ir valstijų, kuriose ši procedūra leidžiama.

Šeštadienį prie barikadomis aptverto Aukščiausiojo Teismo Vašingtone, tvyrant vasaros karščiams, protestuoti atėjo keli tūkstančiai žmonių, kurie nešėsi plakatus su užrašais „Karas prieš moteris, kas toliau?“ ir „Neturi gimdos, neturi ir nuomonės“.

„Tai, kas įvyko vakar, yra neapsakoma ir bjauru, – sakė 19-metė politikos mokslų studentė Mia Stagner (Mija Stagner). – Jokia moteris neturėtų būti verčiama tapti motina.“

Demonstracijos vyko ir Los Andžele, taip pat dešimtyse miestų visose JAV.

Po to, kai Aukščiausiasis Teismas panaikino 50 metų senumo konstitucinę teisės į abortą apsaugą, mažiausiai aštuonios dešiniosios pakraipos valstijos nedelsdamos uždraudė abortus, o artimiausiomis savaitėmis jų pavyzdžiu paseks dar maždaug tiek pat valstijų.

Šis teismo sprendimas sulaukė kritikos iš kai kurių artimiausių JAV sąjungininkių visame pasaulyje.

Tai, kas įvyko vakar, yra neapsakoma ir bjauru.

Dabar daugelis baiminasi, kad Aukščiausiasis Teismas, turintis aiškią konservatyviąją daugumą, kurią įtvirtino eksprezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), gali imtis tokių teisių kaip tos pačios lyties asmenų santuokos ir kontracepcija.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), kuris taip pat išreiškė susirūpinimą, kad teismas gali neapsiriboti abortais, šeštadienį vėl pasisakė prieš „šokiruojantį sprendimą“.

„Žinau, koks skausmingas ir širdį veriantis šis sprendimas yra daugeliui amerikiečių“, – sakė prezidentas, paraginęs Kongresą sugrąžinti teisės į abortą apsaugą federalinio įstatymo forma ir tvirtino, kad šis klausimas vaidins svarbų vaidmenį per lapkritį vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas nepadaro nėštumo nutraukimo neteisėtu Jungtinėse Valstijose, bet grąžina šalį į padėtį, buvusią iki nutarties paskelbimo 1973 metų istorinėje byloje „Roe v. Wade“ (Rou prieš Veidą) – tai yra, kad kiekviena valstija turi teisę savarankiškai spręsti, ar joje abortai gali būti atliekami.

Valstijose, kuriose abortai griežtai ribojami arba visiškai uždrausti, nėštumo tęsti nenorinčios moterys bus priverstos keliauti didelius atstumus į tas valstijas, kuriose procedūra bus vis dar leidžiama.

Tačiau „dauguma moterų neturi nei laiko, nei finansinių išteklių keliauti į kitą valstiją, kad pasidarytų abortą“,  šeštadienį prie Aukščiausiojo Teismo naujienų agentūrai AFP sakė iš Teksaso kilusi 23 metų Mikayla Marcum (Mikaila Markum).

„Deja, pamatysime keletą košmariškų scenarijų“, – žurnalistams lėktuve „Air Force One“ sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre (Karen Žan-Pjer), prezidentui vykstant į Europą dalyvauti Didžiojo septyneto ir NATO viršūnių susitikimuose.

„Tai – ne hipotetinė situacija“, – pridūrė ji.

Draudimai respublikonų vadovaujamose valstijose

Penktadienio demonstracijos praėjo daugiausia be incidentų, nors policija panaudojo ašarines dujas prieš protestuotojus Finikse Arizonoje, o Ajovos Sidar Rapidso mieste pikapas lėkdamas per protestuotojų grupę pervažiavo vienai moteriai pėdą.

Deja, pamatysime keletą košmariškų scenarijų.

Vašingtone šeštadienį demonstracijos vėl vyko daugiausia taikiai, išskyrus keistą abortų šalininkų ir priešininkų apsižodžiavimą.

Iš Naujojo Džersio atvykusi 57 metų Carolyn Keller (Kerolain Keler) sakė, kad ją papiktino Teismo sprendimas, ir įspėjo: „Jie persekioja moteris. Jie persekios LGBT bendruomenę ir kontracepciją.“

Tačiau abortų priešininkai, tarp jų Savannah Craven (Savana Kreiven), laikėsi savo.

„Abortas nėra asmeninis pasirinkimas, jis susijęs su dviem žmonėmis ir, deja, tas pasirinkimas baigiasi kažkieno gyvybės nutraukimu“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Tokių protestuotojų kaip S. Craven teigimu, nors penktadienio sprendimas reiškia religingų dešiniųjų pergalę prieš abortus, galutinis judėjimo tikslas yra draudimas visos šalies mastu.

Šis tikslas dabar atrodo pasiekiamas maždaug dviejose dešimtyse valstijų, tikriausiai griežtai apribosiančių ar visiškai uždrausiančių bei kriminalizuosiančių abortus.

Pirmasis procedūrą penktadienį uždraudė Misūris, nepalikdamas jokių išimčių net išžaginimo ar incesto atvejais. Šeštadienį ryte abortus uždraudė dar mažiausiai septynios valstijos: Alabama, Arkanzasas, Kentukis, Luiziana, Oklahoma, Pietų Dakota ir Juta.

Viskonsine, kur gali įsigalioti 1849 metų įstatymas, kuriuo uždraudžiami abortai, išskyrus atvejus, kai reikia gelbėti motinos gyvybę, demokratų gubernatorius Tony Eversas (Tonis Eversas) pažadėjo malonę gydytojams, jei jie bus teisiami, pranešė vietos žiniasklaida.

Aukščiausiasis Teismas savo nutartyje atmetė bylos „Roe v. Wade“ argumentą, kad moterys turi teisę į abortą pagal konstitucinę teisę į privatumą kalbant apie jų kūnus.

Kelios demokratų vadovaujamos valstijos, tikėdamosi pacienčių antplūdžio, jau ėmėsi žingsnių procedūrai palengvinti, o trys iš jų – Kalifornija, Oregonas ir Vašingtonas – paskelbė bendrą pažadą apginti tokią galimybę po Aukščiausiojo Teismo sprendimo.

Galimybę pasidaryti abortą užtikrinančios organizacijos sako po Teismo sprendimo sulaukusios daugiau aukų ir ketinančios pasirengti laukiančiam sunkiam ilgam keliui.

„Per 24 valandas po Teismo pribloškiančio sprendimo „Planned Parenthood“... gavo 40 kartų daugiau aukų, palyginti su eiline diena... Daugiau kaip pusė aukotojų yra nauji“, – pareiškime naujienų agentūrai AFP nurodė Kelley Robinson (Keli Robinson) iš šios organizacijos – didžiausios abortų paslaugų teikėjos Jungtinėse Valstijose.

„Tai tik pradžia, ir mes nenusileisime“, – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai sęstančių JANKIŲ gyvenimo "PERLIUKAI", kuriuos jie

bando į p i r š t i visam PASAULIUI-- tai rodo , jog JANKIŲ turtuoliai nori įgyvendinti INKVIZICIJOS laikus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS