NBA viešnagės Kinijoje užkulisiai: ar laisvai reikšti mintis turi teisę visi? | Diena.lt

NBA VIEŠNAGĖS KINIJOJE UŽKULISIAI: AR LAISVAI REIKŠTI MINTIS TURI TEISĘ VISI?

  • 0

Los Andželo „Lakers“ ir Bruklino „Nets“ komandos praėjusią savaitę ne savo noru atsidūrė įtemptoje situacijoje – šios dvi ekipos viešėjo Kinijoje, kur sužaidė dvejas draugiškas rungtynes. Visgi abi dvikovos atsidūrė kur kas skambesnių antraščių fone.

ESPN rašo, kad kai „Lakers“ praėjusį pirmadienį pakilo iš Los Andželo oro uosto penkiolikos valandų skrydžiui, situacija po Darylo Morey žinutės dar nebuvo įsisiūbavusi. Tačiau kai antradienį „Lakers“ nusileido Šanchajuje, viskas buvo pasikeitę.

Tuo metu NBA komisaras Adamas Silveris Japonijos sostinėje Tokijuje surengė specialią spaudos konferenciją, kurioje gynė D. Morey teisę į laisvę reikšti mintis.

Toks komisaro požiūris nepadėjo nuraminti aistrų Kinijoje. „Lakers“ komandai autobusu važiuojant į į Šanchajaus viešbutį, paaiškėjo, kad Kinijos vyriausybė atšaukė labdaringą „NBA Cares“ renginį, kuriame turėjo dalyvauti „Nets“ krepšininkai. Netrukus buvo atšauktas ir panašus „Lakers“ renginys.

Kai Los Andželo krepšininkai atvyko į viešbutį, jie sužinojo, kad atšauktas ir abiejų komandų oficialus pasitikimas.

Netrukus krepšininkai per savo viešbučio langus matė, kaip nukabinami šalia ant namo sienos buvę didžiuliai plakatai, reklamuojantys būsimas rungtynes.

Scanpix nuotr.

Trečiadienį surengę treniruotę „Mercedes-Benz“ arenoje, „Lakers“ krepšininkai jau po pusvalandžio buvo išprašyti iš salės. To priežastis – arenos darbuotojų noras nulupti rėmėjų lipdukus nuo parketo.

Prasidėjus NBA ir Kinijos krizei, šios šalies verslai greitai atsiribojo nuo Kinijos žaidynių rėmimo ir NBA mačai šioje šalyje vyko be rėmėjų.

Finansines netektis patyrė ir žaidėjai. Abiejų komandų krepšininkai, tarp jų – LeBronas Jamesas, Anthony Davisas, Kyle’as Kuzma ir Rajonas Rondo – buvo suplanavę asmeninius reklaminius pasirodymus, tačiau visi jie buvo atšaukti.

ESPN skelbia, kad vienas iš žaidėjų prieš pat kelionę buvo sutaręs dėl 1 mln. JAV dolerių vertės reklamos kontrakto su kinų bendrove, tačiau sutartis buvo nutraukta vos tik žaidėjams atvykus į Kiniją.

„Visi įvykiai buvo atšaukiami prieš pat jų pradžią, – sakė L. Jamesas. – Viskas buvo atšaukiama.“

Tuo pat metu NBA komisaras A. Silveris skrido iš Tokijaus į Šanchajų ir, pasak ESPN šaltinių, net nebuvo tikras, ar jį įleis į šalį. Visgi popiet jis sėkmingai praėjo muitinės patikrinimus ir iš karto nuvyko į susitikimą su žaidėjais viešbutyje.

Susitikimas buvo įtemptas. Nors A. Silveris prašė žaidėjų, kad šie būtų sporto ambasadoriais ir demonstruotų teigiamą lygos veidą, krepšininkai turėjo savų argumentų.

Scanpix nuotr.

ESPN skelbia, kad pirmasis pasisakė L. Jamesas, kuris paklausė A. Silverio, ar už savo nuomonės reiškimą D. Morey bus nubaustas. „Lakers“ žvaigždė savo klausimą argumentavo tuo, kad jeigu panašiai pasielgtų kuris nors žaidėjas, už tai, anot jo, būtų nubaustas.

A. Silveris atsakė, kad lyga niekada nenubaudė jokio žaidėjo už tai, kad šis viešai kritikavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą. D. Morey, anot A. Silverio, naudojosi ta pačia laisve reikšti mintis. Nors komisaras pripažino, kad jam nepatiko D. Morey žinutės sukeltas skandalas, jis buvo pasiruošęs ginti šio teisę laisvai reikšti mintis.

L. Jamesui to nepakako. Jis tuomet paklausė A. Silverio, kodėl krepšininkai turėtų atsakinėti į klausimus apie Kiniją žurnalistams, kai pats A. Silveris to daryti Kinijoje nesiruošė.

Kyrie Irvingas, kuris irgi dalyvavo susitikime, anot pranešimų, iškėlė klausimą, ar komandoms apskritai verta žaisti. Anot jo, jeigu žaidėjams reikia taikytis su Morey žinutės iškeltomis problemomis, jie veikiau apskritai nežaistų.

Po pusvalandį trukusio susitikimo, A. Silveris paliko žaidėjus šių tarpusavio diskusijai, o pats išėjo pasikalbėti su klubų vadovais. „Lakers“ generalinis vadybininkas Robas Pelinka pakartojo tą patį, ką kalbėjo L. Jamesas – jis nenorėjo, kad žaidėjams tektų atsakinėti į žurnalistų klausimus.

Po kurio laiko pas žaidėjus grįžęs A. Silveris šiems pateikė kompromisą – jeigu krepšininkai nenori bendrauti su žurnalistais, visos spaudos konferencijos Kinijoje bus atšauktos.

Scanpix nuotr.

Rungtynės Šanchajuje ir po poros dienų Šenženyje buvo neįprastos. Arenoje nesimatė reklamų, prieš mačus nebuvo giedami šalių himnai, o žiūrovai rankose laikė Kinijos vėliavėles, kurios buvo dalinamos prie įėjimų į arenas.

Iš karto po antrosios dvikovos „Lakers“ žaidėjai sėdo į autobusą ir išvyko į oro uostą, kur jų jau laukė lėktuvas namo. Visgi net išskristi į Kaliforniją pasirodė ne taip lengva.

Jau susėdę į lėktuvą, „Lakers“ nariai jame prieš pakylant turėjo sėdėti daugiau nei dvi valandas, nes buvo laukiama, kol nurims tropinė audra. „Lakers“ personalas pajuokavo, kad Kinijos valdžia yra tokia galinga, kad šalyje kontroliuoja net orus.

Po poros valandų „Lakers“ visgi paliko Kiniją ir dabar neaišku, kada kitą kartą į šią šalį NBA komandos sugrįš. Santykiai su daugiausiai gyventojų turinčia valstybe pašlijo ir kas laukia ateityje, niekas neįsivaizduoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS