Pavalgius šventinę vakarienę – du svarbūs patarimai, kad Kalėdos nesibaigtų bėdomis | Diena.lt

PAVALGIUS ŠVENTINĘ VAKARIENĘ – DU SVARBŪS PATARIMAI, KAD KALĖDOS NESIBAIGTŲ BĖDOMIS

  • 0

Įvairiais patiekalais nukrautas šventinis stalas, kaloringas maistas bei mažas fizinis aktyvumas dažnai priveda prie laikinų virškinimo sutrikimų. Tiesa, gyventojai tikina, kad net per šventes stengiasi valgyti saikingai, bet kai kurie dėl viso pikto pasirūpina virškinimą gerinančiais vaistais, pasakojama LNK reportaže.

„Aš asmeniškai, žiūriu, kad nepersivalgyčiau, nes paskui labai blogai būna“, – sakė prekybos centre užkalbinta moteris.

„Jau nebebūna tokių problemų. Jau nebėra apsivalgymo šventės, stengiamės geriau mažiau, bet kažką įdomiau, skaniau pasiruošti“, – porino kita pašnekovė.

„Stengiuosi, kad nebūtų pertekliaus ir nereikėtų paskui to maisto valgyti iki Naujųjų metų“, – savo nuomonę išsakė dar viena prekybos centro lankytoja.

„Saikingai valgome, stengiamės nepersivalgyti, kad paskui nereikėtų bėgti į vaistinę“, – kalbėjo vilnietė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Nors lietuviai sako, kad per Kalėdas stengiasi nepersivalgyti, vaistininkai tikina, kad jau dabar daugelis pildo virškinimą gerinančių vaistų atsargas.

„Manau, didžioji dauguma žino savo problemą ir pasirūpina virškinimą gerinančiais vaistais iš anksto. Šventinis laikotarpis pareikalauja ilgesnio sėdėjimo prie stalo. Ir kaip bebūtų, mes to maisto suvartojame daugiau, – sakė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Virgilja Bečelytė.

„Daugiausiai dabar perka virškinimą gerinančius vaistus, vidurių lašus, mažinančius pilvo pūtimą, taip pat skrandžio sulčių rūgštingumą mažinančius vaistus“, – teigė „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė.

Svarbu suprasti, kiek aš norėčiau suvalgyti to maisto ir kiek man reikia, kad mano kūnas gerai jaustųsi ne tik per šventes.

 

Vaistininkai perspėja, kad virškinimą gerinančius vaistus reikėtų vartoti tik kraštutiniu atveju. Kad jų neprireiktų, pirmiausia patartina nepersivalgyti. Na, o jei jau taip nutinka, iš pradžių geriau išbandyti natūralias gydymo priemones.

„Visur turi būti saikas. Ir tikrai nereikėtų vartoti visų iš eilės turimų vaistų virškinimui gerinti. Pirmiausiai patarčiau išgerti virškinimą skatinančios žolelių arbatos“, – sakė V. Bečelytė.

Persivalgius dažniausia lydi pilvo pūtimo jausmas, šleikštulys ar pykinimas. Pagrindinė taisyklė, kad taip neatsitiktų, – neprisikrauti per daug maisto į lėkštę. Vaistininkai ir dietologai pataria per šventes riboti patiekalų kiekį ir valgyti lėtai, neskubant, mėgaujantis jais.

„Reikėtų mažinti porcijas, galvoti, ką valgome. Gal nevartoti tiek daug įvairaus maisto vienu metu. Neprisivalgyti. Patartina baigti vakarieniauti ar pietauti, t. y. kilti nuo stalo dar jaučiant nedidelį alkį, nes sotumas ateina vėliau, tuomet neprisireiks ir virškinimą gerinančių vaistų“, – patarė J. Aleknienė. 

„Svarbu suprasti, kiek aš norėčiau suvalgyti to maisto ir kiek man reikia, kad mano kūnas gerai jaustųsi ne tik per šventes, bet ir po švenčių“, – šnekėjo klinikos „Dietos sistema“ dietologė Žana Antonova.

Pasaka dietologų, persivalgymas šventiniu laikotarpiu nėra didelė tragedija. Svarbu, kad žmogaus mityba būtų sveika ir saikinga visus metus.

„Nuo persivalgymo per šventes nieko neatsitiks. Nereikėtų kaltinti savęs ar jausti gėdos, kad taip įvyko. Kartais taip nutinka“, – sakė dietologė.

Pavalgius šventinę vakarienę, dietologai ir vaistininkai primygtinai rekomenduoja išeiti pasivaikščioti ir pakvėpuoti grynu oru. Taip pat per šventes siūloma ne valgyti, o ragauti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS