I. Šimonytė: besiskiepijančiųjų nuo koronaviruso mažėja | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ: BESISKIEPIJANČIŲJŲ NUO KORONAVIRUSO MAŽĖJA

Lietuva, kaip ir kitos Vakarų šalys, turi vakcinų nuo COVID-19 perteklių, tad aktyviai dalyvaus COVAX iniciatyvoje teikiant šias vakcinas trečiosioms šalims kaip humanitarinę pagalbą, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Premjerės teigimu, vakcinų kiekis yra „truputį didesnis, nei kad objektyviai jo reikėtų“, tačiau priminė, kad taip nutiko ES valstybėms nusprendus užsisakyti vakcinas iš visų tuo metu tik potencialių gamintojų, baiminantis, kad dalis veiksmingų vakcinų nepagamins.

„Kai kurie gamintojai nesugebėjo to padaryti, kai kurie sugebėjo, bet vis tiek vakcinų perteklius šioje pasaulio dalyje yra, todėl yra mechanizmų, kaip galima pasidalinti su tomis šalimis, kurioms vakcinos sunkiai prieinamos“, – Vyriausybėje žurnalistams trečiadienį teigė ji.

„Esame suteikę vakcinų dvišaliu principu, pirmiausia – Rytų partnerystės ir kai kurioms kitoms šalims, dabar tiesiog aktyviai dalyvausime „Covax“ programoje ir dalinsimės su pasauliu. Mes galime būti visi pasiskiepiję (...), bet yra valstybių, kurios neišgali to padaryti“, – tvirtino Vyriausybės vadovė.

Anot premjerės, vakcinų ir toliau reikės pačiai Lietuvai: tam bus naudojama ir naujai gautoji „Novavax“, taip pat ir „BioNTech“ ir „Pfizer“ pagamintos „Comirnaty“ vakcinos naujesnė versija, adaptuojama naujoms mutacijoms, kurią pagal sutartį turėtų gauti Lietuva.

„Skiepijimas mažėja, bet dar kol kas aš negirdėjau niekieno galutinės išvados, kad atėjus rudens sezonui nereikės iš naujo skiepytis. Matyt, kad tą reikėtų preziumuoti“, – sakė ji.

Lietuva iki šiol yra sulaukusi 7,1 mln. įvairių COVID-19 vakcinų, iš jų sunaudota 4,45 mln., kitoms valstybėms Lietuva padovanojo apie 1,1 mln. vakcinų. Didžioji dalis panaudotų vakcinų – „Comirnaty“ (3,5 mln.), „AstraZeneca“ (per 550 tūkst.), taip pat apie 350 tūskst. „Moderna“ bei per 300 tūkst. „Johnson&Johnson“ vakcinų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Chi

Keisčiausia, kad Šimonytė, be atitinkamo išsilavinimo, nieko nenutuokianti apie mediciną, peza tokius dalykus. Kaip visi buvo patapę daktarais, taip dabar- karo ekspertais. Gal leiskime dirbti žmonėms, kurie supranta šiuos reikalus..

Rokas

Is straipsnio supratau, kad yra perteklius, bet pirks ir toliau. Ar tai ne pinigų plovimas.?

tai gal

neprireiks tu vakcinu, nes musu valdzia labai troksta kariauti su Rusija, p.Grybauskaite paraGINO kariauti, o ne siusti visokia pagalba, tai gal apmazins ta zmonijos suplanuota pertekliu, ne skiepai dar ne visus pensininkus ismarino
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS