Inkontinenciją sulaikančios priemonės – nemokamai | Diena.lt

INKONTINENCIJĄ SULAIKANČIOS PRIEMONĖS – NEMOKAMAI

  • 0

Ligonių kasos kviečia pacientus, turinčius šlapimo ar išmatų nelaikymo bėdų, drąsiau kreiptis į medikus pagalbos ir primena, kokios priemonės kokiais atvejais yra kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Aktualu trečdaliui milijono

Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 300 tūkst. žmonių, kurie nelaiko šlapimo, t. y. kas ketvirta moteris ir kas dešimtas vyras. Tačiau tik maža dalis šią problemą turinčių žmonių drįsta apie tai pasidalyti su artimaisiais, pasisakyti gydytojui ir prašyti jų pagalbos. Dar mažiau į gydytojus kreipiasi žmonių, nelaikančių išmatų. Daugeliui apie tai kalbėti gėda, todėl dažniausiai stengiamasi bėdą nuslėpti ar ignoruoti, taigi situacija lieka neišspręsta. Nors išties neretai šlapimo arba išmatų nelaikymą galima sumažinti, pastebimai palengvinti simptomus, o kartais ir visai išgydyti. Galiausiai, neslepiant savo intymios problemos, galima gauti PSDF lėšomis kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių (MPP) kokybiškesniam kasdieniam gyvenimui.

„Dėl kompensuojamųjų įklotų ir sauskelnių pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Įvertinęs šlapimo arba išmatų nelaikymo sutrikimo rizikos veiksnius ir laipsnį, jis diagnozuoja sutrikimą ir gali išrašyti receptą kompensuojamosioms priemonėms gauti. Prireikus nuodugnesnio ištyrimo, šeimos gydytojas gali pacientą siųsti patvirtinti diagnozę pas ginekologą ar urologą“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Vaistų kompensavimo skyriaus patarėja Irma Medžiaušaitė.

Skirtingos priemonės

Pasak VLK atstovės, pirmą kartą skiriamų kompensuojamųjų sauskelnių, įklotų arba vienkartinių paklodžių receptą išrašo gydytojas, nes jis diagnozuoja paciento ligą, dėl kurios jam gali būti skirtos kompensuojamosios priemonės. Vėliau šiuos receptus turi teisę išrašyti ir slaugytojai. Slaugytojai, lankantys neįgalius pacientus namuose, taip pat galėtų išrašyti kompensuojamųjų MPP receptus.

VLK duomenimis, pernai dėl inkontinencijos priežasčių buvo išrašyta 289 tūkst. receptų sauskelnėms, įklotams ir vienkartinėms paklodėms įsigyti, t. y. 15 proc. daugiau nei 2021-aisiais.

Dėl kompensuojamųjų įklotų ir sauskelnių pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Gydytojui nustačius šlapimo ir (arba) išmatų nelaikymą, priklausomai nuo sutrikimo laipsnio ir rūšies, per mėnesį galima gauti skirtingą skaičių PSDF lėšomis kompensuojamųjų priemonių. Per mėnesį vaikams galima gauti šių kompensuojamųjų priemonių: esant šlapimo nelaikymui, kai nustatyta negalia, – 60 sauskelnių, įklotų arba vienkartinių paklodžių; esant išmatų nelaikymui – 45 sauskelnės. Suaugusiesiems: esant vidutiniam šlapimo nelaikymui – 60 įklotų, kurių sugeriamumas nuo 300 ml; esant sunkiam šlapimo nelaikymui – 60 sauskelnių arba įklotų ir vienkartinių paklodžių; esant tik išmatų nelaikymui – 45 sauskelnes; esant šlapimo ir išmatų nelaikymui – 90 sauskelnių.

Naudojo 77 tūkst.

VLK skaičiavimai rodo, kad praeitais metais Lietuvoje kompensuojamąsias šlapimui ir išmatoms sulaikyti skirtas (inkontinenciją sulaikančias) priemones naudojo 77 tūkst. pacientų, t. y. 10,5 tūkst. daugiau žmonių nei užpernai. Vien šioms priemonėms kompensuoti prireikė 13,6 mln. eurų PSDF lėšų, t. y. 2,6 mln. eurų daugiau nei 2021-aisiais.

Dar 7,6 mln. eurų pernai buvo skirta iš valstybės biudžeto beveik 60 tūkst. pacientų priemokoms už inkontinenciją sulaikančias priemones padengti. Vadinasi, reikiamų MPP priemokos buvo padengtos net 77 proc. visų pacientų, naudojančių kompensuojamąsias inkontinenciją sulaikančias priemones.


Galima pasikeisti

Žmonėms, naudojantiems kompensuojamąsias sauskelnes dėl šlapimo arba išmatų nelaikymo, reikėtų žinoti, kad nustatytą sauskelnių skaičių galima pasikeisti į įklotus arba vienkartines paklodes, pastarųjų įsigyjant daugiau.

Kai skiriami įklotai nelaikantiems šlapimo žmonėms, jų skaičiui pakeisti vadovaujamasi santykiu:

1 vienetas sauskelnių atitinka 2 įklotus arba

1 vienetas sauskelnių atitinka 2 vienkartines paklodes.

Kai skiriami įklotai pacientams, nelaikantiems išmatų, vadovaujamasi santykiu:

3 vienetai sauskelnių atitinka 4 įklotus arba

1 vienetas sauskelnių atitinka 2 vienkartines paklodes.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS