Netikėtai grįžęs gripas taikosi į vaikus: net devyni buvo gydomi intensyvios pagalbos skyriuje | Diena.lt

NETIKĖTAI GRĮŽĘS GRIPAS TAIKOSI Į VAIKUS: NET DEVYNI BUVO GYDOMI INTENSYVIOS PAGALBOS SKYRIUJE

  • 0

COVID-19 susirgusiųjų skaičiai nieko nebestebina, nors kiekvieną parą jų vis dar daugiau nei pusė tūkstančio, o specialistai skelbia ir apie nesitraukiantį gripą bei peršalimą, kalbama LNK reportaže.

„Sergamumas padidėjo 60–70 proc., kadangi žmonės nusiėmė kaukes“, – teigė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Zita Janušauskienė.

Vilnietis Vidmantas sako, kad dabar jam peršti gerklę, tačiau atvyko be kaukės. „Atsigėriau šalto gėrimo ir peršalau“, – kalbėjo vyras. Jis mini, kad kaukę dėvi tik ten, kur privaloma – gydymo įstaigose.

Vilnietė Renata dalinasi, jog prieš kelias savaites gripu persirgo visa šeima. Ji teigia, kad vienu metu darželio grupėje kai kurie vaikai sirgo gripu, kiti – COVID-19.

Sloguojančių, kosinčių ir karščiuojančių aplink netrūksta, tad dabar vaistinėje pradarytos durys, oras cirkuliuoja. Bet kai tiek sergančių aplinkui, vaistininkė sako, jog toliau saugosis ir vardina šiuo metu gripu sergančiųjų komplikacijas.

„Visgi dažniausiai į vaistinę ateina sergantis pacientas. Gripas yra virusinė liga, kada ryte – sveikas, o vakare gali būti ir 39 laipsniai temperatūros. Net ir draugų rate yra atvejų, kuomet komplikavosi į plaučių uždegimą arba sinusitą. Sergamumas tikrai labai išaugo“, – tęsė Z. Janušauskienė.

Per visą pandemiją gripas, panašu, kad atostogavo, o žmonės nusprendė taip aktyviai nesiskiepyti, tad pasimatė rezultatas.

Dabar specialistai jau gali pasakyti, kokiu stiprumu liga sugrįžo ir kad šiuo metu ji dar nesibaigia. „Šį sezoną gyventojai skiepijosi vangiai. Tikriausiai žmonės nesitikėjo, kad gripas grįš. Lyginant nuo 40-osios metų savaitės iki 16-osios, beveik pilną gripo sezoną, tai praeitais metais turėjome šešiolika kartų mažiau gripo atvejų, apie 300. Šiemet tuo pačiu laikotarpiu turime apie 5000 atvejų“, – pasakojo NVSC užkrečiamųjų ligų skyriaus patarėja Greta Gargasienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Skiepytis specialistai pataria viso gripo sezono metu, kuris, teoriškai, tęsis iki gegužės vidurio. Reikia tikėtis, kad ir praktiškai ilgiau neužsibus.

„Iš Lietuvos gripas pasitraukti neskuba. Duomenys kalba patys už save, kadangi kiekvieną savaitę yra nustatoma nemažai gripo atvejų“, – kalbėjo Šeškinės poliklinikos infekcijų kontrolės specialistė Jolanta Kuklytė.

Šį sezoną nemažai išguldytų ir į ligos patalus. Labiausiai kentėjo vaikai. „Praeitais metais nuo gripo neturėjome nė vieno hospitalizuoto asmens, o šiemet turime virš 270. Virš 90 proc. tai sudaro vaikai iki 17 m. Iš jų net devyni buvo gydomi intensyvios pagalbos skyriuje“, – tęsė G. Gargasienė.

Viena laimė – mirčių nuo gripo šį sezoną neregistruota. Anot specialistų, sergamumas dabar grįžo į ikipandeminį laikotarpį. Paskutiniųjų savaičių sergamumas gripu per savaitę svyruoja apie 1000 sergančiųjų.

Tikriausiai žmonės nesitikėjo, kad gripas grįš.

„Su kaukių nusiėmimu to nesietume, nes lyginant kovą ir balandį, tai didžiulio skirtumo nėra. Labiau siejame su permainingais orais“, – kalbėjo „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

Dabar žmonės daugiau juda, gyvai bendrauja, nebesilaiko atstumų, rečiau naudoja dezinfekciją.

„Lyginant su pernai metų balandžiu, peršalimo vaistų pirkimai yra išaugę dvigubai“, – tęsė R. Lipnevičiūtė.

Sveikuoliai sergantiesiems turi patarimų. „Kažkada gyvenau tokiame bute, kuriame buvo 16–17 laipsnių šilumos, tai užsigrūdinau“, – pasakojo gyventoja. Kitų patarimu yra ypač svarbu pirtis, sportas, vaikščiojimas.

Vaistininkai priduria, jog prie išaugusių pardavimų prisideda ir tai, jog nemažai preparatų nuo skausmo ir karščiavimo siunčiama kaip pagalba į Ukrainą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS