Kaip nustatoma ir gydoma įgimta vaisiaus patologija? | Diena.lt

KAIP NUSTATOMA IR GYDOMA ĮGIMTA VAISIAUS PATOLOGIJA?

  • 1

Daugeliu atvejų kūdikio laukimas teikia didelį džiaugsmą, tačiau nuo 2 iki 4 proc. visų nėštumų yra susiję su įgimta vaisiaus patologija. Medikai įspėja: nustačius ar įtarus vaisiaus raidos ydą ar kitą patologiją, svarbu jau nėštumo metu gauti daugiadalykės specialistų komandos priežiūrą ir paslaugas.

Tretinio lygio įstaigose

Daugiadalykės specialistų komandos dirba tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Norėdama gauti šios komandos konsultaciją, nėščioji turi turėti siuntimą.

„Iš anksto sudarytas gydymo planas ir profesionalų komanda, kurie nuolat rūpinasi vaisiumi, suteikia šeimai ramybės ir saugumo, padeda pasiruošti artėjančiam gimdymui ir naujagimio gydymui“, – pasakoja Kauno klinikų Vaisiaus medicinos centro vadovė gydytoja akušerė ginekologė doc. Eglė Machtejevienė.

Tretinio lygio gydymo įstaigose šeimą, kuri laukiasi kūdikio su įgimta yda ar patologija, nėštumo metu ir laikotarpiu po gimdymo, slaugant ir gydant naujagimį, lydi daugiadalykė specialistų komanda.

„Gydytojų komanda prižiūri nėščiąją ir vaisių nėštumo metu, atlieka reikalingus tyrimus, stebi vaisiaus būklę, sprendžia dėl gydymo nėštumo metu ar po gimimo ir gimdymo taktikos“, – pasakoja E.Machtejevienė. Vaisiaus medicinos centre teikiamos kompleksinės diagnostikos ir gydymo paslaugos, jau nėštumo metu suteikiama visa reikiama mokslo įrodymais grįsta informacija, atsakoma į iškilusius klausimus, suteikiama psichologinė parama.

Ryšys: „Jei tik naujagimio būklė leidžia, aktyviai skatinamas ir palaikomas naujagimio maitinimas mamos pienu“, – sako I.Aldakauskienė. / Asmeninio archyvo nuotr.

Iki ir po operacijos

Tretinio lygio gydymo įstaigose ultragarso aparatūra nėščiosioms atliekami detalūs tyrimai, kurie nustato arba paneigia vaisiaus chromosomų patologiją ir kitas genų ar infekcines ligas. Nustačius įgimtą vaisiaus anomaliją, nėščiąją ir jos šeimą konsultuoja gydytojai specialistai. Jie įsitraukia į pacientės konsultavimą ir priežiūrą dar nėštumo metu, kad su šeima aptartų įvairius kylančius klausimus dar iki operacijos, taip sumažinant neaiškumus ir nerimą. Vaikų chirurgai prižiūri ir rūpinasi naujagimiu iki pat operacijos ir po jos. „Kūdikių operacijos atliekamos tiek atviru, tiek minimaliai invaziniu būdu, kai tai įmanoma, – pasakoja Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos gydytoja vaikų chirurgė dr. Aušra Lukošiūtė-Urbonienė. – Vienos iš vaisiaus raidos ydų, kurioms esant skubi operacija reikalinga iškart po gimimo, yra stemplės atrezija, įgimta diafragmos išvarža, pilvo sienos defektas, virkštelės išvarža, storosios žarnos anomalijos, įvairūs augliai.“

Kauno klinikų Neonatologijos klinikos Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje kasmet operuojama apie 50 naujagimių. „Sudarytos sąlygos tėvams aktyviai dalyvauti slaugant naujagimį. Jei tik naujagimio būklė leidžia, aktyviai skatinamas ir palaikomas naujagimio maitinimas mamos pienu“, – sako Kauno klinikų Neonatologijos klinikos Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovė dr. Ilona Aldakauskienė.

Teikia informaciją

Gydant vaisiaus patologijas ypač svarbus tarptautinis bendradarbiavimas. Kauno klinikose veikia Retų ir nediagnozuotų ligų koordinacinis centras, jungiantis 25 retų ir nediagnozuotų ligų centrus. Čia pacientams suteikiama naujausia informacija apie retas ligas, rekomendacijas, diagnostikos galimybes ir gydymą pasitelkiant ir tarptautinę Europos retų ligų specialistų pagalbą. Bendraujant su įvairiais specialistais tarptautiniu lygmeniu, tobulinamos tiek gydytojų žinios, tiek užtikrinamas aukščiausio lygio gydymas kiekvienam pacientui.

Kūdikių operacijos atliekamos tiek atviru, tiek minimaliai invaziniu būdu, kai tai įmanoma.

Kauno klinikų Perinatologijos centras – didžiausias Perinatologijos centras Lietuvoje. Šis centras ne tik aptarnauja tris penktadalius Lietuvos teritorijos ir kasmet jo regione gimsta daugiau nei pusė visų Lietuvos naujagimių, bet ir suteikia aukščiausio lygio priežiūrą motinoms ir naujagimiams. Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje įkurtame Vaisiaus medicinos centre diagnozuojamos ir gydomos ypač sudėtingos, retos, kompleksinės patologijos, reikalaujančios daugiadalykio ir personalizuoto požiūrio.

GALERIJA

  • Ryšys: „Jei tik naujagimio būklė leidžia, aktyviai skatinamas ir palaikomas naujagimio maitinimas mamos pienu“, – sako I.Aldakauskienė.
  • Aušra Lukošiūtė-Urbonienė
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mama

Visom sakiau ir sakysiu.Noryt vaikų darykit genetinius tyrimus.Bus tada ramiau,bet dažniausia būna netičiukai.Su tokiais būna kartais problemų.Pastojo tada daro tyrimus patologinis.Vaikai tūri būti planuoti ir tam reikia ruoštis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS