Svarbu mirusiųjų artimiesiems: apie galimybę gauti šiuos pinigus žino ne visi | Diena.lt

SVARBU MIRUSIŲJŲ ARTIMIESIEMS: APIE GALIMYBĘ GAUTI ŠIUOS PINIGUS ŽINO NE VISI

  • 9

Jums gali priklausyti pinigų, tačiau apie juos jūs nieko nežinojote. Ligonių kasos praneša, kad nors dalis žmonių protezavo dantis savo lėšomis, laukė valstybės kompensacijos, jos galiausiai sulaukti nespėjo. Pasirodo, ta kompensacija paveldima ir tą sumą gali atsiimti jų artimieji. Kaip tą padaryti, kur kreiptis, LNK žurnalistas teiravosi Valstybinės ligonių kasos atstovės Rasos Savičiūtės.

– Patikslinkite, iš kur tie pinigai, apie kuriuos kai kas net nežinojo, gali atsirasti?

– Teritorinės ligonių kasų duomenimis, tokių asmenų, kurie iki 2020 m. gruodžio 31 d. turėjo galimybę pasinaudoti teise į kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas ir, nelaukdami, kol ateis eilė, tai atliko savo lėšomis, yra daugiau kaip 3 tūkst. Būtent dėl to raginame paveldėjimo teisę gavusius asmenis pasidomėti, ar velionis buvo kreipęsis ir įrašytas į asmenų, laukiančių dantų protezavimo, sąrašą. Jeigu yra tai liudijantys dokumentai, reikėtų kreiptis į Teritorinę ligonių kasą (TLK) ir pasidomėti dėl galimybės atgauti tą kompensaciją.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Yra 3 tūkst. žmonių, kuriems kaip ir priklausė tam tikra suma, bet jie tų pinigų neatsiėmė?

– Taip, yra žmonės, kuriems priklausė už šią paslaugą tam tikra kompensuojama suma. Jeigu jie už dantų protezavimo paslaugas sumokėjo savo lėšomis, tokiu atveju, jie turėjo teisę kreiptis į TLK ir atgauti kompensaciją. Kai kurie žmonės paprasčiausiai to padaryti nespėjo.

– Bent daugiau kaip 10 tūkst. žmonių turėtų žinoti apie tokios kompensacijos paveldėjimą, bet to nežino?

– Na, taip. Iš tiesų, jeigu vienas asmuo pasinaudojo kompensuojamomis protezavimo paslaugomis, priklausomai nuo to, kiek jis turi paveldėtojų, tai ta suma lygiomis dalimis, kaip ir priklauso pagal teisės aktus, būtų padalinta visiems paveldėtojams.

– Kokio dydžio gali būti ta paveldima suma?

– Suma gali būti labai įvairi. Gali siekti iki kelių šimtų eurų, priklausomai nuo to, kada dantų protezavimas buvo baigtas ir kokia tuo metu jam buvo skirta kompensuojama suma.

Paveldima suma gali būti labai įvairi. Gali siekti iki kelių šimtų eurų...

 

– Grįžkime prie tos pačios tvarkos. Minėjote, kad yra tokia paveldėjimo teisė. Kur žmogus gali sužinoti, ar jo artimasis turėjo teisę į dantų protezavimo kompensaciją ir kad už šias paslaugas sumokėjo savo lėšomis, nelaukdamas, kol ateis eilė?

– Paveldėtojams reikėtų kreiptis į tą Teritorinę ligonių kasą, kuriai priklausė pagal deklaruotą gyvenamąją vietą velionis. Ir pasiteirauti, ar tas asmuo buvo įtrauktas į minėtą dantų protezavimo sąrašą. Ji suteiktų informaciją, ar priklauso tam tikra suma, ar nepriklauso.

– Ką daryti dėl tų asmenų, kurie artimųjų neturėjo?

– Vis tiek kažkas įgyja paveldėjimo teisę, gal tolimesni giminaičiai ir pan. Įstatymo nustatyta tvarka jie turėtų ir kreiptis. Tuomet kiekvienu atveju būtų sprendžiama individualiai, kas yra paveldėtojas, kam ir kokia suma priklauso.

– Kodėl anksčiau negirdėjome kalbant apie tokių kompensacijų paveldėjimą? Ar tai yra naujovė?

– Tai nėra naujovė. Vieni tiesiog nesidomi, kiti pamiršta ar net nežino, kad jo artimasis buvo kreipęsis dėl kompensuojamų dantų protezavimo paslaugų. Tad norime tiesiog informuoti žmones apie tai.

– Kalbėjome apie senąją tvarką, o kokia bus naujoji?

– Nuo 2021 metų pasikeitė pati dantų protezavimo kompensavimo tvarka. Nebeliko tų vadinamų eilių. Dabar, jei žmogui priklauso kompensuojamos dantų protezavimo paslaugos, jis tiesiog turi kreiptis į pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos gydytoją odontologą. Tai yra į polikliniką, prie kurios yra prisirašęs. Arba gali kreiptis ir į kitą asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kuri yra sudariusi su Teritorine ligonių kasa sutartį būtent dėl gydytojo odontologo konsultacijų.

Šis gydytojas nustatytų, ar reikalingos tokios protezavimo paslaugos. Ir jei asmuo atitinka teisės aktų reikalavimus, indikacijas, jis iš karto įregistruojamas sistemoje ir įgyja teisę į kompensuojamas paslaugas. Jau nebereikia laukti kelerių metų, kol ateis eilė. Kaip minėjau, žmogus gali pasirinkti bet kurią asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kuri yra sudariusi su Teritorine ligonių kasa sutartį dėl tokių paslaugų suteikimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Kol

atgaus be dantų liks .. ...... mirusiam tai tikrai neaktualu

Q

idomu butu sužinoti ar už dar gyva pilieti butu galima gauti kiek pinigu , ar po smerties numirėli galima kur priduoti , gal kas superka .

Absurdas

Kas cia tokia nesamone raso, ar bent supranta ka raso, gryba pjauna. Ar rupi tie suknisti implantu pinigai kai mirsta artimas zmogus???? Nezinau, bet matau kad visiems stogai pavaziavo kai sitokias nesamones raso . Idiotai jus!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS