Koronaviruso krizė: svarbiausios pirmadienio naujienos | Diena.lt

KORONAVIRUSO KRIZĖ: SVARBIAUSIOS PIRMADIENIO NAUJIENOS

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą.

Viruso plitimas. Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti šeši nauji koronaviruso atvejai ir trys mirtys. Trys nauji atvejai susiję su koronaviruso židiniu tapusia Vilniaus miesto klinikine ligonine, du atvejai nustatyti Kauno klinikinės ligoninės medikams, vienas su židiniais nesiejamas. Visuomenės sveikatos specialistus ypač neramina situacija Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, kur nuo koronaviruso mirė iš viso septyni užsikrėtusieji, dėl galimų pažeidimų pirmadienį žadama kreiptis į teisėsaugą.

Tyrimų kvotos. Paskelbta, kad dėl didelio profilaktiškai išsitirti norinčiųjų antplūdžio, nuo trečiadienio įvedamos kvotos, kiek kuri savivaldybė gali registruoti žmonių tyrimams, tam tikrą tyrimų dalį skiriant konkrečiai žmonių grupei. Pasak ministro Aurelijaus Verygos, tai užtikrins, kad išsitirti galėtų tie, kam šie tyrimai būtini. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sprendimą kritikuoja ir teigia, kad uostamiesčiui skiriamos kvotos yra per mažos.

Karantino švelninimas:

* Pirmadienį Lietuvoje paslaugas patalpose pradėjo teikti maitinimo įstaigos, tačiau klientų srautai kol kas nėra dideli. Vyriausybė nusprendė atsisakyti anksčiau numatyto 10 kvadratinių metrų vienam lankytojui reikalavimo ir nuo antradienio privalomu paliko tik dviejų metrų atstumą tarp stalų.

* Baltijos šalys tariasi dėl kriterijų apsisprendžiant dėl bendrų kriterijų sprendžiant, į kurias šalis turėtų būti atnaujinami skrydžiai. Bendrovei „Lufthansa“ nuo praėjusios savaitės leista atlikti reguliarius skrydžius į Frankfurtą.

* Nuo pirmadienio Lietuvoje vėl leidžiamos odontologijos paslaugos, pilna apimtimi gali veikti grožio salonai, leista atsidaryti sporto klubams.

* Pirmadienį Lietuvoje po dviejų karantino mėnesių duris atvėrė vaikų darželiai.

* Sušvelninus karantino sąlygas, lankytojai vėl įleidžiami į Medžių lajų taką, o nuo antradienio veiklą pradės ir saugomų teritorijų lankytojų centrai.

Šventės. Karantino metu didžiuosiuose Lietuvos miestuose santuokų sumažėjo beveik du kartus, rodo BNS surinkta statistika. Didelė dalis vestuves nukėlusių sužadėtinių jas planuoja vasarą ir ankstyvą rudenį, tikėdamiesi, kad sušvelnės apribojimai.

Psichinė sveikata. Premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad kovojant su psichologinėmis pandemijos pasekmėmis, planuojama plėsti psichologinių konsultacijų prieinamumą ir papildomai įdarbinti daugiau kaip 200 psichologų.

Ilginamas balsavimas. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pirmadienį pranešė, kad dėl koronaviruso rizikos Seimo rinkimuose rudenį numatoma ilginti laiką balsavimui iš anksto ir namuose, taip pat svarstoma numatyti daugiau balsavimo vietų.

Užsienyje:

* Latvijoje per parą nustatytas vos vienas naujas koronaviruso atvejis, Estijoje – viena mirtis ir dešimt naujų atvejų.

* Belgijoje atlikta studija rodo, jog praėjusį mėnesį dėl koronaviruso šalyje buvo užfiksuotas didžiausias mirčių skaičius per balandį nuo Antrojo pasaulinio karo.

* Švelnindama karantino sąlygas, Graikija pirmadienį vėl atidarė Atėnų Akropolį ir visus šalies archeologinius objektus po atviru dangumi.

* Taivanas nebuvo pakviestas į pirmadienį prasidedančios Pasaulio sveikatos asamblėjos (PSA) posėdį. Taivano pakvietimą rėmė Jungtinės Valstijos, bet tam griežtai priešinosi Kinija.

* Toliau slūgsta užsikrėtimo mastai Rusijoje: šalyje pirmąkart nuo gegužės pradžios per parą nustatyta mažiau kaip 9 tūkst. koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 saviizoliacija, karantinas Lietuvoje, koronaviruso plitimas
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Įdomu: "Trys nauji atvejai susiję su koronaviruso židiniu tapusia Vilniaus miesto klinikine ligonine, du atvejai nustatyti Kauno klinikinės ligoninės medikams" - ką ir reikėjo įrodyt: kur ve'Ryga, ten ir virusas.

Vilija

Norėčiau sužinot kada galės patekti į mokesčių inspekciją,Sodrą ir kt.valstybines įstaigas?Ne visus reikalus galima išspręsti internetu,būna kad reikia specialistų konsultacijų tiesiogiai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS