Lietuvą kaustant šalčiui – medikų patarimai: kaip suteikti pirmąją pagalbą nušalus? | Diena.lt

LIETUVĄ KAUSTANT ŠALČIUI – MEDIKŲ PATARIMAI: KAIP SUTEIKTI PIRMĄJĄ PAGALBĄ NUŠALUS?

  • 0

Pastarąją savaitę į Lietuvą įžengė šalčiai, kurių jau seniai neturėjome. Žmonės išsiilgę žiemos pramogų, tačiau specialistai jomis ragina mėgautis atsakingai. Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) medikai dalijasi patarimais, kaip atskirti, kai kūnas sušąla ir nušąla bei kaip tinkamai suteikti pirmąją pagalbą.

„Atrodo, kad sniego šiemet sulaukėme už keletą praėjusių žiemų, kai jo beveik visai neturėjome. Šaltukas taip pat vis labiau spaudžia. Tad žvarbiu oru būdami lauke, nepamirškime būti atsargūs! Įsitikinkime, kad kūno vietos, kurios dažniausiai nušąla yra uždengtos šiltais ir sausais drabužiais, o lauke praleisdami ilgesnį laiką būkime atidūs kūno pokyčiams, kad nesušaltume“, – rašoma Kauno miesto GMPS pranešime.

Medikai taip pat dalijasi lentele, kurioje nurodyta, kaip atpažinti, kad žmogus yra sušalęs ar nušalęs ir kokia pirmoji pagalba yra reikalinga tokiais atvejais.

Sinoptikų duomenimis, penktadienį debesys protarpiais praretės, kai kur gali negausiai pasnigti. Pūs vidutinio stiprumo šiaurys. Nakties valandomis šalies rytuose temperatūra svyruos tarp –17–15 laipsnių, kitur bus apie –14–11 laipsnių šalčio. Prie jūros temperatūra svyruos apie –7 laipsnius šalčio. Diena bus šalta, stipriau šaltis spaus rytiniuose šalies rajonuose, čia vietomis temperatūra sieks –15–13 laipsnių, tuo tarpu prie jūros bus apie –7–5 laipsnius šalčio. Vilniuje bus apie –14, Kaune, Panevėžyje ir Šiauliuose apie –13–12 laipsnių šalčio. Klaipėdoje šals iki –7 laipsnių.

Šeštadienio naktį rytinėje šalies dalyje vyraus pragiedruliai, tad temperatūra čia kris iki –22 laipsnių, vietomis šaltis gali paspausti ir laipsniu kitu stipriau. Šalies vakaruose debesų šydas bus storesnis, čia pasnigs. Dienos metu vietomis, didesnė tikimybė šalies rytuose, pro debesis dažniau žvilgtels saulė, o vakarinius šalies rajonus niaukstys debesys, čia snyguriuos. Išsilaikys šiaurinių krypčių vėjas. Vilniuje dieną bus apie –17, Panevėžyje apie –14 laipsnių šalčio. Kaune ir Šiauliuose šals iki –13, Klaipėdoje vos iki –6 laipsnių. Vakarėjant temperatūra vėl sparčiai kris.

Sekmadienio naktį šals intensyviau – iki –25–20 laipsnių, tačiau pragiedrėjus dangui vietomis temperatūra gali kristi ir žemiau –25 laipsnių. Tik prie jūros šalčio gniaužtai bus silpnesni, temperatūra svyruos apie –17 laipsnių, Kuršių nerijoje šals mažiau. Kritulių nenumatoma. Dienos metu vietomis danguje švies saulė. Pūs nestiprus besikeičiančios krypties vėjas. Vilniuje laikysis –19, Kaune ir Panevėžyje –18 laipsnių šaltis. Šiauliuose bus apie –16, Klaipėdoje apie –10 laipsnių šalčio.

Remiantis gismeteo.lt orų prognozėmis, naktį iš sekmadienio į pirmadienį kai kur rytiniuose, pietrytiniuose šalies rajonuose šaltis sieks –27–25 laipsnius, tuo tarpu prie jūros, šiaurės vakariniuose šalies rajonuose temperatūros nebus tokios speiguotos ir svyruos apie –19–13, prie jūros apie –10 laipsnių šalčio.

Nuo antradienio šaltis palaipsniui atslūgs. Remiantis dabartiniais prognozių modeliais, tikėtina, kad antroje savaitės pusėje naktimis šalčio rodmenys jau bus vienženkliai, o dienomis temperatūra priartės prie nulio, vietomis bus vienas kitas laipsnis šilumos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS