Marijampolėje vėl fiksuotas paukščių gripo atvejis laukinėje gamtoje | Diena.lt

MARIJAMPOLĖJE VĖL FIKSUOTAS PAUKŠČIŲ GRIPO ATVEJIS LAUKINĖJE GAMTOJE

  • 1

Marijampolėje fiksuotas antras šiemet paukščių gripo atvejis laukinėje gamtoje – rasti nuo šios ligos kritę rudagalviai kirai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) antradienį pranešė, kad gaišenos aptiktos toje pačioje vietoje kaip ir prieš porą savaičių, ant komercinių patalpų stogo.

Balandžio pradžioje ten pat radus aštuonis kritusius paukščius nustatyta, kad jie buvo užsikrėtę H5N1 potipio labai patogenišku paukščių gripo virusu.

„Nors patalpų savininkai dezinfekavo užkrato zoną ant stogo, jį nuolatos prižiūri, o teritorija yra aptverta, tačiau užkratas vėl pasirodė, primindamas apie nesitraukiančią grėsmę“, – sako VMVT Marijampolės departamento vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Artūras Šimkus.

Šia liga gali užsikrėsti ir naminiai paukščiai – į privačius ūkius užkratas patenka per sąlytį su užkrėstais paukščiais, jų pašaru ir kraiku, gali būti atneštas žmonių iš laukinės gamtos ant rūbų ar avalynės.

Europos maisto saugos agentūros duomenimis, nuo šių metų pradžios didžioji dauguma paukščių gripo protrūkių buvo nustatyta jūros paukščiams, ypač juodgalviams bei sidabriniams kirams.

Šiemet nuo paukščių gripo jau nukentėjo ir naminių paukščių augintojas, kurio ūkyje Varėnos rajone išgaišo visi auginti naminiai paukščiai.

Nuo paskutinio atvejo, kuomet virusas buvo patekęs į naminių paukščių ūkį, jau buvo pradėję daugiau nei dveji metai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

????

Ne dyvai, juk atšalo orai. Gal ir kiaulės susloguos ar net sugripuos, juk mėsa per pigi, dar gali įpirkti vidutines pajamas gaunantys?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS