Medikai ragina plėsti skiepų kalendorių | Diena.lt

MEDIKAI RAGINA PLĖSTI SKIEPŲ KALENDORIŲ

Sveikatos apsaugos ministerija siekia praplėsti vaikų skiepų kalendorių ir pastebi pavojingas tendencijas dėl tėvų požiūrio į vaikų skiepijimą. Pasak ministro, nestipriai, bet kasmet mažėja vakcinuotų vaikų skaičius, todėl reikia ne tik šviesti visuomenę kitų šalių pavyzdžiais, bet ir įtraukti skiepus nuo naujų ligų.

Lietuvoje vaikai nemokamai yra skiepijami nuo vienuolikos ligų – kokliušo, raudonukės, tuberkuliozės, tymų, difterijos, stabligės, poliomielito ir kitų. Nuo rugsėjo bus įtrauktas ir skiepas nuo žmogaus papilomos viruso.

„Turime plėsti skiepų kalendorių, kuris yra privalomas, esame pasiryžę tai daryti, diskutuojame labai aktyviai dėl meningokoko B vakcinos įtraukimo, taip pat yra kitos vakcinos. Labai aiški žinia turi būti pasakoma, kad vakcinacija yra geriausias mokslu pagrįstas būdas išvengti susirgimų. [...]

Nerimą kelia tam tikri judėjimai ir kampanijos, bandant gąsdinti žmones, kad vakcinos neveikia, jos turi neigiamas pasekmes, neigiamą įtaką, taip tikrai nėra, visas pasaulis ir visi mokslininkai pripažįsta, kad tai yra saugu. Manau, kad mes Lietuvoje tai taip pat turime daryti. [...]

Jei mes prieš dešimtmetį turėjome pirmųjų skiepų, kurie atliekami vaiko pirmaisiais metais, tai šiuo metu [procentai] yra šiek tiek pakritę. Nėra dar pakritę tiek, kad signalizuotų apie rimtus pavojus, bet keliais procentais yra nukritę. Žinant, kad per metus Lietuvoje gimsta 30 tūkst. kūdikių, tie keli procentai sudaro pakankamai nemenką dalį“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Juras Požela.

Gairės: skiepai, liga, vaikai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS