Ministras: daugumą savivaldybių domina galimi sveikatos sistemos pokyčiai | Diena.lt

MINISTRAS: DAUGUMĄ SAVIVALDYBIŲ DOMINA GALIMI SVEIKATOS SISTEMOS POKYČIAI

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ketvirtadienį pareiškė, kad daugumą savivaldybių domina galimi gydymo įstaigų tinklo pokyčiai.

„Apie keturis penktadalis savivaldybių, kas yra gera žinutė, davė grįžtamąjį ryšį, kad juos domina pokyčiai, jie juos norėtų daryti“, – žurnalistams sakė A. Dulkys.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, į gydymo įstaigų tinklo pertvarką sureagavo visos savivaldybės, 57 iš jų pateikė savo planus, trys savivaldybės – Varėnos, Klaipėdos ir Kauno rajonų – nurodė pasigendančios daugiau informacijos.

„Atėjo pirmasis grįžtamasis ryšys, po jo sėsime toliau su savivaldybėmis, sėsim regionais ir kalbėsimės toliau. Tai aš matau kaip natūralų procesą tokiems dideliems pokyčiams. Vieno pokalbio neužtenka“, – kalbėjo ministras.

Atėjo pirmasis grįžtamasis ryšys, po jo sėsime toliau su savivaldybėmis, sėsim regionais ir kalbėsimės toliau.

„Tai, kokio grįžtamojo ryšio sulaukėme iš savivaldybių, tai, man atrodo, jis nėra prastas, jis siunčia signalą, kad galime toliau diskutuoti ir judėti į priekį“, – pridūrė jis.

Pasak A. Dulkio, savivaldybės turi suprasti, kad pokyčiu siekiama gerinti paslaugų kokybę pacientams.

„Kalba eina apie papildomas investicijas. Tų investicijų sąlyga – pokytis, o pokytis turi būti susijęs su pacientu, su paslaugų kokybės didinimu, su paciento kelio gerinimu“, – dėstė jis.

Tuo metu savivaldybių asociacija teigia, jog reformai nėra pasirengta ir ragina labiau įsiklausyti į savivaldybių poreikius.

Ministrų kabinetas trečiadienį nusprendė teikti Seimui įstatymų projektus, numatančius jau nuo 2023-iųjų inicijuoti gydymo įstaigų pertvarką visose 60 šalies savivaldybių, ji turėtų trukti penkerius metus.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, esminis reformos principas yra mažinti stacionarinių bei didinti ambulatorinių paslaugų kiekį, patvirtinti bazinį medicinos paslaugų paketą įstaigai, užtikrinti skubią pagalbą visą parą, o sudėtingesnėms planinėms procedūroms pacientus nukreipti į stambesnes regionų įstaigas.

Be kita ko, steigiant naują darinį – sveikatos centrus, būtų leidžiama sudaryti bendradarbiavimo sutartis dėl paslaugų teikimo tiek su valstybinėmis ar savivaldybių, tiek su privačiomis įstaigomis.

Sveikatos centrai veiktų kaip koordinatoriai tarp skirtingų paslaugų teikėjų.

Seimui pritarus, pertvarką užbaigti planuojama iki 2027-ųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

dambrauskas

Prasimokai 12 metu susirandi darba regione dirbi operuoji pasemi paskola ir lieki be darbo . Apskritai betvarke turi licencija turi pacienta moki operuot bet negali nes mat VLK neleidzia atlikt sios operacijos, ja gali atlikt tik Klinikos . Vilnius ar Klpd kas cia per tvarka ten juk kysininku irstva

gudas

dulke dulke ka suppranti apie medicinos pertvarkima ar turi nors kiek supratimo su medicina neturi jokio supratimo geriau pasiskiepyk tikra vakcina kaip cipuoji visus gyventojus o ne vitaminais gal tada kitaip galvosi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS