Pavasario prakeiksmas – alergija žiedadulkėms: kaip palengvinti simptomus be medikamentų? | Diena.lt

PAVASARIO PRAKEIKSMAS – ALERGIJA ŽIEDADULKĖMS: KAIP PALENGVINTI SIMPTOMUS BE MEDIKAMENTŲ?

  • 1

Tik nušvitus pirmiesiems spinduliams pacientai jau skundžiasi sloga ir akių perštėjimu. Mat, anksti pavasarį pradeda žydėti medžiai. Tokių alergijų pikas paprastai būna gegužę, kai sužydi beržiniai medžiai. Medikai skaičiuoja, kad kasmet vis daugiau žmonių skundžiasi alergijomis nuo žiedadulkių. O dalis pacientų kenčia iki pat pirmųjų šalnų.

Medicinos centro „Hila“ gydytoja alergologė, klinikinė imunologė Audra Blažienė papasakojo apie alergiją ir galimą jos gydymą.

– Ar pacientai pas jus jau ateina? Ar skundžiasi, kad bėga sloga, ašaroja akys?

– Tik nušvitus pirmiesiems saulės spinduliams prasidėjo pacientų skundai sloga, taip pat akių niežuliais ir perštėjimu. Tai susiję su atšilusiais orais ir ateinančiu pavasariu. Pavasarį anksti pradeda žydėti medžiai. Pirmiausia – alksnis, lazdynas. Žymiai vėliau, žydėjimo pikas bus gegužę, žydi beržai. Tai yra beržiniai medžiai, kurių žiedadulkėms labai paplitusi alergija mūsų platumose. 

– Ar yra sunkesnių alergijos simptomų, kai žmonės pradeda dusti? Kas dar nutinka?

– Alergijos simptomai labai įvairūs. Net ir sloga gali sukelti tokius simptomus, kaip kosulį, nes užburkus, užsikišus nosiai sekretas patenka į nosiaryklę ir žmogus kosėja. Išsigąsta, kad tai gali būti bronchitas arba net plaučių uždegimas. Tik kartais nustemba, kad nėra aukštos temperatūros. Taip pat alergija gali pasireikšti astmos simptomais, nes dalis pacientų, kurie serga astma, yra alergiški ir serga taip vadinama alergine astma. Astmos paūmėjimui nemažai reikšmės turi ir žiedadulkės arba kiti alergenai. 

– Vieni džiaugiasi atšilusiais orais, kitiems sunku su tais atšilusiais orais. Kaip alergiški žmonės gali pasilengvinti sau situaciją?

– Palengvinti situaciją gali gydymas, bet gydymas – tik medikamentinis. Gydymas vaistais. Vaistai užslopina alerginį uždegimą, todėl nepasireikš simptomai ir žmogaus sveikatos būklė palengvės. Tačiau be įprasto medikamentinio gydymo galima imtis ir kitų prevencinių priemonių. Žinoti, kada geriausia eiti pasivaikščioti. Daugelis mūsų pacientų žino, kad simptomai nebus tokie ryškūs, jeigu eis pasivaikščioti po lietaus. Namuose irgi galima šiek tiek apsisaugoti, neatidarinėti langų saulėtą, vėjuotą dieną. Langams yra net specialūs tinkleliai. Tankios dieninės užuolaidos gali šiek tiek padėti. Naudoti filtrus, bet tai irgi nėra taip paprasta.

Paprastesnis būdas, kurio išmokome pandemijos metu – užsidėti kaukę. Užsidėti kaukę irgi reikės taisyklingai. Ant nosies, ant burnos. Dar prie kaukės akinius užsidėti, tada per jungines nepaklius į akis alergenai. Per nosies ir burnos gleivinę alergenai nepateks į organizmą. Taip ženkliai sumažės alergijos požymiai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Pats geriausias ir efektyviausias būdas, kuriuo galima būtų suvaldyti alergiją, ypač žiedadulkinę alergiją, tai – alergenų specifinė imunoterapija. Šį būdą reikia pradėti taikyti iki žydėjimo sezono pradžios. Pacientai, kai jiems praeina simptomai, tarsi ir užmiršta savo ligą. Bet jeigu alergija yra sukelta beržinių medžių žiedadulkių, tai reikėtų gydymą pradėti nuo rudens. Labai gerai būtų rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje. Jeigu – pievų žolių žiedadulkių alergija, tai galima pradėti gruodžio mėnesį, dar bus suspėta.

Gydymas ilgas, bet efektas – labai geras. Gydytis reikia nuo trijų iki penkių metų. Galimi keli būdai, tai – poliežuvinė imunoterapija, kai alergenų preparatai purškiami po liežuviu. Arba – injekcinė imunoterapija. Abi jos labai efektyvios. Žmogus gali pasirinkti tą būdą, kuris jam priimtinesnis. Kaip jau minėjau, gydymas ilgas, reikalaujantis šiek tiek kantrybės. Bet tie metai labai greitai prabėga, o efektyvumas – daugiau nei 85 proc. 

– Ar galima sakyti, kad alergiškų žmonių kasmet daugėja? 

Tikrai daugėja, nes vis geriau gyvename. Esame visi gerai pavalgę, reiškia gauname pakankamai baltymų, todėl organizmas gali gaminti pakankamai antikūnų, kurie yra reikalingi ir alergijos pasireiškimui. Pavasarį būna labai didelis oro užterštumas kietosiomis dalelėmis. Kodėl tai turi reikšmės? Todėl, kad kvėpuodami įkvepiame ir kietąsias daleles. Jos sukelia gleivinėse uždegimą. Kada gleivinėje – uždegimas, tada būna išsiplėtusios kraujagyslės ir visi alergenai žymiai lengviau patenka į organizmą. Jie turi didesnę galimybę sukelti alerginę reakciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

palengvinimas

vienas - prisidėti prie Ukrainos kovotojų. Garantuoju, pamiršite visas alergijas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS