„Pfizer“ suteiks galimybę skurdžiausioms šalims įsigyti gamintojos vaistų už savikainą | Diena.lt

„PFIZER“ SUTEIKS GALIMYBĘ SKURDŽIAUSIOMS ŠALIMS ĮSIGYTI GAMINTOJOS VAISTŲ UŽ SAVIKAINĄ

  • 1

JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ trečiadienį pranešė apie ketinimus pardavinėti savo patentuotus vaistus skurdžiausioms pasaulio šalims nesiekdama pelno, prisidėdama prie naujos Šveicarijos kurortiniame mieste Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume paskelbtos iniciatyvos.

„Dabar pats laikas pradėti naikinti šį atotrūkį“ tarp žmonių, turinčių prieigą prie naujausių gydymo būdų, ir tų, kurie tokios galimybės neturi, Davose kalbėjo bendrovės vykdantysis direktorius Albertas Bourla (Albertas Burla).

„Susitarime dėl sveikesnio pasaulio“ daugiausia dėmesio skiriama penkioms sritims: infekcinėms ligoms, vėžinėms ligoms, uždegimams, retoms ligoms ir moterų sveikatai.

Šiose srityse „Pfizer“ turi 23 patentus, įskaitant vakciną nuo COVID-19 „Comirnaty“ ir koronavirusinės infekcijos gydymui skirtą preparatą „Paxlovid“.

„Šis transformacinis įsipareigojimas padidins prieigą prie „Pfizer“ patentuotų vaistų ir vakcinų, prieinamų Jungtinėse Valstijose ir Europos Sąjungoje, beveik 1,2 mlrd. žmonių“, – naujienų agentūrai AFP teigė „Pfizer Biopharmaceuticals Group“ grupės prezidentė Angela Hwang (Angela Hvon).

Penkios šalys – Ruanda, Gana, Malavis, Senegalas ir Uganda – įsipareigojo prisijungti prie iniciatyvos, o dar 40 šalių – 27 mažas ir 18 mažas–vidutines pajamas gaunančių šalių – galės pasirašyti dvišalius susitarimus dėl dalyvavimo.

„Pfizer“ įsipareigojimas nustato naują standartą, kurio, tikimės, sieks ir kiti“, – pareiškė Ruandos prezidentas Paulis Kagame (Poli Kagamė).

Tačiau jis pridūrė, kad taip pat reikės „papildomų investicijų ir Afrikos sveikatos sistemų bei farmacijos reguliavimo institucijų stiprinimo“.

Besivystančioms šalims tenka 70 proc. pasaulio ligų naštos ir tik 15 proc. pasaulinių sveikatos priežiūros išlaidų, todėl pasekmės yra pražūtingos.

Pavyzdžiui, Užsachario Afrikoje vienas vaikas iš trylikos miršta dar nesulaukęs penktojo gimtadienio, kai tuo metu dideles pajamas gaunančiose šalyse šis rodiklis yra vienas iš 199-ių.

Su vėžiu susijęs mirtingumas taip pat yra daug didesnis mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse, todėl Afrikoje kasmet nuo šios ligos miršta daugiau žmonių nei nuo maliarijos.

Visa tai vyksta ribotos prieigos prie naujausių vaistų fone.

Paprastai užtrunka nuo ketverių iki septynerių metų ilgiau, kol būtinieji vaistai ir vakcinos pasiekia skurdžiausias šalis, o dėl tiekimo grandinės problemų ir menkai aprūpintų sveikatos sistemų pacientams sunku gauti tokius vaistus net kai yra suteikti visi būtini patvirtinimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

pagal svabs teorija bus igyvendinta praktika kuri jau veikia senai populiacijos mazinimas kuom atvirai pasidziauge dulkiasmegenis fasistyniu mastymu rodanciu kad tai ne zmogus===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS