Prabudo pirmosios erkės: pasitikrinkite, kada paskutinį kartą skiepijotės | Diena.lt

PRABUDO PIRMOSIOS ERKĖS: PASITIKRINKITE, KADA PASKUTINĮ KARTĄ SKIEPIJOTĖS

  • 4

Pirmosios erkės prabunda jau vasario mėnesį, todėl nuo šiol pasivaikščiojus gamtoje, apsižiūrėkite, ar su savimi namo neparsinešėte šio parazito. Seniau pasiskiepijusiems nuo erkinio encefalito „Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė pataria pasitikrinti, ar jiems nereikalingas palaikomasis skiepas.

Kodėl erkės prabunda vis anksčiau?

Seniau erkių sezonas tęsdavosi balandžio-spalio mėnesiais, tačiau per pastaruosius metus dėl šiltėjančių žiemų jų suaktyvėjimo sezonas pastebimai prailgėjo.

„Dabar erkių turime saugotis netgi kovo-lapkričio mėnesiais. Ir nors dėl orų vis dar rengiamės šilčiau ir nepaliekame nuogų kūno vietų, sugrįžus iš gamtos vis tiek reikėtų pasitikrinti savo drabužius. O jei vaikščiojote su augintiniu, būtinai patikrinkite jo kailį, ypač aplink ausis, kirkšnis, kojas ir pilvą. Šiuo laikotarpiu būtent augintiniai į namus gali parnešti šį nepageidaujamą parazitą“, – pasakojo „Eurovaistinės“ vaistininkas M. Rutalė.

Pasitikrinkite, kada paskutinį kartą skiepijotės

„Kasmet sulaukiame pacientų, užmiršusių ir norinčių pasitikslinti, kada paskutinį kartą jie skiepijosi nuo erkinio encefalito. Ir nors pirmųjų dviejų skiepų datas atsiminti dar gali būti paprasčiau, didžiausi iššūkiai kyla tiems žmonėms, kuriems reikalingas trečiasis ir palaikomieji skiepai. Jus skiepijusios įstaigos darbuotojai gali patikrinti, kada paskutinį kartą skiepijotės, o pats paprasčiausias būdas, kurį rekomenduoju visiems savo pacientams – po kiekvieno skiepo iškart kalendoriuje pasižymėti sekančią datą, kada reikės kitos vakcinacijos“, – pasakojo vaistininkas Mindaugas Rutalė.

„Eurovaistinės“ vaistininkas M. Rutalė dalioasi atmintinėmis, kokia eiga reikia skiepytis įprastiniu ir pagreitintu skiepu nuo erkinio encefalito.

Įprastinis skiepijimo nuo erkinio encefalito planas:

I skiepas – pasirinkta data

II skiepas – 1–3 mėn. po pirmojo skiepo

III skiepas – 5 – 12 mėn. po antrojo skiepo

I palaikomasis skiepas – 3 metai po trečiojo skiepo

Kiti palaikomieji skiepai vaikams ir žmonėms, jaunesniems nei 60 metų – kas 5 metus*

Kiti palaikomieji skiepai vaikams ir žmonėms, vyresniems nei 60 metų – kas 3 metus*

Pagreitintas skiepijimo nuo erkinio encefalito planas:

I skiepas – pasirinkta data

II skiepas – 7-4 dienų po I vakcinacijos*

III skiepas – 5 – 12 mėn. po antrojo skiepo*

I palaikomasis skiepas – 3 metai po trečiojo skiepo

Kiti palaikomieji skiepai vaikams ir žmonėms, jaunesniems nei 60 metų – kas 5 metus*

Kiti palaikomieji skiepai vaikams ir žmonėms, vyresniems nei 60 metų – kas 3 metus*

*Daugiau informacijos apie konkrečią vakciną teiraukitės įstaigoje, kurioje ketinate skiepytis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Tai kad jos niekad nebuvo uzmigusios visa laika siule auksiniu vaistu.

ONTĖ

Aš pirmą kartą nuo erkinio encefalito buvau priverstas pasiskiepyti 1969 vasarą. Su studentų statybos būriu vykau į Kalnų Altajų, Sibirą, kur erkinis encefalitas buvo. Po truputį jis atšliaužė iki Lietuvos. Vienas sodo kaimynas mirė, kitiems ši liga paliko požymių. Net tie, kurie buvo nusistatę prieš skiepus kategoriškai, šiandien tyliai pasiskiepijo. Per sezoną ant savo kūno randu 35-45 prisisegusių erkių.

Anonimas

Kam žmones ,vaikus nuodyti vakcinom,i mišką eikite tinkamai apsirenge,neikite i apleistas vietas ir nereikės vakcinos.Arba nuodykite erkes o ne žmones.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS