Profesorius: būtina ne siaurinti, o plėsti laboratorinių tyrimų apimtis ir spektrą | Diena.lt

PROFESORIUS: BŪTINA NE SIAURINTI, O PLĖSTI LABORATORINIŲ TYRIMŲ APIMTIS IR SPEKTRĄ

  • 0

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas feisbuko paskyroje pasidalijo įžvalgomis, kokių veiksmų būtina imtis, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą.

„Jau eilę metų įvairių nacionalinių ir tarptautinių forumų Lietuvoje metu pabrėždavau, kad šiuolaikinėje visuomenėje susidarė puikios galimybės atsirasti naujoms užkrečiamoms ligoms ir atgimti užmirštoms, todėl turime ruoštis tam, kad mikroorganizmai plis, jeigu paliksime jiems tą galimybę. COVID-19 aiškiai parodė neatliktus infekcijų kontrolės namų darbus, nepakankamus laboratorinės diagnostikos (įskaitant referens funkciją) pajėgumus, vienijančios lyderystės stoką“, – teigia S. Čaplinskas.

Profesoriaus nuomone, siekiant sėkmingai suvaldyti COVID-19 pandemiją, reikia ne tik diagnozuoti sergančius žmones, bet ir kuo greičiau atsekti bei diagnozuoti (pageidautina per pirmą parą) visus jų kontaktinius, ligos simptomų neturinčius, asmenis. „Kuo platesnis tyrimų arsenalas, tuo geresnės diagnostikos ir pandemijos suvaldymo galimybės. Lietuvoje būtina ne siaurinti, o plėsti laboratorinių tyrimų apimtis ir spektrą“, – akcentuoja profesorius.

„Facebook“ nuotr.

Primename, kad dėl techninių gedimų antradienį nėra aiškus naujų nustatytų koronaviruso atvejų skaičius, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Pasak pranešimo, dėl gedimo vėluoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenys, todėl kol kas žinomas tik bendras laboratorijose patvirtintų atvejų skaičius, bet dalis šių atvejų gali būti nustatomi darant tyrimus pakartotinai.

Teigiamų koronaviruso atvejų laboratorijose iš viso nustatyti 37, kiek iš jų yra nauji žadama patikslinti vėliau antradienį.

Kuo platesnis tyrimų arsenalas, tuo geresnės diagnostikos ir pandemijos suvaldymo galimybės.

Per pirmadienį Lietuvoje atlikti 6496 tyrimai dėl koronaviruso, bendras atliktų tyrimų skaičius siekia 237,6 tūkst.

Paskutiniais skelbtais duomenimis, Lietuvoje buvo nustatyti 1547 koronaviruso atvejai.

Pokyčiai mobiliuose tyrimų punktuose

Mobiliuose punktuose įvestos maksimalios ėminių kvotos per parą tyrimams dėl koronaviruso, ši naujovė įsigalioja trečiadienį.

Tokį pakeitimą penktadienį savo sprendime numatė Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

 

I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

Vilniuje esančiuose mobiliuose punktuose bus galima paimti 450 ėminių laboratoriniams tyrimams, Kaune – 350, Klaipėdoje – 300, – Šiauliuose – 200, Marijampolėje – 150, Panevėžyje, Alytuje, Tauragėje, Telšiuose ir Utenoje – po 130.

Be kita ko, mobiliuose punktuose per parą iš žmonių, kuriems pasireiškė simptomai, taip pat iš tų, kurie dėl lengvos koronaviruso formos gydėsi namuose, bei iš tų, kuriems bus teikiamos planinės intervencinės sveikatos priežiūros paslaugos, paimtų ėminių kiekis neturės viršyti 40 proc. nuo visų paimtų ėminių.

Iš gydymo įstaigų darbuotojų paimtų ėminių skaičius neturės viršyti 20 proc. nuo visų ėminių, iš socialinės globos įstaigų darbuotojų paimtų ėminių kiekis taip pat neturės viršyti 20 proc., o iš žmonių, grįžusių iš užsienio bei kitų, paimtų ėminių kiekis negalės būti didesnis nei po 10 proc. nuo visų ėminių.

Įgyvendinti pakeitimus numatyta šalies savivaldybių administracijoms, joms taip pat numatyta užtikrinti, kad registracija į tyrimus mobiliuose punktuose vyktu trumpuoju numeriu 1808

Gairės: Saulius Čaplinskas, Koronavirusas Lietuvoje, koronaviruso valdymas, COVID-19 saviizoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS