Profesorius: siūlymas drausti medvilninių kaukių dėvėjimą yra neadekvatus | Diena.lt

PROFESORIUS: SIŪLYMAS DRAUSTI MEDVILNINIŲ KAUKIŲ DĖVĖJIMĄ YRA NEADEKVATUS

  • 7

„Siūlymas drausti medvilninių kaukių dėvėjimą yra neadekvatus, ne laiku ir ne vietoje, kuris pirmiausia suklaidino visuomenę, – teigia užkrečiamųjų ligų ekspertas, profesorius Saulius Čaplinskas. – Dėl medvilninių kaukių padaryta grubi komunikacinė klaida.“

Anot profesoriaus, medvilninių kaukių dėvėjimas nėra blogis savaime ir jokiu būdu nereikia jų drausti. Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžia, kad jeigu nėra galimybės dėvėti medicininę kaukę, tai geriau medvilninė, negu jokios.

„Kalbant apie kaukes, svarbu jų filtracinės savybės. Yra mokslinių publikacijų, kuriose teigiama, kad kai kurių medvilninių kaukių filtracinės savybės siekia iki 60 proc. Todėl jų drausti tikrai nereikia, o toks siūlymas yra labai neatsakingas. Jau dabar pasigirsta komentarų, kad „pirmos ir antros pandemijos bangos metu buvo gerai, o dabar jau nebegerai ir draudžiama“. Visą tai vertinu, kaip neatsakingai paskleistą netinkamą žinią visuomenei. Visgi, kalbant apie intensyvesnį pandemijos valdymą, ypač uždarose prastai vėdinamose patalpose, kur būriuojasi žmonės, siūlyčiau naudotis aukštesnėmis filtracinėmis savybėmis pasižyminčiomis medicininėmis kaukėmis ar respiratoriais. Tiek medicininių kaukių, tiek ir respiratorių filtracinės savybės siekia 90 – 95 proc. Tai reiškia, kad tokiu efektyvumu yra filtruojamas žmogaus įkvepiamas ir iškvepiamas oras ir tai sumažina tikimybę įkvėpti virusų, jeigu jų yra aplinkoje. Kadangi medicininės kaukės ne visada gerai priglunda prie veido, ant jos dėvima medvilninė kaukė padeda geriau priglusti medicininei kaukei ir taip užtikrina jos apsauginį efektą. Šia prasme siūlymas drausti dėvėti medvilnines kaukes yra ne tik klaidinanti žinia visuomenei, bet ir grubi komunikacinė klaida“, – rašo profesorius.

Anot jo, dėvint dvi kaukes – medicininę ir medvilninę – jų filtracinės savybės nesisumuoja. „Dėvint dvi medicinines kaukes jų filtracinės savybės taip pat nesisumuoja, o tik tampa sunkiau kvėpuoti. 2 + 2 ne visuomet bus keturi, – pastebėjo S. Čaplinskas. – Privalomas kaukių dėvėjimas atvirose viešose erdvėse (lauke) yra perteklinis. Medicininės kaukės lauke rekomenduojamos tais atvejais, kai nėra galimybės užtikrinti atstumo ten, kur būriuojasi žmonės. Viešajame transporte, uždarų erdvių renginiuose ir grožio paslaugų teikėjams pirmenybė tenka respiratoriams.“

Primename, kad Vyriausybė trečiadienį spręs dėl karantino pratęsimo, taip pat svarstys Ekspertų tarybos siūlymus dėl kaukių dėvėjimo tvarkos pakeitimo.

Ekspertai pasiūlė Vyriausybei sušvelninti kaukių dėvėjimo lauke reikalavimus, tačiau nebeleisti dėvėti medžiaginių kaukių ar skydelių.

Pagal ekspertų siūlymą, kaukės turėtų būti dėvimos atvirose erdvėse tik tada, kai šalia dviejų metrų atstumu yra kiti asmenys. Reikalavimas dėvėti kaukes uždarose vietose nesikeistų.

Kaip teigė Ekspertų tarybos prie Vyriausybės narys, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas, įpareigoti gyventojus dėvėti tik medicinines kaukes arba respiratorius siūloma, nes medžiaginių kaukių, skydelių ir kitų panašių priemonių efektyvumas stabdant viruso plitimą yra labai nedidelis.

Šiuo metu visose viešose vietose vyresniems nei šešerių metų amžiaus žmonėms privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Tai gali būti kaukės, respiratoriai arba kitos priemonės. Išimtys taikomos neįgaliesiems, sportininkams ar esant už gyvenamųjų vietovių ribų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

greit

bilgyltyne pareikalaus dujokaukiu nes jos brangios?....

Alis...

tegul vaikšto tik su medicininėmis kaukėmis... o tai dabar vaikšto ir su numirėlius vaizduojančiomis kaukėmis...

Anonimas

Pala pala. Medicininė veido kaukė ? Tai negalima bus nešioti ir tų vienkartinių, 3-4 sluoksnių kurios yra pažymėtos "non medical"?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS