R. Lingienė apie nusileidusį lėktuvą iš PAR: ruošėmės blogiausiam | Diena.lt

R. LINGIENĖ APIE NUSILEIDUSĮ LĖKTUVĄ IŠ PAR: RUOŠĖMĖS BLOGIAUSIAM

  • 9

„Kai ruošiesi blogiausiam, bet tikiesi geriausio – būtent su tokiomis mintimis pasitikome iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) į Lietuvą atskridusį orlaivį“, – feisbuke ketvirtadienio vakarą rašė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Anot jos, epidemiologai ruoštis pradėjo tik gavę informaciją apie planuojamą skrydį.

„Planas, kas ir kaip vyks, kokios bus kiekvienos tarnybos funkcijos, buvo sudėliotas, visos galimos situacijos apgalvotos, joms pasiruošta. Tam blogiausiam scenarijui ir organizavome GMP brigadą oro uosto prieigose – laimei, neprireikė, – rašė specialistė. – Kalbant apie lėktuvą, tik priminsiu, kodėl toks didelis dėmesys jam skirtas. Tai buvo pirmasis reisas, kai atvyko didelė grupė žmonių iš šalies (PAR), iš kurios atvykus privalome taikyti sustiprintas užkrečiamųjų ligų kontrolės priemones.“

Tai reiškia:

Žmonėms, atvykstantiems iš Botsvanos, Esvatinio, Lesoto, Mozambiko, Namibijos, Pietų Afrikos Respublikos ir Zimbabvės, privaloma išsitirti iki kelionės ir turėti neigiamą PGR arba antigeno testo atsakymą. Testą dėl COVID-19 privaloma turėti visiems asmenims nuo 16 metų imtinai.

Atvykę į Lietuvą, jie turi izoliuotis 10 dienų be galimybės susitrumpinti izoliaciją.

Taip pat turi atlikti dar du PGR tyrimus: per pirmas tris dienas nuo atvykimo į Lietuvą ir ne anksčiau kaip septintą bei ne vėliau kaip dešimtą dieną po atvykimo.

Ir visa tai – nesvarbu, ar žmogus pasiskiepijęs, ar persirgęs COVID-19 liga. Be to, atlikti du PGR tyrimus Lietuvoje bei izoliuotis taip pat turi ir vaikai, nepriklausomai nuo jų amžiaus ar COVID-19 tyrimo rezultato.

R. Lingienė įvardijo, kokių veiksmų su kitomis institucijomis buvo imtasi: 

Išankstinio perspėjimo ir reagavimo sistemoje sutikrinta, ar nėra pranešimų apie COVID-19 ligos atvejus atskrendančiame orlaivyje.

Iš orlaivio specialistai pasitiko 20 keleivių.

Visiems jiems buvo pamatuota kūno temperatūra – karščiuojančių nenustatyta.

Visi buvo atlikę testus, kaip ir privaloma.

Visi keleiviai buvo užpildę keliautojams skirtą anketą. NVSC anketą. Ją užpildyti būtina visiems, atvykstantiems ar grįžtantiems į Lietuvą. Jos duomenys – aukso vertės tokiu atveju, jei lėktuve, autobuse, traukinyje ar automobilyje būtų užsikrėtęs žmogus.

Sutikrinus keliautojų pateiktą informaciją, kelios detalės patikslintos, kad epidemiologai turėtų visą pilną informaciją apie šiuos žmones.

Keleiviai dar kartą informuoti apie prievolę atlikti du privalomus PGR tyrimus Lietuvoje.

„Tą kontroliuos NVSC Vilniaus departamento kolegos. Testų neatlikus – gresia administracinė atsakomybė. Patys keliautojai, nepaisant nuovargio, buvo geranoriški ir supratingi, patikra buvo greita, problemų neiškilo, visos tarnybos dirbo operatyviai ir sklandžiai“, – dėkojo R. Lingienė.

Primename, kad PAR praėjusį mėnesį aptiktas didelį mutacijų skaičių turintis COVID-19 omikron variantas. Tai paskatino viso pasaulio šalis įvesti kelionių iš Pietų Afrikos šalių draudimus bei atnaujinti vidaus apribojimus, siekiant sulėtinti viruso atmainos plitimą.

Ekspertai įspėja, jog omikron atmaina plinta greičiau nei pasaulyje šiuo metu dominuojanti delta atmaina. Viena to priežasčių – sumažėjęs vakcinų veiksmingumas. Vis dėlto, remiantis ankstyvaisiais duomenimis, susirgimas šia atmaina sukelia ne tokius sunkius simptomus.

GALERIJA

  • R. Lingienė apie nusileidusį lėktuvą iš PAR: ruošėmės blogiausiam
  • R. Lingienė apie nusileidusį lėktuvą iš PAR: ruošėmės blogiausiam
R. Lingienės "Facebook" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Pilietiškas

Na, ir ką jie veiks pi tų 10 d.izoliacijos? Kokie čia princai ir princesės atskrido?

Vytas

Kvailu propagandistu kompanija

Klpd

Kokiu tikslu jie cia atskrido?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS