SAM: Lietuvą dėl transriebalų vartojimo sumažinimo palankiai įvertino PSO | Diena.lt

SAM: LIETUVĄ DĖL TRANSRIEBALŲ VARTOJIMO SUMAŽINIMO PALANKIAI ĮVERTINO PSO

  • 0

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) Lietuvai suteikė vadinamųjų transriebalų eliminavimo iš maisto tiekimo sistemos patvirtinimo sertifikatą. Lietuva tapo viena iš penkių pirmųjų šalių pasaulyje, gavusių tokį sertifikatą.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), šis sertifikatas patvirtina, kad Lietuvos rinkoje esančiuose maisto produktuose užtikrinamas ne didesnis nei leidžiamas pramoniniu būdu pagamintų transriebalų kiekis.

„Džiaugiamės šiuo svarbiu pasiekimu, kuris padeda užtikrinti, kad Lietuvos žmones pasiektų saugesni ir sveikatai palankesni maisto produktai. Neatsitiktinai transriebalai dar vadinami „riebalais žudikais“ – patekę į organizmą jie mažina kraujagyslių sienelių pralaidumą, todėl vartojami ilgą laiką gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, nutukimą, padidinti miokardo infarkto ir antrojo tipo cukrinio diabeto riziką“, – pranešime spaudai cituojamas SAM Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

Kad užtikrintų ne didesnį nei leidžiamą pramoniniu būdu gautų transriebalų kiekį maisto produktuose, Lietuvai prireikė šešerių metų ir skirtingų institucijų bendradarbiavimo: SAM, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto.

Nurodoma, kad institucijos teikė informaciją vartotojams apie šių riebalų keliamą riziką sveikatai, atliko rinkoje esančių maisto produktų tyrimus bei įvertino nustatytų sukietintų aliejų kiekių riziką Lietuvos vartotojams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS