A. Veryga: židinys Seime plečiasi, priemonių reikia imtis nedelsiant | Diena.lt

A. VERYGA: ŽIDINYS SEIME PLEČIASI, PRIEMONIŲ REIKIA IMTIS NEDELSIANT

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina Seimą dviem savaitėms stabdyti darbą, o sprendimą reguliariai testuoti parlamentarus, toliau rengiant posėdžius, vadina nepakankama priemone.

„Pasirašiau oficialų kreipimąsi į naująją Seimo vadovybę, į valdančiųjų partijų lyderius, kuriame pasiūliau mūsų, Sveikatos apsaugos ministerijos, ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pagalbą, siekiant suvaldyti koronavirusinės infekcijos plitimą Seime“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

„Šitame kreipimesi akcentavau, kad priemonių reikia imtis nedelsiant, jame rekomenduojama stabdyti Seimo darbą bent porai savaičių be išimčių. Noriu akcentuoti, kad tikrai nereikėtų spekuliuoti nuotoliniu darbu ar panašiais dalykais, kuriuos dar reikėtų ir priimti Seime“, – pridūrė jis.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen penktadienį sakė, kad pirmadienį Seimo valdyba spręs dėl greitesnio nuotolinio darbo įteisinimo, „valstiečius“ bandys įtikinti nestabdyti Seimo statuto pataisų.

Siekiant pažaboti viruso plitimą Seime taip pat numatyta kas savaitę testuoti parlamentarus dėl koronaviruso (COVID-19), prie parlamento gali atsirasti mobilus patikros punktas.

A. Veryga Seimą įvardino koronaviruso židiniu ir teigė, kad vien parlamentarų testavimas situacijos neišspręs.

Tikrai ne sprendimas yra tiesiog testavimas. Nes tam tikrą laikotarpį, net ir esant neigiamam testui, žmogus gali būti jau užsikrėtęs.

„Tikrai ne sprendimas yra tiesiog testavimas. Nes tam tikrą laikotarpį, net ir esant neigiamam testui, žmogus gali būti jau užsikrėtęs“, – kalbėjo jis.

A. Veryga ragino valdančiąją daugumą imtis iniciatyvos ir suvaldyti infekcijos plitimą parlamente. Anot jo, tai parodytų, kad naujoji valdžia yra pasirengusi valdyti situaciją „daug didesniu masteliu“.

Jis pabrėžė, kad Seime dirba rizikos grupėms priklausantys asmenys ir jiems užsikrėtimas gali būti ypatingai pavojingas.

A. Veryga taip pat sakė, kad ministerija ir anksčiau teikė Seimui patarimus dėl darbo pandemijos metu.

„Ir dabar (teikėm siūlymus – BNS) per Seimo narių priesaiką. Deja, bet gavom labai kategoriškus išaiškinimus iš Konstitucinio Teismo pirmininko, kad nieko ten keisti negalima“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, pats parlamentas pavasarį nepritarė siūlymams dėl nuotolinio darbo.

„Ministerija negali tiesiogiai Seimo darbui daryti įtakos“, – komentavo jis.

Per balsavimą dėl nuotolinio darbo pats A. Veryga susilaikė.

„Nuotolinio darbo metu, pagal tuos modelius, kurie buvo siūlomi, turėtų susirinkti bent jau balsavimams, tai reiškia, kad jie fiziškai būtų patalpose, susirinktų, bendrautų, kontaktas nenutrūktų“, – pridūrė ministras.

Paklaustas, ar nekyla rizika, jog šiuo metu sustabdžius Seimo darbą gali būti praleisti įstatymuose numatyti terminai, per kuriuos būtina suformuoti naująją Vyriausybę, A. Veryga teigė, kad tą turi įsivertinti Seimo valdyba.

„Tikrai nesu labai geras visų šitų konstitucinių detalių žinovas, manau, kad tą turėtų ir įsivertinti Seimo valdyba, pasitarusi su Seimo teisininkais. Kiek man teko kalbėtis, tai lyg ir būtų galimybė tilpti į terminus. (...) Gal daugiau įtampų yra dėl paties biudžeto, bet reikia ieškoti sprendimų“, – kalbėjo jis.

Ketvirtadienį pranešta, kad COVID-19 nustatytas Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen ir buvusiam parlamento vadovui Viktoriui Pranckiečiui.

Anksčiau koronavirusu susirgo dar keli esami ir buvę parlamentarai.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas:

A. Verygos kreipimasis

Mieli kolegos parlamentarai, valdantieji,

Kreipiuosi į Jus siūlydamas savo, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kolegų ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) ekspertų pagalbą, siekiant padėti suvaldyti koronaviruso (COVID-19) plitimą Seime.

Šio viruso plitimas jau tapo liepsnojančiu židiniu Seime. Ypač vienoje valdančiųjų frakcijoje.

Jūs esate Seimo valdantieji ir greitai subursite Ministrų kabinetą, kuriam viena pagrindinių užduočių, kaip sako šalies vadovas – sėkmingai suvaldyti koronavirusą.  

Taisyklės galioja visiems. Išimčių negali būti.

Tad pirmiausia Jūs turite nedelsiant imtis visų būtinų priemonių suvaldyti šio viruso plitimą tarp savęs – Seime. Jūs privalote stabdyti Seimo darbą bent porai savaičių. Be išimčių. Dabar svarbiausia turi būti sergančiųjų koronavirusu ir turėjusių kontaktą su jais izoliacija viruso inkubaciniam laikotarpiui, kol galutinai paaiškės užsikrėtusieji ir susirgusieji. Tai pagrindinės epidemiologinės taisyklės, kurių privalu laikytis, norint sėkmingo rezultato. Jos galioja visiems. Išimčių negali būti.

Sakėte, kad turite planą, kaip suvaldyti koronavirusą Lietuvoje. Kviečiu pradėti nuo mažesnės plano dalies – židinio suvaldymo Seime, frakcijose. Jei to negalėsite padaryti, kaip valdysite pandemijos plitimą šalyje?

Dabar svarbiausia susitelkimas ir vienybė. Ne rezoliucijų priėmimas, ne parlamentinių grupių kūrimas ar postų dalybos. Žinoma, tai be galo svarbu. Spėsite tai padaryti. Valdžia nuo Jūsų niekur nepabėgs. Jūs jau sėkmingai formuojate valdančiąją daugumą visose svarbiausiose šalies institucijose.

Per dvi savaites įmanoma suvaldyti židinį, jį lokalizuojant. Reikia tik noro ir atsakingumo. Pradėkite bendradarbiauti su NVSC, kurie nori su Jumis susisiekti ir padėti, atlikdami epidemiologinius tyrimus, nustatyti kontaktinius asmenis ir pateikti rekomendacijas.

Prašau nepamiršti – Seime yra ir daug kolegų parlamentarų, padėjėjų, asistentų, Seimo administracijos darbuotojų. Tarp jų – yra ir vyresnio amžiaus žmonių. Saugokime vyresniuosius kolegas.

Seime dirba ir žiniasklaidos atstovai, kurie, epidemiologams įvertinus, turėtų izoliuotis, nes, tikėtina, turėjo kontaktų su užsikrėtusiais.

Seime lankose ir svečiai. Ką tik buvo atvykę Lenkijos ir Lietuvos Prezidentai. Iš Seimo pusės tai labai neatsakingas darbo pavyzdys tarptautiniu lygiu. Juk sergant ir turėjus kontaktus su sergančiais į tai numoti ranka ir priimti svečius iš užsienio yra mažų mažiausiai neatsakinga. Juk taip galime užkrėsti ir tarptautinės bendruomenės narius, kurie saugosi ir kol kas neserga. 

Jei mes, Seimo nariai, būdami išrinkti žmonių, nepaisysime epidemiologų nurodymų ir nesilaikysime visiems vienodai galiojančių taisyklių, kokią moralinę teisę turėsime prašyti laikytis reikalavimų Lietuvos žmonių, pavyzdžiui, verslo –gamyklų, kavinių, sporto klubų, prekybininkų, taip pat teatrų, ugdymo įstaigų ir kitų sektorių?

Koronavirusas yra klastingas. Vienam jis gali būti lengvos formos, kitam – labai sunkus, dar kitam - gali tapti mirties priežastimi. Tad kviečiu būti atsakingais ir rodyti deramą pavyzdį visiems Lietuvos žmonėms, saugoti savo kolegas Seime ir visus šalies žmones!

Laikinai einantis sveikatos apsaugos ministro  pareigas – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas  Aurelijus Veryga

Rekordinis koronaviruso atvejų skaičius: per parą nustatyti 2 tūkst. 272 nauji susirgimai

Per pastarąją parą Lietuvoje patvirtinti 2 tūkst. 272 nauji COVID-19 ligos atvejai, nuo koronaviruso mirė 16 žmonių, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Tai didžiausias iki šiol nustatytas paros atvejų skaičius šalyje.

Dėl kitų priežasčių mirė septyni žmonės.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 42 tūkst. 757 asmenys, 31 tūkst. 759 – tebeserga, 10 tūkst. 498 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 357 žmonės, dėl kitų priežasčių – 143 užsikrėtusieji.

Nuo birželio pradžios šalyje registruoti 503 įvežtiniai atvejai.

Per praėjusią parą ištirta 15 tūkst. 148 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 241 tūkst. 490.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Taigi

Liberalai matyt be kaukių bendravo" valgydami "pergalės "tortuką"!

gal

po iš leis tu viu , nea ?

Sausio 13 toji

Ponas Veryga,jus gi valstietis,o dabar vadojauja kregždutės ! Ir ką jūs gero besiūlytumėte jie praignoruos! Priešo patarimai,tai garbės ir orumo praradimas ir manau seime dainuojant himną, reiktu praleisti eilutę,vardan tos Lietuvos, vienybė težydi!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS