SAM: psichikos sveikatos centrai priežiūros paslaugas pacientams teiks ir namuose | Diena.lt

SAM: PSICHIKOS SVEIKATOS CENTRAI PRIEŽIŪROS PASLAUGAS PACIENTAMS TEIKS IR NAMUOSE

  • 7

Psichikos sveikatos centrai priežiūros paslaugas sunkios fizinės ir psichikos būklės gyventojams teiks ir namuose, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Anot SAM, paslaugos namuose gali būti teikiamos ir kitais psichikos sveikatos centro vadovo nustatytais atvejais.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio įsakymu atnaujinta šių centrų paslaugų teikimo tvarka numato, kad jie taip pat turės užtikrinti paslaugų tęstinumą po paciento išrašymo iš psichiatrijos stacionaro. Tai, anot SAM, svarbu, nes šiuo metu tik vienas iš dviejų pacientų po išrašymo per mėnesį pratęsia gydymą psichikos sveikatos centre, o tai gali lemti medikamentinio gydymo ankstyvą nutraukimą ir dažnesnius ligos atkryčius.

Matydami didėjantį psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą, artimiausioje ateityje didesnį dėmesį skirsime priklausomybių atpažinimui ir gydymui.

„Atsižvelgdami į gyventojų poreikius, atnaujinome paslaugų teikimo tvarką, sudarydami galimybę paslaugas gauti greičiau ir paprasčiau. Matydami didėjantį psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą, artimiausioje ateityje didesnį dėmesį skirsime priklausomybių atpažinimui ir gydymui“, – pranešime cituojamas sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Taip pat sudaryta galimybė plėsti paslaugas, teikiamas nuotoliniu būdu.

Iki šiol pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugas nuotoliu galėjo teikti tik psichiatras, vaikų ir paauglių psichiatras bei medicinos psichologas. Atnaujinta tvarka numato galimybę nuotolines konsultacijas teikti ir kitiems psichikos sveikatos centro specialistams, t. y. psichikos sveikatos slaugytojui ir socialiniam darbuotojui.

„Šiandien nuotolinės paslaugos jau tapo įprastos, daugumai pacientų priimtinos, pagerinusios paslaugų prieinamumą, ypač sunkiai vaikštantiems, kaimo žmonėms, dirbantiems asmenims. Ir medicinos darbuotojai, ir pacientai, jų namiškiai – visi išmokome naudotis skaitmeninėmis technologijomis, o tai atveria kelius pas mus ateiti naujiems medicinos pasiekimams“, – sako Žemaitijos psichikos sveikatos centro gydytoja psichiatrė bei darbo grupės, rengusios tvarkos atnaujinimą, narė Stefa Naujokienė.

Anot ministerijos, psichikos sveikatos centras užtikrina pirminę psichikos ir elgesio sutrikimų priežiūrą. Esant sudėtingesniems ligos atvejams, gydytojas psichiatras gali siųsti pacientą psichiatrijos dienos stacionaro, stacionaro, ambulatorinės psichoterapijos ar kitoms psichikos sveikatos priežiūros paslaugoms.

Jei paaiškėja, kad psichiatro ir jo komandos narių paslaugų pacientui nereikia, psichikos sveikatos centras gali jį nukreipti gauti psichologinės gerovės ir psichikos sveikatos stiprinimo paslaugoms visuomenės sveikatos biuruose, kurios yra anoniminės ir gali būti teikiamos grupinių arba individualių paslaugų formatu.

Psichikos sveikatos centre paslaugas teikia gydytojo psichiatro, psichikos sveikatos slaugytojo, socialinio darbuotojo ir medicinos psichologo komanda. Rekomenduojama, kad komandoje būtų ir gydytojas vaikų ir paauglių psichiatras. Komandoje taip pat gali būti atvejo vadybininkas ir kiti specialistai, kurių veikla susijusi su asmens sveikatos priežiūra.

Pirminio lygio psichikos sveikatos priežiūros paslaugas Lietuvoje teikia apie 130 psichikos sveikatos centrų. Kiekvienas gyventojas, apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu, yra prirašytas prie psichikos sveikatos centro ir gali kreiptis pagalbos tiesiogiai be kito gydytojo siuntimo. Kasmet psichikos sveikatos centruose apsilanko virš 300 tūkst. asmenų ir suteikiama virš 1 milijono paslaugų pacientams.

Pasak ministerijos, vykdomi pokyčiai yra dalis vykdomos asmens psichikos sveikatos priežiūros paslaugų reformos, ja siekiama didinti bendruomeninių ir ambulatorinių paslaugų aprėptį, gerinti paslaugų kokybę ir prieinamumą ir stiprinti orientaciją į pacientą teikiant psichikos sveikatos priežiūros paslaugas.

Psichikos sveikatos centrų adresus ir kitos naudingos informacijos psichikos sveikatos tema galima rasti tinklalapyje pagalbasau.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

keidanskas

Aha,dėl Kėdainių.Buvo grasinimų,kad uždarys tą psichiatrijos skyrių.Gal jau ir įvykdė tą priemonę.Tai ką,dabar iš Kauno į namus psichiatrai atvažiuos?Leiskite nusijuokti...

Xxx

Lengviausia padaryti žmogų psichinių ligonių ,tada nereikia gydyti kitu turimų ligų.O tikrus psichinius ligonius laiko sveikais .Pas mane name gyvena buvusi sena merga,nuo jaunystės persekiojo kaimynus,dabar senatvėje iš vis pasidarė nepakenčiama.Lsiptineje eina arti būtų durų kad išgirstu ką pas kaimyną kalba stovi prie durų ir klausosi sutemus prie durų kampuose .Paklausus ko nori ,nusijuoke ir nueina. Praeidama paveldžia i duris,Iš savo buto,ji gyvena apačioje duoda i lubas pas save o man skaitosi i grundis,monotiniškai.Yra įrašas, įrašiau kad patikėtų tai ka sakau .Stengiesi nekreipti dėmesio,bet taip kiekvieną dieną išeini iš kantrybės.Ir ką daryti,juk sveikas žmogus taip nedarytų.Tokiu psichinių ligoniu yra ir ką su jais daryti,I galvą neduosi,trukdo žmonėms gyventi,pagal įstatymą neturi teises niekas trukdyti kitam žmogui.

Anonimas

Dalis apsilanko, nes reikia pažymos sportuojant, gaunt ginklą ir t.t. reiškia tai ne ligoniai. Toliu, kai pamatai po kiek pacientų gydoma vienoje palatoje nuo kitų kritiniuigi ir kiek žmonių negali patekti pas norimą gydytoją,, kuris nesusijęs su psichikosl igomis tai labai didelė disproporcija. Siulyciau peržiūrėti kiek iš tikro irkpkips krypties gydytojų reikia. Taigi nesunkias ligas gali pakonsultuoti ir šeimos gydytojas,, dalis jų tikrai turi pakankamai patirties ir žinių. Kita dalis galėtų pasitobulinti. O specialistus palikim sunkiausioms ligoms. Psichologams ir psichiatras tikrai dar reikėtų pravesti papildomus mokymus kaip atpažinti ir kitas ligas, kurios nėra psichiniai susirgimai. Nebeturi elementarių žinių apie žmogaus fiziologiją.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS