Seime vėl juda projektas dėl licencijavimo grąžinimo Odontologų rūmams | Diena.lt

SEIME VĖL JUDA PROJEKTAS DĖL LICENCIJAVIMO GRĄŽINIMO ODONTOLOGŲ RŪMAMS

  • 5

Po dvejų metų pertraukos Seime vėl pajudėjo įstatymo pataisos grąžinti Odontologų rūmams šios veiklos licencijavimą.

Projektui po pateikimo parlamento salėje buvo pritarta 2021 metų lapkritį, šią savaitę Seimo Sveikatos reikalų komitetas dėl jo priėmė išvadą.

Komiteto nariai pritarė Vyriausybės siūlymui, kad Odontologų rūmai turėtų spręsti dėl licencijų suteikimo šios srities specialistams, o asmens sveikatos priežiūros įstaigoms licencijas teikti odontologijos paslaugas ir toliau išduotų Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba.

Taip pat Seimo komiteto nariai nutarė į įstatymą būtų įrašyta, jog narystė Odontologų rūmuose privaloma.

Minėtos pataisos įsigaliotų 2025 metų sausio 1 dieną.

„Noriu padėkoti Seimo nariams, kad pagaliau judame su šiuo projektu“, – komitetui priėmus sprendimą sakė jo narys konservatorius Linas Slušnys.

Tuo metu buvęs sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga, kurio iniciatyva 2020 metais iš Odontologų rūmų atimta teisė suteikti licencijas odontologams ir burnos higienistams, neatmetė galimybės, kad nauja valdžia tvarką vėl keis.

„Aš tiesą sakant padėkoti nenoriu, manau, kad darome klaidą, kurią susiformavus kitai politinei sanklodai vėl bus bandoma atitaisyti ir vėl tai pačiai bendruomenei teks išgyventi perturbacijas“, – teigė jis.

Manau, kad darome klaidą, kurią susiformavus kitai politinei sanklodai vėl bus bandoma atitaisyti ir vėl tai pačiai bendruomenei teks išgyventi perturbacijas.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas tvirtino dėl šio projekto svarstymo patyręs Odontologų rūmų atstovų mobingą, jis linkėjo šiai medikų savivaldos institucijai elgtis korektiškiau, nedaryti verslo iš licencijavimo ir įrodyti, kad sistema gali veikti efektyviai bei skaidriai.

Tuo metu ekspertinį vertinimą projektui teikę Vilniaus universiteto ir Mykolo Romerio universiteto teisininkai dėstė profesinės bendruomenės savireguliacijos privalumus.

Pastarojo profesorė Toma Birmontienė teigė, kad profesinė savivalda yra demokratinės valstybės elementas, ją reikia stiprinti, o pasitaikančios problemos yra normalus reiškinys.

„Apskritai bet kokioje savivaldos institucijoje problemų kyla. (...) šiandien dar kalbame apie savivaldos čekiukų skandalą, kitus dalykus, bet kažkodėl nekyla noro panaikinti savivaldos ir perduoti visas funkcijas Vidaus reikalų ministerijai“, – sakė ji.

2019 metų gruodį Seimas nusprendė, kad nuo 2020 metų gegužės odontologų sektoriaus licencijavimą perima Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba. A. Veryga tuomet teigė, kad odontologų licencijavimas iškrenta iš visos sistemos, juos vienintelius licencijuoja nevyriausybinė organizacija, kurioje narystė yra privaloma.

Pasikeitus politinei valdžiai 2021 metų pradžioje grupė Seimo narių, tarp jų ir parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, registravo naujos redakcijos Odontologijos rūmų įstatymo projektą, pagal kurį odontologų licencijavimas būtų grąžintas rūmams.

Tuomet Seimo Sveikatos reikalų komitetui pasidomėjus situacija šiame sektoriuje, Akreditavimo tarnyba, perėmusi odontologų veiklos licencijavimą, sakė aptikusi, kad ši funkcija vykdyta neatsakingai ir labai formaliai.

Jos teigimu, rūmai iš esmės nevykdė odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijuojamos veiklos priežiūros.

Tarnyba tada identifikavo per 100 neveikiančių, tačiau licencijas turinčių įstaigų, taip pat eilę įstaigų, neteisėtai teikusių licencijuojamas paslaugas, sustabdė 70 odontologijos įstaigų licencijų, nevykdžiusių veiklos ir neteikusių paslaugų. Dėl nesumokėtų įmokų į sąskaitą žalai atlyginti dar sustabdytos 217 ir panaikintos 35 odontologijos įstaigų licencijos.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pernai aktyvių odontologijos praktikos licencijų buvo 4,6 tūkst., burnos priežiūros praktikos licencijų – 4,8 tūkstančio Odontologinės priežiūros (pagalbos) ir burnos priežiūros paslaugas teikė daugiau kaip 2,5 tūkst. įstaigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

35 konstituc str

Ar tai reiskia kad akreditacijos tarnyba yra nekompetetinga? naryste rumuose bus privaloma... Nesuprantu kaip galima priimt istatyma kuris priestarauja konstitucijos 35 straipsniui???? Niekas negali būti verčiamas priklausyti kokiai nors bendrijai, politinei partijai ar asociacijai.

Anonimas

Labai teisingai. Nes kiek gi galima. Kas trecias odontologas yra buves stalius. Tai ir isukineja varztus i zandikaulius.

dantis už dantį

viskas prasidėjo,kai iš mitalo žmonos buvo atimta ar nepratęsta licenzija.Tai jis ir įnicijavo kompaniją prieš Odontologų Rūmus,pasitelkdamas vieną psichiatrą šundaktarį
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS