Skiepytis nuo gripo pasirengę 22 proc. lietuvių, dar 15 proc. neturi nuomonės | Diena.lt

SKIEPYTIS NUO GRIPO PASIRENGĘ 22 PROC. LIETUVIŲ, DAR 15 PROC. NETURI NUOMONĖS

  • 1

Nuo gripo šį sezoną planuoja skiepytis kiek daugiau nei penktadalis šalies gyventojų. Tai parodė paskutinę rugpjūčio savaitę „Eurovaistinės“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atliktas reprezentatyvus visuomenės nuomonės tyrimas.

41 proc. apklaustųjų mano, kad nešiojant kaukes ir dezinfekuojant rankas užsikrėtimų gripu tikimybė maža, 35 proc. teigia, jog jeigu imunitetas stiprus, gripu nesusirgs. Farmacijos specialistai nerimauja dėl tokio požiūrio ir primena, kodėl šį sezoną gripo skiepas kaip niekad reikalingas.

„Būtina akcentuoti, kad nors daugelis mūsų jau esame pasiskiepiję COVID-19 vakcina, tačiau ji neapsaugo nuo gripo, nes tai kitas virusas. Šį rudenį ypač svarbu pasiskiepyti nuo gripo. Vis dar siaučiant koronaviruso pandemijai svarbu saugotis nuo kitų ligų ir išlaikyti stiprų imunitetą. Tyrimo duomenimis, 15 proc. apklaustųjų teigė kol kas neturintys nuomonės apie šiuo metu aktualius skiepus, tikimės, kad ši grupė gyventojų apsispręs skiepytis“, – sako vaistininkė Jovita Aleknienė.

Nuo gripo daugiausiai planuoja skiepytis 46–55 m. žmonės, taip pat asmenys gaunantys didesnes nei 700 eurų mėnesio pajamas. Dažniausiai skiepytis planuoja aukščiausio ir vidutinio lygio vadovai bei didžiųjų miestų gyventojai. „Eurovaistinės“ vaistininkės teigimu, didžiausią nerimą kelia viena gyventojų grupė.

„Didžiausia dalis nusprendusių nesiskiepyti – moksleiviai ir studentai. Tokių apklausoje – net 82 proc. Vis tik iš savo praktinio darbo matau, kad gyventojai labai domisi šiuo skiepu ir vaistinėje apie tai klausinėja kasdien. Jiems įdomu, kaip pasiruošti skiepui, ar galimi šalutiniai poveikiai, ar po skiepo praėjus dviem savaitėms jau galima skiepytis kitomis vakcinomis“, – vardija J. Aleknienė.

Ar pakaks apsaugos priemonių?

Beveik pusė respondentų pritaria minčiai, kad nešiojant kaukes ir dezinfekuojant rankas užsikrėtimų nuo gripo tikimybė maža. Vaistininkai pritaria, kad saugantis gripo efektyvios ir įprastos asmens apsaugos priemonės – dažnas rankų plovimas, patalpų vėdinimas, atstumo laikymasis, tačiau tai nėra šimtaprocentinė apsauga.

Dalis tyrimo respondentų mano, kad nuo gripo gali apsaugoti stiprus imunitetas. Vaistininkai sako, kad pasitikėti tik imunitetu nereikėtų. „Rūpintis savo imunitetu labai svarbu, ypač dabar, kai keičiasi oras, žemėja vidutinė dienos temperatūra. Imunitetas mums padeda greičiau pasveikti, tačiau tai nėra visiška organizmo apsauga“, – sako vaistininkė.

Pasak jos, rudens pradžioje prasidėjus vakcinacijai nuo gripo gyventojai raginami pasirūpinti apsauga nuo šios ligos, kurios komplikacijos gali būti labai rimtos ir liga gali pasibaigti netgi plaučių uždegimu. „Nederėtų pamiršti, kad skiepydamiesi apsaugome ir aplinkinius, tuos, kurie dėl įvairių priežasčių negali pasiskiepyti nuo gripo. Senjorai, vaikai ir asmenys sergantys lėtinėmis ligomis dažnai atsiduria didžiausioje gripo rizikoje. Taip pat išvengdami gripo, saugome ir bendrą sveikatos sistemą, jos pernelyg neapkraudami“, – skiepytis motyvuoja vaistininkė.

Ji primena, kad gripą išduoda aukšta temperatūra, sausas kosulys, šaltkrėtis, kaulų laužymas, galvos, gerklės skausmas.

„Eurovaistinėje“ gripo vakcina pradėta skiepyti rugsėjo 13 d. Skaičiuojama, kad per savaitę tinklo vaistinėse paskiepyta daugiau nei 300 gyventojų. „Skiepas nuo gripo šiuo metu pats populiariausias. Skiepytis dažnai ateina šeimos nariai. Primename, kad vaistinėje skiepijame tik pilnamečius. Gera, kad skiepytis nuo gripo aktyviai registruojasi ir mūsų darbuotojai“, – sako „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė. Skiepams registruotis galima telefonu 8 800 50005 arba internetu apie-eurovaistine.lt/skiepai.

Tyrimas atliktas 2021 m. rugpjūčio 24–31 dienomis. Tyrime apklausta 1014 respondentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Netikėk skiepais

Nuo Gripo skiepų irgi miršta žmonės. Kenčiantiems-dangus....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS