Sveikatos draudimas – visų rūpestis, net ir meno kūrėjų | Diena.lt

SVEIKATOS DRAUDIMAS – VISŲ RŪPESTIS, NET IR MENO KŪRĖJŲ

  • 2

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) atstovai, dalyvaudami festivalio „Vilnius Music Week 2014“ konferencijoje, atkreipė muzikos atlikėjų ir jų vadybininkų dėmesį į privalomojo sveikatos draudimo (PSD) naudą. Taip pat priminė, kad meno kūrėjai, kaip ir visi kiti, turi nepamiršti pasirūpinti savo PSD, kuris kiekvienam žmogui suteikia saugumą – galimybę pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis tada, kai jų labiausiai reikia.

Suprantama, rūpesčių muzikos atlikėjams nestinga. Vis dėlto pasirūpinti sveikatos draudimu – ir jiems privalu, nes tai visų žmonių pareiga. Apdraustaisiais PSD laikomi tie, už kuriuos mokamos arba kurie patys moka nustatyto dydžio PSD įmokas. Muzikantas, norėdamas sužinoti, ar yra draustas, jis tai gali patikrinti VLK interneto svetainės skyrelyje „Ar esate draustas?“.

Draustiems muzikantams – gydymo paslaugos kompensuojamos 

Didžiulis privalumas yra tai, kad gydymo įstaigose, turinčiose sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl gydymo paslaugų išlaidų apmokėjimo apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims, gavusiems šeimos gydytojo siuntimą, daugeliu atvejų pirminės ambulatorinės, stacionarinės, reabilitacijos paslaugos, reikiami tyrimai ir konsultacijos teikiami nemokamai.

Už šias paslaugas gydymo įstaigoms sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Be to, jei reikia paciento gydymui, dengiamos ir kompensuojamųjų vaistų, medicinos pagalbos priemonių, ortopedijos technikos priemonių įsigijimo išlaidos. Na, o žmogus, kuris nėra draustas PSD, turėtų gydytis savo lėšomis – jam nemokamai būtų teikiama tik būtinoji medicinos pagalba.

Keliaujant po užsienį – saugiau

VLK Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Linos Bušinskaitės teigimu, apsidraudus PSD, ramiau turėtų būti ir tiems žmonėms, kurie lankosi Europos Sąjungos (ES) šalyse, taip pat Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine bei Šveicarijoje. „Ypač tai turėtų būti aktualu muzikantams, jų vadybininkams, kurie dažnai keliauja po užsienio šalis koncertuodami. Taigi būnant svečioje šalyje ramiau jausis ir muzikantai, jei jie bus drausti PSD. Jie irgi gali nemokamai gauti Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK), kuri garantuoja nemokamą būtinąją pagalbą, kai jos prireikia už Lietuvos ribų. Ją galima išsiimti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio teritorinėse kasose, o kortelė išduodama neįtikėtinai greitai – per keliolika minučių, jei nėra didelio gyventojų srauto“, - tvirtino L. Bušinskaitė. 

Be to, yra ir naujovių, susijusių su gydymosi paslaugomis užsienyje. Štai nuo praėjusių metų spalio 25 d., Lietuvoje įgyvendinus ES direktyvos nuostatas, mūsų kraštiečiai gali vykti laisviau gydytis į Europos šalis.

Anot L. Bušinskaitės, svarbu žinoti, kad išvykstant visuomet svarbu turėti šeimos gydytojo ar gydytojo specialisto siuntimą konkrečiai gydymosi paslaugai užsienyje. Taip pat verta išsiaiškinti, kiek kainuoja konkreti gydymo paslauga svetur, kuri reikalinga pacientui, pavyzdžiui, tam tikra operacija. Tai svarbu žinoti, nes PSDF lėšomis bus kompensuojama tik lietuviška kaina, t. y. tik tiek, kiek kainuoja analogiška paslauga mūsų šalyje. Tuo tarpu likusią gydymo kainos dalį žmogus turės padengti pats. Be to, senosiose ES šalyse gydymo kainų skirtumai yra 10 ir daugiau kartų didesni, lyginant su Lietuvos gydymo kainomis.

Gydymas gali kainuoti brangiau nei apsidrausti PSD

VLK Teisės skyriaus vyr. specialistės Martynos Smatavičiūtės teigimu, žmonės kartais nesupranta draustumo svarbos. „Apskaičiavę, kokios yra gydymo išlaidos ir kiek išleidžiama PSD įmokoms, pastebėtume nemažą skirtumą. PSD įmokoms per metus savarankiškai įmokas mokantis žmogus (kas mėnesį mokantis 90 Lt) išleidžia 1080 Lt ir taip užsitikrina teisę gauti medicinos pagalbos paslaugas nemokamai. Tuo tarpu nedraustam asmeniui išlaidos gydymo įstaigoje gali siekti ne vieną tūkstantį litų“, – tvirtino M. Smatavičiūtė.

Kokio dydžio įmokas turi mokėti muzikos atlikėjai? M. Smatavičiūtės teigimu, tai priklauso nuo muzikos atlikėjo veiklos formos: vieni jų yra įsigiję verslo liudijimą, kiti – užsiima individualia veikla pagal pažymą, dar kiti – gauna pajamų pagal autorinę sutartį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Sorry

automAtiškai

Hm

O kodėl panaikinta buvusi tvarka, kai sveikatos draudimui autometiškai tekdavo 30% nuo pajamų mokesčio? Kad mokesčių mokėtojams kuo nepatogiau būtų ar kad atsirastų dar daugiau darbo vietų klerkams, kurie patys nieko nekuria, tik kitų uždirbtus pinigus skaičiuoja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS