Tyrimus medikai skirs lengviau: paprastėja KT ir MRT diagnostika | Diena.lt

TYRIMUS MEDIKAI SKIRS LENGVIAU: PAPRASTĖJA KT IR MRT DIAGNOSTIKA

  • 2

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad pagal atnaujintą ministro įsakymą dėl kompiuterinės tomografijos (KT) ir magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimų, pacientams sutrumpės diagnostinis kelias – gydytojai specialistai galės operatyviau skirti reikalingus tyrimus.

Toks sprendimas SAM buvo priimtas siekiant suteikti daugiau laisvės medikams patiems spręsti dėl pacientams reikalingų tyrimų. Šį sprendimą gydytojai specialistai galės priimti, jeigu matys, kad atlikus KT ar MRT tyrimą, pacientui diagnozė bus nustatyta greičiau.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad pakeitimai leis užtikrinti greitesnę diagnostiką pacientams, o greitesnė diagnostika leis greičiau imtis reikiamo gydymo.

Didiname pasitikėjimą gydytojais – suteikiame jiems daugiau įrankių tiek skiriant tyrimus, tiek kontroliuojant gydymo eigą.

„Didiname pasitikėjimą gydytojais – suteikiame jiems daugiau įrankių tiek skiriant tyrimus, tiek kontroliuojant gydymo eigą. Taikant naująją tvarką sumažės ir biurokratizmo, nes nereikės naudoti visų iš eilės tyrimų, o iš karto taikyti reikalingą“, – nurodo ministras.

„Anksčiau kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tomografijos tyrimus buvo galima skirti tik atlikus rentgenologinį ar ultragarsinį tyrimą. Dabar gydytojai specialistai patys galės priimti sprendimą ir, vadovaudamiesi tyrimų atlikimo indikacijomis ir kontraindikacijomis, iškart skirti reikalingą paslaugą“, – sako SAM Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Inga Cechanovičienė.

Pasak jos, spalio 17 d. sveikatos apsaugos ministro pakoreguotas įsakymas padės užtikrinti geresnes galimybes pacientams gauti reikalingus tyrimus, šie bus lengviau prieinami, plačiau naudojami.

Tyrimai pacientams bus atliekami, jei rentgenologinis ir (ar) ultragarsinis tyrimai yra neinformatyvūs arba gydytojams specialistams nusprendus, kad tyrimai būtų naudingi ligai ar būklei diagnozuoti ir (ar) reikiamo rezultato negalima pasiekti atliekant rentgenologinį ir (ar) ultragarsinį tyrimą. Dėl jų aktualumo spręs tyrimams siunčiantis gydytojas specialistas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kas gali atsakyti

kuriems galams prieš darant kaulų MRT liepia pasidaryti kraujo analizą, dėl galimai darytino intraveninio kontrastavimo, jei niekada jo nedaro? Kam trukdyti žmones, gainioti juos po poliklinikas?

nepasitikejimas

Didiname pasitikėjimą gydytojais - pasake ministras. Isverskime sita pasakyma i normalius zodzius ir gauname.... Mes niekada nepasitikejom medikais... Zmogus su buhalteriniu issilavinimu , pajegiantis tik patikrint skaiciukus, nepasitiki medikais turinciais medicinini issilavinima... Ir kas nors tikisi kad medicinoje bus tvarka? Kaip galima dirbti ten kur nepasitiki darbuotojais?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS