Viceministrė apie privalomus skiepus: tikėtina, kad reikalavimas įsigaliotų vasario mėnesį | Diena.lt

VICEMINISTRĖ APIE PRIVALOMUS SKIEPUS: TIKĖTINA, KAD REIKALAVIMAS ĮSIGALIOTŲ VASARIO MĖNESĮ

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė teigia, kad projektą, numatantį privalomai pasiskiepyti tam tikrų profesijų atstovams, tikėtina svarstyti jau šią savaitę. Reikalavimas būtų taikomas sveikatos apsaugos, švietimo, socialinės rūpybos sektorių darbuotojams, diskutuojama ir apie kariuomenės bei karinės valstybės tarnybos atstovų skiepijimą.

„Penktadienį jis buvo viešai paskelbtas sistemoje pastaboms teikti. Ar bus šią savaitę svarstoma, priklausys nuo to, kokios bus pastabos, ar bus galimybė pritaikyti pastabas, į jas atsižvelgti, ar bus reikalinga diskusija. Visa tai bus aišku šiandien arba rytoj, nes turi pateikti pastabas, o tada žiūrėsime“, – sakė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Viceministrės teigimu, jei projektas bus patvirtintas, tikėtina, kad ribojimas įsigaliotų vasario mėnesį. Vis dėlto, A. Bilotienė-Motiejūnienė pabrėžė, kad projekto priėmimas priklausys nuo pateiktų pastabų.

Sveikatos apsaugos viceministrė A. Bilotienė-Motiejūnienė. Gedimino Bartuškos / ELTOS nuotr.

„Tikėtina, kad vasario mėnesį. Bet, kaip ir minėjau, priklausomai nuo pastabų būtų galima pasižiūrėti, ar mes spėtumėme, kad įsigaliojus žmonės tikrai turėtų galimybę turėti imunitetą, tai viskas priklausys nuo pastabų pateikimo ir projekto svarstymo“, – kalbėjo viceministrė.

Privalomi skiepai siūlomi sveikatos, švietimo, globos, viešojo sektoriaus darbuotojams

Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą siūloma nuo vasario vidurio įvesti privalomą vakcinaciją dirbantiesiems sveikatos, švietimo, socialiniame, viešojo administravimo sektoriuose, taip pat kariuomenėje.

Sveikatos apsaugos ministerijos registruotos pataisos numato, kad šalyje dėl užkrečiamosios ligos paskelbus ekstremaliąją padėtį arba karantiną minėtų sektorių darbuotojams būtų leidžiama dirbti, tik jei jie bus pasiskiepiję ar įgiję imunitetą persirgus.

Išimtis būtų taikoma tik negalintiesiems pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių.

Siūloma, kad toks reguliavimas įsigaliotų nuo vasario 14 dienos.

Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisų projekte pateikiamas darbų ir veiklos sričių sąrašas, kuriame būtų leidžiama dirbti tik įgijus imunitetą.

Tai būtų asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla, taip pat asmens sveikatos priežiūros įstaigose atliekamos valymo, maisto tiekimo ir kitos paslaugos, tokiomis pačiomis sąlygomis – švietimo, socialinių paslaugų įstaigos, vaikų stovyklos, viešojo administravimo subjektų veikla ir profesinė karo tarnyba.

Anot projekto, pasiskiepyti nebūtų privaloma, kai darbuotojai negali skiepytis dėl medicininių kontraindikacijų arba yra persirgę užkrečiamąja liga. Kitais atvejais nepasiskiepijęs darbuotojas kontaktiniu būdu negalėtų dirbti.

Jei darbo pobūdis leidžia, neskiepytiems darbuotojams turėtų būti skiriamas nuotolinis darbas, jei ne – perkeliamas toje pačioje darbovietėje į kitą darbą, kurį galima dirbti nepasiskiepijus, o jeigu nė vienos iš tokių galimybių nėra – nušalinamas nuo darbo nemokant darbo užmokesčio.

Pagal projektą, praėjus trims mėnesiams nuo nušalinimo pradžios darbdavys turės teisę nutraukti darbo sutartį be įspėjimo ir nemokėti išeitinės išmokos.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys praėjusią savaitę sakė, kad pataisas dėl privalomo skiepijimo ministerija teiks reaguodama į omikron atmainos plitimą.

Lietuvoje iš viso iki praėjusios savaitės pabaigos nustatyti penki COVID-19 omikron atmainos atvejai.

Ekspertai įspėja, kad omikron atmaina plinta greičiau nei pasaulyje šiuo metu dominuojanti koronaviruso delta atmaina. Viena to priežasčių – mažesnis vakcinų veiksmingumas.

Vis dėlto remiantis ankstyvaisiais duomenimis, susirgimas šia atmaina sukelia ne tokius sunkius simptomus.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

To - anonimui

Ei tu zombi, nuo tavo pašvinkusių putų žmonės užsikrečia. Pavydi mums sveikiems! Atmink bandymo triuši pavydas - nuodėmė.

atsakymas

to 4, tyrinėjimai buvo daryti, 42 proc. bonkiukų be drato, nepavojingi, kalbama skirtingom valstybėms drato potencialas procentais skirtingas, valstybės sektoriui, darbuotojams gali būti kad mažai išvis papuola drato.., nesvarbu ar medikas ar darbo byržoje dyrbantis, bet čia laikina, gausi 3 kartą, ir gali būti per vėlu jau kažką analizuoti.... Negavę tų chemikatų giriasi kad jiems viskas gerai, o kaip bus po 4 karto ?!!! dar sulaukti reikia 4 karto, po 2 k.. iškeliauja pas abraomą............

4

Vakcinuoti miršta nuo kitų sveikatos problemų po skiepų, bet apie tai niekas nepasakys, bet ir pilna žmonių kuriems nei vakcinos, nei COVIDai visiškai nekenkia
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS