Seimas svarstys efektyvesnę viešojo ir privataus sektoriaus partnerystę reglamentuojančias pataisas | Diena.lt

SEIMAS SVARSTYS EFEKTYVESNĘ VIEŠOJO IR PRIVATAUS SEKTORIAUS PARTNERYSTĘ REGLAMENTUOJANČIAS PATAISAS

Seimas po pateikimo antradienį pritarė Investicijų bei jį lydinčių įstatymų paketui, kuriuo Lietuvos viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės (VPSP) planavimas būtų įteisinamas ne tik konkrečių projektų lygmeniu, tačiau kaip sudėtinė viešųjų finansų planavimo dalis.

Šį įstatymų paketą palaikė 67 parlamentarai, susilaikė 12, o balsavusių prieš nebuvo.

Kaip skelbia projektą parengusi Finansų ministerija, VPSP reguliavimas, numatantis partnerystėje dalyvaujančių viešojo ir privataus sektoriaus atstovų įgaliojimus, Lietuvoje pradėjo galioti 2010 metais. Visgi tokios partnerystės kaip būdas investuoti nebuvo tinkamai įtrauktos į ilgalaikio investicijų planavimo sistemą.

Nuo 2012 metų visiems VPSP projektams, nuo 2014 metų – Europos Sąjungos (ES) investicijų fondų lėšomis finansuojamiems projektams, o nuo 2018 metų ir valstybės investicijų programos projektams buvo privalomai taikoma bendra investicijų planavimo pagrindą sudaranti projektų rengimo, sąnaudų ir naudos analizės metodika.

Tačiau, kaip teigiama įstatymų aiškinamajame rašte, šia metodika valstybė į planavimą neįtraukė galimybės naudoti privačias investicijas kaip alternatyvų finansavimo šaltinį valstybės ar savivaldybių investicijoms. Todėl VPSP planavimas buvo vykdomas konkrečių projektų lygmeniu, taip gerinant tik paties VPSP projekto parengimo kokybę ir partnerystėje dalyvauti norinčių įmonių atrankos efektyvumą.

Anot projekto rengėjų, dėl prasto VPSP integralumo į bendrą šalies investicijų sistemą ir ilgalaikio investicijų planavimo taikant VPSP stokos į tokios partnerystės projektus iki šiol buvo investuojama mažai. Ministerijos duomenimis, 2010–2022 metais centrinės valdžios subjektai įvykdė 9 VPSP sutartis, vietos savivaldos subjektai – 28 VPSP sutartis.

Šiai problemai spręsti Finansų ministerija parengė Investicijų, Koncesijų bei Vietos savivaldos įstatymų pataisas.

VPSP projektai dažnai vystomi įrengiant kelių infrastruktūrą ir ją prižiūrint, gyventojams teikiant komunalines paslaugas, statant ugdymo įstaigas, ligonines, oro uostus, autobusų bei geležinkelio stotis, elektrines, valdžios institucijų pastatus, pertvarkant vandens ir šilumos ūkius. Valstybės įmonės su privačiuoju sektoriumi bendradarbiauti siekia norėdamos efektyviau vykdyti veiklą ir sutaupyti biudžeto lėšų.

Įstatymų paketas bus svarstomas Ekonomikos komitete, o Vietos savivaldos įstatymui papildomai skirti Valstybės valdymo ir savivaldybių bei Audito komitetai. Į Seimo plenarinių posėdžių salę tolimesniems balsavimams įstatymai turėtų sugrįžti rudens sesijoje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Zodziu,

viesa greitai taps savuju privaciu... Na,kas dar like viesa.

Expert

Logiškumo jos sprendimuose jau 4metai nematau .Žmogus sėdi nesavoje kėdėje ,labai gaila.

Privedė

kai pamatau žodį "partnerystė" - pradeda pykinti!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS