Technologiniai terminai, kuriuos pravers žinoti kitąmet | Diena.lt

TECHNOLOGINIAI TERMINAI, KURIUOS PRAVERS ŽINOTI KITĄMET

  • 0

„The Economist“ paskelbė penkis kitų metų populiariausius technologijų srities terminus. eSIM, prieigos raktai, mišri realybė, pokvantinė kriptografija, produktyvumo paranoja – 2023-iaisiais šiuos žodžius girdėsime vis dažniau.

Dėmesys naujovėms

Įtakingas britų savaitraštis iš įvairių sričių surinko 23 aktualius terminus, kurie kitąmet turėtų tapti visuomenei svarbių diskusijų temomis ir yra naudingi plečiant savo suvokimo ribas.

„Pernai tyrinėjome skirtingų vakcinų veikimo principus ir įgijome epidemiologijos pradmenis, o šiemet prasidėjusio Ukrainos karo fone kiekvienas tapome nedideliu krašto apsaugos ekspertu. Tačiau, žvelgiant į „The Economist“ surinktą žodyną, atrodo, kad kitąmet vėl visą dėmesį sutelksime į mokslą ir aukštąsias technologijas. Tad tam, kad tarpusavyje susikalbėtume 2023 m. pasaulyje, mums pravers žinoti, ką reiškia tokie terminai kaip eSIM, pokvantinė kriptografija ar mišri realybė“, – teigia „Telia“ išmaniųjų įrenginių vadovas Simonas Tilindis.

Jis pirmiausiai aiškina eSIM termino reikšmę. Pasak eksperto, anglų kalba šis terminas šifruojamas kaip Embeded Subscriber Identity Module. Paprastai tariant, tai reiškia, kad įrenginyje tradicinės SIM kortelės vietą užima neišimama mikroschema. Ji suteikia galimybę pačiame prietaise pasirinkti mobiliojo ryšio operatorių ir aktyvuoti jo teikiamas mobiliojo ryšio paslaugas. Taip apsieinama be fizinės SIM kortelės keitimo.

„Ši technologija dar prieš šešerius metus debiutavo išmaniuosiuose laikrodžiuose, tačiau didelio susidomėjimo sulaukė tik šiemet, kai JAV rinkai skirtuose „iPhone 14“ modeliuose nebeliko plastikinės SIM laikiklio“, – pasakoja pašnekovas.

eSIM vartotojui suteikia keletą svarbių pranašumų: ji leidžia virtualiai užsisakyti mobiliojo ryšio paslaugas, apsaugo nuo SIM kortelės vagystės ir mažina plastiko išteklių eikvojimą. eSIM išpildo seną „iPhone“ savininkų svajonę – viename įrenginyje naudotis dviem mobiliojo telefono numeriais, primena S. Tilindis.

Nebereikės įsiminti

Prieigos raktai – dar vienas svarbus technologinis terminas, apimantis naują identifikavimo ir prisijungimo prie skaitmeninių paskyrų technologiją. Daugelis ekspertų teigia, kad ji netolimoje ateityje galutinai pakeis tradicinius slaptažodžius, kadangi šią naujovę aktyviai remia tokie technologijų rinkos gigantai kaip „Apple“, „Google“ ir „Microsoft“.

Manoma, kad 2023 m. produktyvumo paranojos problema susirūpins vis daugiau hibridiniu ir nuotoliniu režimu dirbančių organizacijų.

S. Tilindis aiškina, kad vietoj įprastos skaičių ir raidžių kombinacijos įvedimo į klaviatūros laukelį naujasis variantas naudoja specialų žetoną vartotojo telefone ar kompiuteryje, kurį interneto svetainei ar programėlei vartotojas suteikia nuskaitęs savo piršto atspaudą ar veidą. Toks sprendimas jau aktyviai naudojamas tokiose populiariose paslaugose kaip „PayPal“, „Kayak“ ir „eBay“.

Pasak S. Tilindžio, didžiausi prieigos raktų pranašumai, palyginti su tradiciniais slaptažodžiais, – jų nereikia įsiminti, o piktavaliai neturi galimybių jų pasisavinti. Tai ypač aktualu suaktyvėjus vadinamosioms phishing atakoms, kai gavę melagingą elektroninį laišką žmonės suveda savo prisijungimo duomenis tikrus „Facebook“, „Google“ ar bankų interneto puslapius primenančiose svetainėse ir taip sukčiams patiki savo prisijungimo duomenis.

Tarp realybės ir virtualumo

Apie virtualiosios realybės (VR) technologiją tikriausiai girdėjo daugelis. VR jau keletą metų leidžia užsidėti specialius akinius ir nusikelti į alternatyvųjį pasaulį. Jau nebe naujiena vadinamoji papildyta realybė realų pasaulį papildo įvairiais kompiuterio sugeneruotais grafiniais elementais.

S. Tilindis pabrėžia, kad mišri realybė (XR arba MR) žengia dar vieną žingsnį šioje srityje ir abi minėtas technologijas sujungia į vieną, leisdama sąveikauti realiam ir virtualiajam pasauliams.

„Pavyzdžiui, MR suteiks galimybę žaisti stalo tenisą, kurio raketės yra realios, o kamuoliukas – virtualus, arba dalyvauti lenktynėse sėdint tikrame automobilyje, bet fiziškai iš vietos nepajudant nė centimetro. Rinkos analitikai spėja, kad didžiausia šios technologijos ambasadore taps „Apple“ kompanija, 2023 m. galimai pristatysianti pirmuosius MR akinius, kuriuose veiks visiškai nauja „realityOS“ programinė įranga“, – ateinančių metų prognozėmis dalijasi S. Tilindis.

Pokvantinė kriptografija

Kalbant apie ateities technologijas negalima pamiršti ir kvantinių kompiuterių, kurie laikomi bene perspektyviausiu pastarųjų dešimtmečių kompiuterijos atradimu. Pasak S. Tilindžio, šis atradimas, naudodamas atominių dalelių ryšius, žmonijai atvers dar neregėtų skaičiavimo pajėgumų.

Tai esą leis nulaužti net sudėtingiausius slaptažodžius ir šifravimo algoritmus, kurie šiuo metu saugo jautriausius valstybių ir asmenų duomenis.

Siekiant apsisaugoti nuo galimo šios informacijos nutekinimo, dar pernai buvo patvirtinti pokvantiniai kriptografijos standartai, kurių pritaikymas praktikoje galimai prasidės jau kitąmet, sako technologijomis besidomintis S. Tilindis.

Link produktyvumo teatro

Žvelgiant į pastarųjų kelerių metų realijas, prie kurių susiformavimo smarkiai prisidėjo pandemija, svarbiu socialiniu ir ekonominiu reiškiniu tapo darbas iš namų. Siekdama atsakyti į klausimą, ar darbas iš namų didina produktyvumą, „Microsoft“ šiemet apklausė 20 tūkst. darbuotojų iš vienuolikos šalių. Nors 87 proc. apklaustųjų tikino nuotoliniu būdu dirbti galintys taip pat efektyviai, tokios pačios nuomonės laikėsi tik 12 proc. jų vadovų.

Pasak S. Tilindžio, šis neatitikimas kuria produktyvumo paranojos reiškinį, kuris darbuotojus verčia jaudintis, ar dirbdami iš namų jie nesukurs išsisukinėtojo nuo darbo įvaizdžio, o jiems vadovaujančius asmenis – nuolat paranojiškai bijoti, kad nuotoliniu režimu dirbantys komandos nariai slapta veikia kitus dalykus ir tik imituoja darbą.

Tyrimo duomenimis, produktyvumo paranoja veda į produktyvumo teatrą, kai darbuotojai perdėtai bando pademonstruoti iš tiesų dirbantys ir neatidėliojantys jiems skirtų užduočių.

Manoma, kad 2023 m. šia problema susirūpins vis daugiau hibridiniu ir nuotoliniu režimu dirbančių organizacijų, dalijasi su „Microsoft“ tyrimu susipažinęs S. Tilindis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS