Opozicija dėl „Perlo Energijos“ mato ir valdžios atsakomybę: nesąžininga kaltinti klientus | Diena.lt

OPOZICIJA DĖL „PERLO ENERGIJOS“ MATO IR VALDŽIOS ATSAKOMYBĘ: NESĄŽININGA KALTINTI KLIENTUS

Opozicija teigia, kad nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Perlas Energija“ priimtas sprendimas perkelti visus savo vartotojus į kintamos kainos planą yra ir valdžios institucijų atsakomybė.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnas Gintautas Paluckas atkreipia dėmesį, kad energijos tiekimo rinkoje veikiančias įmones kontroliuoja Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), todėl, pabrėžia jis, šiuo atveju bendrovės „Perlas Energija“ sprendimai privalėjo būti prižiūrimi būtent šios tarybos. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė neatmeta, kad rudenį dėl susiklosčiusios situacijos, jei energetikos ministras Dainius Kreivys neatsakys į visus klausimus, gali būti svarstoma ir dėl dar vienos interpeliacijos.

Visgi, pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje D. Kreivys pripažino, kad VERT konstatavo, jog tiekėjo „Perlas Energija“ sprendimas panaikinti fiksuotos elektros energijos kainos planus yra neteisėtas.

G. Paluckas: Vyriausybei nusimesti atsakomybę ir teisiškai, ir morališkai nėra teisinga

G. Paluckas atkreipia dėmesį, kad teisiškai energijos tiekimo rinkoje veikiančias įmones prižiūri VERT, todėl, akcentuoja jis, šiuo atveju nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas Energija“ sprendimai yra ir valdžios institucijų prerogatyvoje.

„Be jokios abejonės valdžia yra atsakinga už situaciją, nes galų gale ir energetikos įstatymo 68 straipsnis numato, jog sąnaudų apskaitą ir kontrolę prižiūri VERT. Kitaip tariant, bet kokią elektros energijos tiekimo rinkoje veikiančią įmonę ir ne tik elektros, ir šilumos, vandens, prižiūri valstybės institucija“, – Eltai komentavo G. Paluckas.

Jo teigimu, beveik 180 tūkst. klientų turinčiai elektros tiekėjai „Perlas Energija“ penktadienį atsisakius vykdyti jau pasirašytas fiksuotos kainos sutartis, Vyriausybei nusimesti atsakomybę nei teisine, nei moraline prasme nėra teisinga.

„Turėdami aiškią įstatyminę bazę pamatėme, kad „Perlas“ sugebėjo per vieną mėnesį nuo veiklos pradžios visas savo rizikas liaudiškai tariant nusimesti, palikti žmones ant ledo, nors, priėmus įstatymą ir skatinant pasirinkti elektros energijos nepriklausomą tiekėją, buvo sakoma, jog yra tinkama priežiūra, reikia rinktis pagal kainą ir terminą. Žmonės ir rinkosi pagal kainą, todėl sakyti, kad čia Vyriausybė arba plačiąja prasme valdžia yra ne prie ko, tai ir teisine, ir moraline prasme baisiai negražu ir nesąžininga“, – kalbėjo G. Paluckas.

Be jokios abejonės valdžia yra atsakinga už situaciją.

A. Norkienė: rudenį klausimų turėsime interpeliuojant ne tik G. Landsbergį, bet galimai ir energetikos ministrą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė atkreipia dėmesį, kad opozicija iki šiol ragino neliberalizuoti elektros rinkos, tačiau, anot jos, visi siūlymai buvo atmetami. Todėl, pažymi ji, pasakymai, kad dėl susiklosčiusios situacijos yra kalti patys į liberalizacijos procesą įsitraukę asmenys, yra keisti.

„Kiekvienoje Seimo sesijoje vis teikiame projektą neliberalizuoti šios rinkos, atidėti, nes situacija pasaulyje keitėsi ir nėra tinkamas metas. Bet, žinoma, tie mūsų projektai visą laiką buvo atmetami. Paskutiniu metu siūlėme bent jau nukelti, tačiau irgi nepavyko. Tai dabar keistas premjerės pasakymas, kad čia yra tik tų pačių žmonių kaltė, kad jie pasirinko. Tai nėra teisinga“, – kalbėjo A. Norkienė.

Taip pat A. Norkienė dėl situacijos pirštu bedą į energetikos ministrą Dainių Kreivį, kuris, anot jos, teigė esą „viskas bus gerai“, o dabar atsakymų taip pat nepateikia. Todėl, neatmeta „valstiečių“ lyderė, rudenį gali laukti dar viena interpeliacija.

„Iki šiol kokius klausimus užduodavome ministrui Kreiviui, jis taip pat atsakė, kad viskas yra ir bus gerai. Dabar jau mes negirdime jokio paaiškinimo, tai gali būti taip, kad rudenį klausimų turėsime ne tik užsienio reikalų ministrą interpeliuojant, bet galimai ir energetikos ministrą“, – piktinosi „valstiečių“ lyderė kartu pridurdama, kad šiuo metu valdžios institucijos privalo priimti sprendimus.

„Dabar visos institucijos turi sėsti prie bendro stalo ir žiūrėti, ieškoti įvairių sprendimų. Manau, kad čia svarų žodį turi tarti ir valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba“, – pridūrė ji.

S. Skvernelis: sustabdyti procesą sunkiai įmanoma, todėl dabar Vyriausybei svarbu tinkamai komunikuoti

Analogiškos pozicijos laikosi ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis, kurio teigimu, būtent valdžios institucijos yra atsakingos dėl susiklosčiusios situacijos. Visgi, pažymi jis, šiuo metu sustabdyti prasidėjusius elektros rinkos liberalizavimo procesus sunkiai įmanoma, todėl, ragina jis, Vyriausybė privalo tinkamai komunikuoti, kaip vertėtų gyventojams elgtis toliau.

„Valstybės įsikišimas yra labai svarbus, nes daugeliui žmonių perėjimas prie liberalizavimo yra kaip loterija ir tos aktyvios komunikacijos, siūlymų, kuo labiau pasitikėti, į ką atkreipti dėmesį, tikrai nebuvo. Žmonės tiesiog daugumoje buvo palikti pasirinkti patys, daugelis žmonių rinkdamiesi, matyt, matė tik kainą (...), todėl dabar vartotojų palikti taip negalima“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Valstybės įsikišimas yra labai svarbus, nes daugeliui žmonių perėjimas prie liberalizavimo yra kaip loterija.

„Turbūt tas procesas turėtų eiti į priekį, bet žmonės turi aiškiai žinoti, kurie pasirinkimai tinkamesni, ką galima rinktis, turi siūlyti institucijos, kurios privalo užtikrinti, kad vartotojų teisės būtų apgintos ir patikimi tiekėjai, o ne tik tokie rinkos dalyviai, kurie atsirado ir galvojo, kad pavyks uždirbti pliusą. Tai Vyriausybės komunikacija yra būtina“, – kalbėjo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas.

Visgi, priešingai nei A. Norkienė, S. Skvernelis nelinkęs skubėti su interpeliacija energetikos ministrui.

„Nepradėkime po kiekvieno įvykio kelti interpeliacijų. Bet man atrodo, kad tas požiūris, kuris buvo pareikštas iš Vyriausybės, kad patys kalti klientai, tai jis nėra tinkamas ir nėra jautrus“, – akcentavo S. Skvernelis.

ELTA primena, kad nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ penktadienį paskelbė, kad nuo rugsėjo 5 d. visų elektros tiekimą fiksuota kaina pasirinkusių įmonės klientų sutartys bus pakeistos ir tiekimo kaina nustatoma pagal elektros kainą biržoje.

Šį tiekėją pasirinkę apie 180 tūkst. buitinių vartotojų, o liepos pradžioje, pasibaigus antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, „Perlas Energija“ buvo antras daugiausiai sutarčių su klientais sudaręs tiekėjas – jį pasirinko apie 15 proc. 1–5 tūkst. kWh elektros energijos kasmet suvartojančių gyventojų (67 proc. rinkosi „Ignitis“, apie 8 proc. – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“).

Visgi, po pasirodžiusio pranešimo premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad ne Vyriausybė į liberalizacijos procesą įtraukė esančius dalyvius, todėl, leido suprasti ji, „Perlo Energijos“ vienašališki sprendimai nėra valdžios atsakomybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Liberalizavimo

Įstatymas priimtas 2020 berods iki seimo rinkimu, gal galit primint kokia seimo dauguma priėmė jį, kažkur aš juos mačiau.

SKVERNELIUI maža -- 180 tūkst. apgautų GYVENTOJŲ ,

taip visiškai n e a t s a k i n g a i kalba EKSPREMJERAS, teisindamas neįgalų ir abejingą GYVENTOJŲ skriaudoms --ministra KREIVĮ. -- Tiesiog darosi baisu , kai VALDŽIOS klerkai tapo visiškai nejautrūs ŽMONIŲ išgyvenimo problemomis--Visa tai rodo , jog TOKIE politikai nieko nespręsdami --p r i k e p ė prie valdžios KĖDŽIŲ -- ir galima ne tik t y č i o t i s iš SKURDE gyvenančių žmonių, bet juos ir toliau be ATSAKOMYBĖS a p i p l ė š t i .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS