Vaikai Vilniaus valdžiai – per sunki našta | Diena.lt

VAIKAI VILNIAUS VALDŽIAI – PER SUNKI NAŠTA

Pernai Vilniuje šimtus vaikų sostinės savivaldybė buvo suregistravusi į vietas šešiuose neegzistuojančiuose moduliniuose darželiuose. Šiemet savivaldybė tokios "klaidos" nekartoja, tačiau žadėtų modulinių darželių, kuriais valdininkai taip džiaugėsi pernai, kol kas pastatyta vos du.

Pernai nepavyko

2018 m. kovą Vilniaus savivaldybė paskelbė, kad jau rugsėjį duris atvers net 6 moduliniai darželiai, kuriuos galės lankyti 630 vaikų. Deja, vasaros pabaigoje darželiai dar nė nebuvo pradėti statyti, nors vaikai į juos buvo suregistruoti.

Moduliniai priestatai turėjo būti pastatyti prie lopšelių-darželių "Gabijėlė" (Pašilaičiuose), "Vandenis" (Fabijoniškėse), "Atžalėlės" (Antakalnyje), "Gintarėlis" (Baltupiuose), "Strazdelis" (Karoliniškėse) ir "Medynėlis" (Karoliniškėse).

Iš pradžių buvo suplanuota ir paskirtos lėšos dvylikai projektų, tačiau vėliau planas buvo peržiūrėtas ir palikti šeši. Tada prasidėjo viešieji pirkimai. Savivaldybė paskelbė sąlygas, atliko pirkimus per kelis kartus ir pavasarį pasirašė sutartis. Iki rugsėjo pirmosios darželiai turėjo būti pastatyti. Tačiau, kai iki rugsėjo pirmosios liko tik kelios savaitės, paaiškėjo, kad vos vienoje kitoje vietoje buvo pradėta kažkas daryti, kitur niekas net neprasidėjo.

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja tada teigė, kad moduliniai darželiai bus pastatyti jau artimiausiu metu, o viskas užtruko tik dėl procedūrinių veiksmų su įvairiomis institucijomis derinimo.

Anot savivaldybės atstovės, pasirašydami sutartis vaikų tėvai buvo informuoti, kad ugdymas prasidės pastačius modulinį darželį, neįvardijant konkretaus termino. Tad taip ir nepastačius darželių, su tėvais buvo komunikuojama, ieškoma išeičių – vietų kituose darželiuose ar siūloma 100 eurų kompensacija.

Šiemet vėl žada

"Vilniaus dienai" pasidomėjus, kiek modulinių darželių statybos pasistūmėjo per metus, Vilniaus savivaldybė informavo, kad pernai modulinių priestatų prie lopšelių-darželių statyba sustojo, nes savivaldybė nutraukė sutartį su bendrove "Litcon", kuri neįvykdė savo įsipareigojimų – beveik per metus nepastatė nė vieno darželio. Savivaldybė vis dar ieško būdų, kaip sklandžiai užbaigti statybas, jas perėmus kitai įmonei.

Šis tas vis dėlto jau nuveikta: atidarytas modulinio darželio priestatas prie lopšelio-darželio "Vandenis" Fabijoniškėse, kurį lanko apie 100 vaikų, o rugpjūtį duris atvers dar vienas modulinis darželis – "Strazdelis" Karoliniškėse.

S. Žiūros nuotr.

Naujajame 800 kv. m ploto dviejų aukštų darželyje Fabijoniškėse, P.Žadeikos gatvėje, įrengtos 5 grupės, sporto salytė, taip pat įrengtos patalpos persirengimui, daiktų saugojimui, žaidimams, miegui ir valgymui skirtos zonos.

Vilniaus savivaldybės teigimu, didžiausias darželių poreikis šiuo metu yra Pašilaičių, Pilaitės, Verkių seniūnijose.

Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybė daro, ką gali, kad vėliausiai iki metų pabaigos būtų atidaryti keturi modulinių darželių priestatai prie lopšelių-darželių "Gabijėlė" (Gabijos g. 1, Pašilaičiuose), "Atžalėlės" (Antakalnio g. 74, Antakalnyje), "Gintarėlis" (Didlaukio g. 35, Verkių sen. Baltupiuose), "Medynėlis"(A.P.Kavoliuko g. 5, Karoliniškėse).

"Lanksti reakcija"

Šiemet mažieji vilniečiai į modulinius darželius neregistruojami, nes jie lanko šalia esančius arba lankys tuos pačius savivaldybės darželius, į  kuriuos galės eiti ir toliau.

Savivaldybės atstovų teigimu, modulinių darželių statybos buvo pasirinktos dėl darbų greičio – pastatai sumontuojami ir įrengiami itin operatyviai. Ne mažiau svarbu ir tai, kad patalpose įrengta infrastruktūra niekuo nesiskiria nuo įprastų darželių. Skandinavijoje tokiu principu jau keletą dešimtmečių įrenginėjami ne tik darželiai ir mokyklos, tačiau ir ligoninės, dienos centrai, daugiabučiai. Toks sprendimas leidžia lanksčiai reaguoti į poreikius.

Iš viso savivaldybės darželius lanko 29 000 vaikų, privačius – daugiau kaip 6 000 mažųjų vilniečių. Darželinukų skaičius per pastaruosius penkerius metus išaugo maždaug 4 500.

Didžiausias darželių poreikis yra Pašilaičių, Pilaitės, Verkių seniūnijose. Šiuo metu ten vykdoma plėtra, ieškoma patalpų nuomai. Pilaitėje projektuojami du darželiai, Verkiuose artimiausiu metu bus pastatytas modulinis priestatas prie lopšelio-darželio "Gintarėlis", pradėtos darželio statybos Bajoruose.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Vilnietis

Vilniaus valdžiai apskritai būti Vilniuje yra našta. Kankinasi, jau seniai laikas namolio į savo kaimą. Palikit Vilniečius gyventi ramybėje.

Meras negali persiplėšti!

Pažiūrėkite, kiek dar Vilniuje parkų, ar šiaip, pavieniui augančių medžių - baisu! Nespėja pjauti! O jūs čia su savo vaikais galvą kvaršinat.

to reikia

kam tau tie tapetai? juk tie pinigai nieko nereiske,juk jie buvo priristi...pinigai tik tie kurie konvertuojami,o ne priristi prie kazko!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS