Specialistai atskleidžia, ar šalies maudyklose galima drąsiai nerti į vandenį | Diena.lt

SPECIALISTAI ATSKLEIDŽIA, AR ŠALIES MAUDYKLOSE GALIMA DRĄSIAI NERTI Į VANDENĮ

  • 1

Poilsiautojai pajūryje, Vilniuje, Kaune ir kituose miestuose gali drąsiai nerti į vandenį, praneša LNK.

Pokalbis apie šalies maudyklų kokybę su aplinkos sveikatinimo skyriaus vadove Gražvyde Norkiene.

– Kokia šalies vandens maudyklų būklė?

– Mes gauname duomenis iš visų savivaldybių. Ir liepos mėnesio pradžioje vandens kokybės rezultatus esame gavę iš daugiau nei pusės stebimų maudyklų. Ir praktiškai tik vienoje maudykloje liepos 4 d. imtų tyrimų rezultatai neatitiko Lietuvos higienos normos „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokia tai maudykla?

– Tai yra Paežerių ežero maudykla, esanti Marijampolės apskrityje, Vilkaviškio rajone. Liepos 4 d. buvo imti vandens mėginiai ir žarninių enterokokų kolonijas sudarantys vienetai viršijo higienos normos reikalavimus. Nežymiai, bet neatitiko reikalavimų.

– Tačiau kitos šalies maudyklos – geros būklės?

– Taip, yra stebima 121 maudykla. Ir mes esame gavę liepos mėnesio pradžios 69 maudyklų vandens kokybę. Tai galima paminėti, kad visos Palangos maudyklos atitinka kokybę, taip pat Kauno, Vilniaus miesto, tų didesniųjų miestų kokybė irgi yra puiki, gera.

Mes linkėtume, kad ir likusią vasaros dalį nepadidėtų ta tarša ir visi džiaugtumėmės  vasaros teikiamais malonumais.

– Lyginant su pernai, šiemet vandens maudyklų kokybė yra kur kas geresnė.

– Praktiškai taip. Birželio mėnesį buvo nustatyta tik keletoje maudyklų tik trumpalaikė tarša. Ji po kelių dienų baigėsi, nes buvo imti pakartotiniai tyrimai ir jie jau atitiko reikalavimus. Dar ką norėčiau paminėti, kad savivaldybė stebi ne tik maudyklas, bet ir rekreacijai skirtų zonų paviršinio vandens kokybę. Liepos mėnesio pirmoje pusėje gavome rezultatus iš 100 tokių rekreacinių zonų ir keletoje iš jų buvo padidėjusi mikrobiologinė tarša.

– Kokios tai vietos?

– Galėčiau pasakyti, kad tai Kaišiadorių rajone esantis Ščebnicos ežeras, tada Šiaulių rajone Gudelių ežeras ir Elektrėnų savivaldybės Nestrėvančio ežeras.

– Ar šitose vietose žmonėms jau nerekomenduotumėte braidyti, maudytis?

– Kol nėra atlikta pakankamai pakartotinių tyrimų, galima sekti informaciją higienos instituto sveikatos stiprinimo centro svetainėje, taip pat ir savivaldybių internetinėse svetainėse tiesiog pasitikrinti.

– Nuo ko priklauso vandens maudyklų kokybė? Nes jos būna geros, tačiau po kelių dienų patikrinus jos jau būna blogos, o tada vėl po kelių dienų būna geros. Tai kaip tas vanduo nubėga, nusėda ar kas ten nutinka?

– Mikrobiologinę taršą lemia eilė faktorių. Tai gali būti ir netvarkingos pakrantės, ir netvarkingai prižiūrimi tualetai. Taip pat laukinių vandens paukščių pamėgtos vietos, kur jie netoli maudyklų buriuojasi, tiek pakrantėje, tiek vandenyje. Žinoma, ir liūčių metu vanduo iš pakrančių suplaunamas ir jeigu yra netvarkinga, nešvarios, tai irgi dalinai darytų įtaką kokybei.

– Na, bet galima pasidžiaugti, kad šiemet šalies vandens maudyklų kokybė tikrai yra gera ir sostinėje, didžiuosiuose šalies miestuose žmonės gali drąsiai maudytis ir nardyti.

– Taip, mes linkėtume, kad ir likusią vasaros dalį nepadidėtų ta tarša ir visi džiaugtumėmės vasaros teikiamais malonumais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

suolis i invaliduma arba mirti

sokineti nuo kranto skardziu yra nesaugu ir pavojinga negalima tai daryti niekada

SUSIJUSIOS NAUJIENOS