Veterinarijos gydytojai ir sveikatos priežiūros specialistai privalo suvienyti jėgas | Diena.lt

VETERINARIJOS GYDYTOJAI IR SVEIKATOS PRIEŽIŪROS SPECIALISTAI PRIVALO SUVIENYTI JĖGAS

  • 1

Europos Sąjungos Tarybos Gyvūnų ir veterinarijos klausimų darbo grupės Vyriausiųjų veterinarijos pareigūnų (toliau – CVO) posėdyje sutarta, visuomenės sveikatos specialistai ir veterinarijos gydytojai privalo stiprinti bendradarbiavimą. Posėdyje akcentuota - šalys narės turi aktyviau įgyvendinti “Vienos sveikatos” požiūrį ir skatinti veterinarijos, medicinos, visuomenės sveikatos, aplinkos specialistus ieškoti bendrų sprendimų, dirbti išvien. Tik bendri, koordinuoti veiksmai gali padėti veiksmingai pasirengti, identifikuoti, reaguoti ir kontroliuoti pavojus, susijusius su žmonių ir gyvūnų sveikata.

„Šiame posėdyje dalyvavo ir visuomenės sveikatos specialistai. “Viena sveikata” turėtų būti ne sąvoka, o tapti mąstymo būdu. Juk žmonės ir gyvūnai ligas gali perduoti vieni kitiems. O ligų valdymą ypač apsunkina besaikis antibiotikų naudojimas, todėl bakterijos ilgainiui tampa atsparios antimikrobinėms medžiagoms.

Lietuvoje šiuo metu turime tarp laukinių paukščių ypač išplitusį paukščių gripą, nustatytų atvejų skaičius beveik 3 kartus didesnis nei pernai.  Su kolegomis sutarėme, būtina imtis bendrų veiksmų siekiant užtikrinti žmonių ir gyvūnų apsaugą nuo ligų sukėlėjų. Vienas iš svarbiausių uždavinių: sumažinti  antimikrobinių medžiagų naudojimą.  Posėdyje iškeltas tikslas Europoje iki 2030 m. antibiotikų naudojimą sumažinti iki 20 proc. Todėl laukia nemažas iššūkis surasti, pritaikyti ir įgyvendinti priemones, kad šį tikslą pasiektume”, - pasakojo direktoriaus pavaduotojas Paulius Bušauskas.

CVO posėdyje nuspręsta, kad vienos sveikatos klausimas šalyse turi būti keliamas ir ministrų lygmeniu, o ateityje būtina ir toliau organizuoti panašaus pobūdžio susitikimus, kuriuose dalyvauja veterinarijos ir visuomenės sveikatos atstovai. Daugelio valstybių narių delegatai sutarė, būtina didinti finansavimą ir pajėgumus veterinarijos sektoriui, nes šios srities specialistai atliekama gyvūnų sveikatos stebėsena ne tik užtikrina gyvūnų sveikatos apsaugą, tačiau tiesiogiai prisideda ir prie žmonių sveikatos stiprinimo. 

Ispanijos atstovai perimantys pirmininkavimą ES tarybai išsikėlė ambicingus tikslus ir temas, kurios yra aktualios ir Lietuvai. Didelis dėmesys bus skiriamas paukščių gripo vakcinacijos strategijos įgyvendinimui, kaip vienos iš prevencinių priemonių. Bus keliamas ir aktualus klausimas dėl priemonių, kuriomis reikia užtikrinti ūkinių gyvūnų sveikatą ir gerovę juos transportuojant. Jei vežant gyvūnus yra teisingai palaikoma higiena, švara, laikymo sąlygos gyvūnų vežimui skirtame transporte, gyvūnams nekyla rizika susirgti. Išsaugojus gyvūnų sveikatą - neprireikia antibiotikų. Taigi užtikrinus teisingą gyvūnų transportavimą kartu prisidedama ir prie antibiotikų vartojimo mažinimo. Visi gyvūnų priežiūros etapai vienodai svarbūs siekiant užtikrinti “Vienos sveikatos” principą.  Šios temos ir toliau bus keliamos sekančiuose CVO posėdžiuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ateitis

gaila gyvunu ,ju mazes nor ir ne jie kalti,'bacilas' kuria kinija .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS