Baubai niekam nebeįdomūs | Diena.lt

BAUBAI NIEKAM NEBEĮDOMŪS

Rinka dažnu atveju tampa tuo bandymų poligonu, kuriame visuomenė pasitikrina savo vizijų perspektyvumą, atranda racionalią išeitį iš ribinių situacijų. Pagrindinė sąlyga – rinka turi būti visiškai laisva, be protekcijų, ją iškreipiančio išorinio spaudimo, kuris gali pasireikšti kyšiais ar skambučiais "iš viršaus".

Regis, būtent racionalioji rinka nurodo kryptį, kuria einant galima rasti atsakymą, kaip reikia elgtis su vis dar likusiais sovietmečio ženklais.

Prieš kurį laiką sostinės savivaldybė paskelbė konkursą, kuriame ieškota, kas galėtų suremontuoti prieštaringai vertinamas Žaliojo tilto skulptūras – kapitaliai remontuoti garsiąją kolūkietę su kompanija. Norinčiųjų imtis šio valstybinio užsakymo neatsirado. Tokia galimybe susidomėjo vos vienas pretendentas, tačiau galiausiai net ir jis nepanoro dalyvauti konkurse.

Visoje šalyje žinomas ketvertukas yra saugomas kultūros paveldo objektas, todėl saugoma bei restauruojama tarsi turi būti ne tik teoriškai, bet ir praktiškai. Tačiau rinka šįkart siūlo labai aiškų atsakymą manantiesiems, kad praėjusios epochos ženklus privaloma sunaikinti šiandien pat, nes jie vis dar skleidžia sovietinę ideologiją, kursto nostalgiją totalitarizmui, kasasi po tautos vienybės pamatais  ir pan.

Sovietmečio simboliai yra niekas, tuščia vieta, kuri neįdomi net kaip galimybė uždirbti pinigų, sako rinka. Gal šįkart ji iš tiesų teisi?

Energingų diskusijų nusipelnė kur kas brangesni paminklai – mistiškai supleškančios medinės bažnyčios, nykstantys dvarai. Ietis laužyti intelektualams derėtų dėl nepakankamo dėmesio pokario ir vėlesnių dešimtmečių studijoms. Naikinti tas sovietmečio šmėklas, kurios vis dar šlaistosi valdžios koridoriais. O Žaliojo tilto kolūkietė su kompanija, žvaigždės ant Vytauto Didžiojo tilto – visa tai jau seniai niekam nebeįdomu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Aksioma

Čia reikalingas griežtas ir konkretus sprendimas - skulptūras į Gruto parką.Kažkada juo pyktinomis, bet tas parkas yra labai teigiamas, kai galime vienoje vietoje, tarsi savartyne,sandėliuoti visas tas istorines atliekas.

Jei valdantieji

nebutu tokie raudoni, tai tos nutriuse skulpturos jau seniai puostu Gruto parka ir butu ten atrestauruotos.

V.Valius

Jie tikrai niekam neįdomūs, tik valdžia niekaip negali apsispręsti.Turėtų egzistuoti namų renovacijos apklausos principas 50+1 dėl jų panaikinimo.Bet ne kažkokių grupelių interesai, kuriems lyg šiolei menas sovietmečio rojai.Galų gale kolūkietė (prievartinis darbas) su rugių pėdu -joks čia ne menas.Ar tas kareivis su PPŠ automatu jau toks meniškas.Kiekviena tauta turi savo mentalitetą.Pvz Amuro srityje potvinis ir viena Maskvos artistė žada nuvažiuoti jiems padainuoti, tarsi į kokį BAMą.Ten jiems duonos, o ne dainų reikia, nes po mėnesio ten bus žiema.Taigi atiduokim tas skulptūras, gal Rusija kur nors jas priglaus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS