Jeigu ligoniai susipras | Diena.lt

JEIGU LIGONIAI SUSIPRAS

Pagaliau! Turbūt vienas reikšmingiausių darbų, kuriuos sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis atliko per savo kadenciją – medicinos slaugytojų, kurias visi tebevadina seselėmis, reabilitacija.

Pagaliau! Turbūt vienas reikšmingiausių darbų, kuriuos sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis atliko per savo kadenciją – medicinos slaugytojų, kurias visi tebevadina seselėmis, reabilitacija.

Žinia, kad slaugytojos galės išrašyti vaistų receptus, yra sveikintina, nes šis sprendimas yra daugiareikšmis. Visų pirma taip ketinama suteikti, ministro teigimu, daugiau laisvės atstovėms profesijos, kuri pas mus jau seniai nepagrįstai nuvertinta. Ministro įsakymu slaugytojos galės priimti daugiau savarankiškų sprendimų.

Argi nebuvo galima viso to padaryti anksčiau? Visame pasaulyje slaugytojoms suteiktas svarbus vaidmuo. Teigiama, kad joms tenka 80 proc. ligonio sveikatos priežiūros ir tik 20 proc. – gydytojams. Vadinasi, ligoninėje slaugytojų turėtų būti keturis kartus daugiau nei gydytojų. Tačiau taip yra tik užsienyje, kuris iš Lietuvos paviliojo ne šimtus ar tūkstančius, o dešimtis tūkstančių slaugytojų. Emigravusios slaugos specialistės sako, kad svetur darbo krūvis mažesnis, o atlyginimas – didesnis. Todėl joms ten geriau. Penki, o ne 50 ligonių vienai slaugytojai, plati kompetencija ir savarankiškumas, gydytojų kolegiškumas, o ne požiūris iš aukšto – šios aplinkybės ne mažiau vertingos už gerą, orų gyvenimą garantuojantį atlyginimą.

Ministras V.P.Andriukaitis tikina, kad ir Lietuvoje keisis apmokėjimo už slaugytojų darbą sistema. Ar, prieš išvykdamas į Briuselį, jis suspės tai padaryti? Jau patvirtinta koncepcija, kuri suteiks galimybę seselėms išrašyti tam tikrus receptus, atlikti kai kurias medicinines manipuliacijas, priimti sprendimus teikti pagalbą ir paslaugas ligoniams. Jau pasirašomi su šiais pokyčiais susiję teisės aktai. Taigi, hierarchine pavadinta sistema, kai gydytojas valdo viską, jau griūva. Ar patenkinti tuo gydytojai? Jiems darbo bus mažiau, o oficialus atlyginimas liks toks pats. Tik tas antrasis, kurį po dešimt ar 100 litų suneša ligoniai, ko gero, pasidalys į dvi dalis. Jei ligoniai susipras.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

klaipedetis

slaugytoja ar su univeru ae su med mokykla ar su kolegija ira VIDURINIS MED PERSONALAS JAUNESNES SU UNIVERU LABAJ NORI VADOVAUTI GYDYTI REIKEJO IR STOTI I DAKTARUS O UNIVERE NE MOKYNA LEISTI VAISTUS AR PAMPERSUS KEISTI KITAIP TU ESI SLAYGYTOJA TU SLAUGAI O KAIP I TAVE ZIURI NUO TAVES PACIOS PRIKLAUSO TU PRIVALAI MOKETI VISKA KA PARASE ANKSCIAU SLAUGYTOJA O SANTIKIAI PRIKLAUSO NUO KOLEGU IR TAI VADINASI KOMANDINIS DARBAS KADA IR SESELE IR DAKTARAS TARIASI IR DEL SLAUGOS IR DEL GYDYMO PADEDA VIENI KITEMS O ATLIGYNIMAS TURI BUTI TOKS KOKS IR PRIVALO BUTI UZ TOKI SUNKU DARBA IPAC SU VAIKAIS IR SENUKAIS KAIP IR VISAM CEVILIZUOTAM PASAULIJE PACIOS PAZEDZIAMIAUSIOS GRUPES TURI BUTI DIDESNIS FINANSAVIMAS

Noja

Nepamirskit, receptus gales rasyti tik turincios universitetu issilsvinima

zofija

Dabar poliklinikos tuščios ,kitur sąmoningai sudaromos eilės.Medikai geria kavutes ,pyragėlius valgo,tas pats ir Kauno miesto savivaldybėja..."Užsirakino" Kauno miesto savivaldybę,kad žmonės,kurie juos rinko,reikalui atsiradus, negalėtu į ją patekti.Teko užeiti be išankstinio užsiregistravimo ,nustebau ,kabinetai tušti,kitose kabinetose susirinke kavas geria ir t.t...Ką jie tenai veikia už mokesčiu mokėtojų pinigus,kam jų tiek reikia,jie vis tiek visi nesilanko savo vietose, kiekvieną darbo dieną.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS