Kas jis – B. Sandersas? | Diena.lt

KAS JIS – B. SANDERSAS?

Viešint Arizonoje turėjau galimybę kartu su amerikiečiais, palaikančiais Bernie Sandersą demokratų prezidentiniuose rinkimuose, dalyvauti susitikime su kandidatu Finikso mieste.

Sugeba įtikinti

Nepaisant garbaus amžiaus, "kandidatas į kandidatus" paliko stipraus, turinčio charizmą lyderio įspūdį – visiems amerikiečiams nemokamas aukštasis mokslas, sveikatos draudimas, dvigubai didesnis atlyginimas darbininkams, visuotinė ne tik pajamų, bet ir turto lygybė.

Ir panašu, kad jis sugeba įtikinti žmones tuo, ką sako.

Tai kas jis – B.Sandersas?

Iki kaulų panagių užkietėjęs cinikas, siekiantis bet kokia kaina prezidentinės valdžios ar naivus utopistas, nuoširdžiai tikintis, kad jo proteguojamas socializmas gali atvesti amerikiečius į šviesų rytojų?

Kilęs iš Bruklino žydų šeimos, JAV senatorius nuo Vermonto valstijos savo povestuvinei kelionei pasirinko Sovietų Sąjungą, kurioje tuo metu žmonės gyveno šiek tiek laisviau nei dabar igurai (kinų nacionalinė mažuma) perauklėjimo stovyklose. Šis faktas gana iškalbingas senatoriaus biografijoje, nes iš kelionės jis grįžo sužavėtas, nesugebėjęs pastebėti tamsiųjų sovietinio socializmo pusių, tų, kurias patyrėme asmeniškai mes arba mūsų tėvai ir seneliai.

Kvėpuoja į nugarą

B.Sandersas, žadėdamas amerikiečiams šviesų socializmo rytojų, demokratų prezidentinėje kampanijoje kvėpuoja į nugarą Joe Bidenui ir turi realią galimybę aplenkti, nes ir praeituose demokratų prezidentiniuose rinkimuose nuo lyderės Hillary Clinton jis atsiliko tik 7 proc.

Tapydamas amerikiečiams socialistinį rojų B.Sandersas neapsiriboja kovos su korupcija, pajamų ir turtinės nelygybės mažinimu tarp amerikiečių tikslais. Planai kur kas ambicingesni ir, mano nuomone, vedantys į ten, kur dalis pasaulio jau buvo atsidūrusi po Spalio revoliucijos Rusijoje. Šalia pajamų skirtumo ir turtinės nelygybės mažinimo tarp skirtingų visuomenės sluoksnių kandidatas, kaip ir dera socialistui, nori perduoti kapitalo valdymą darbininkams, kurie jį ir sukuria.

Idėjos iš tiesų geros – kam gali nepatikti visuotinas gyvenimas rojuje, tačiau visi mes atsimename lietuvių liaudies patarlę "Gerais norais kelias į pragarą grįstas".

Prieš kelis šimtmečius vykusios Prancūzijos revoliucijos šūkis irgi buvo "Laisvė, lygybė, brolybė", tačiau nemažą dalį tautos lygiais padarė giljotina.

Būtent dėl šių gražių ir visiems žmonėms priimtinų norų, kad mes visi būtumėm viskuo aprūpinti, lygiai turtingi ir laimingi, senatorius iš Vermonto ir turi tiek daug pasekėjų, ypač iš jaunų žmonių sluoksnio, kuriems mažai kas žinoma apie "socializmo ydas".

Patrauklūs pažadai

Mes galime tik paspėlioti ar senatorius užkietėjęs cinikas, brutaliai siekiantis valdžios, ar naivus šventuolis, tikintis padaryti tai, ką žada. Aišku viena, kad jo pažadai patrauklūs didžiajai daliai visuomenės ir išėjęs į rinkimus su dabartiniu prezidentu D.Trumpu jis turi laimėti kur kas didesnius šansus nei jo varžovas.

Tapydamas amerikiečiams socialistinį rojų B.Sandersas neapsiriboja kovos su korupcija, pajamų ir turtinės nelygybės mažinimu tarp amerikiečių tikslais.

J.Bidenas, palyginti su B.Sandersu, mažai kuo skiriasi nuo D.Trumpo: gana nuosaikus, didžiausią palaikymą jaučiantis iš viduriniosios ir aukštesnės visuomenės klasės, todėl rinkėjams nėra prasmės keisti vieną gana gerai dirbantį vadovą į kitą panašų. O B.Sandersas turi aiškią takoskyrą nuo vidurinės klasės į apačią ir nuolat tą akcentuoja, koncentruodamas savo simpatikus.

Man, kaip esančiam "arčiau kairės", senatoriaus deklaruojami siekiai patrauklūs, tačiau jų įgyvendinimo platforma, pagrįsta visuomenės supriešinimu, žiūrint į ilgalaikę perspektyvą nėra tvari ir greičiau gali visus amerikiečius padaryti vienodai skurdesniais negu turtingais.

Bet kuriuo atveju mes šiems procesams daryti įtaką negalime, todėl belieka stebėti ir palinkėti amerikiečiams sėkmės jų rizikinguose sprendimuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

…..kodel abejojate ,kad JAV atsiras-neatsiras tikinciu jog zydu isheivis sukurs tinginiams -amerikanos -pashalpiniams---roju[kuri mes jau turejome]...dirbti nenori juodieji ir pietu imigrantai===o CIA zada ===viska nemokamai!!! urrraaa

JŪRUI

Labanauskas- tai tas šmikis,kuris sunaikino Upių laivyną. Jis vis rašo bet ką,bet neparašo,kaip jam pasisekė taip suniokoti laivyną

Juras

Kas tas Sandersas lietuviams mažai terūpi,o kas yra G.Labanauskas-būtų įdomu sužinot?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS