Šašo krapštymas | Diena.lt

ŠAŠO KRAPŠTYMAS

Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai panašūs: nuteistieji teigė tarsi išsivalę viduje, kitaip pamatę pasaulį.

Gražiai vainikuojamos pastangos, kai pavyksta pakelti dvasią, paskatinti gražesniam žvilgsniui, šviesesniems jausmams. Tačiau yra ir kitoks to „kitaip“ supratimas... Reklamos kūrėjai, pasišovę kitaip pasauliui parodyti Lietuvos sostinę, į tautiečių dvasią pridrėbė gerokai purvo. Naujosios „Go Vilnius“ reklamos sumanytojai panūdo mesti iššūkį stereotipams ir pasijuokti iš Lietuvos praeities. Tik kažkodėl tai praeities identifikacijai pasirinkta paribio tikrovė, tarsi iš gūdžiausio Rusijos užkampio: ant tvoros besišlapinantis vyras, vežime su šiaudais vaikus vežanti moteris, morozai, spardantys gulintį... Toliau seka labai jau stereotipiška „saldžioji“ dalis – atvirukiniai Vilniaus vaizdai. Suprask: va taip mus įsivaizduojate, o štai tokie esame.

Mes kaip beužsitraukiantį žaizdos šašą vis prakrapštome savo kompleksus ir nepilnavertiškumą. Kodėl Lietuva negali reklamuotis kaip tūkstančio duonų šalis“, – feisbuke svarsto Rytis Zemkauskas, gerai žinomas kultūros lauko žmogus. Ogi todėl, kad žmogiškieji bendravardikliai mums per daug nuobodūs! Mes vis bandome mautis kelnes per galvą. Kaip byloja liaudies išmintis: „Kad ir nežmoniškai, by tik kitoniškai.“ Ir nors internetas plyšta nuo reikalavimų sustabdyti tos reklamos sklaidą, jos autoriai krūtine prieš kritikos pabūklus stoja. Nieko nuostabaus, kai ir pinigų ausys kyšo: du mėnesius truksiančios kampanijos biudžetas – pusė milijono eurų!

Kažkam panižo delnus pasipinigauti iš kitos auksinės gyslos – siūloma pakeisti kelio ženklus. Esą senieji kelia asociacijas su Rusija, o atnaujinę juos greičiau pritaptume Europos šalių draugijoje. Nesvarbu, kad portugalai ir kiti europiečiai tokius pačius turi, mes gi purtomės sovietinio šleifo. O pritraukti turistus jis praverčia?

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Rūtenis

Knygų knygas prirašė Marcinkevičius, Avyžius, Martinaitis ir dar šimtai kitų, o lietuviui kaip kiaura plaukuota puodynė ant pečių, taip kiaura, ir tam kas suka filmuką ir tam kas perka. PASIUSKIT MINISTERIJŲ IDIOTAI.

prigimde uzslaptintu KGB esnniku narkomanes

prasigere kekses stai tokiu Go iskrypusiu isgameliu perr kuriuos ir plauna biudzetines mokesciu moketoju lesas....

Ai

Jei jau Vilniaus vamzdis yr menas, tai manęs niekas nebestebina...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS